Zeleninové hranolky v troubě: Jak připravíte tuto zdravou přílohu?
Pro rodinu se vaří každý den, aby bylo vždy dobré jídlo na stole a vy tak měli jistotu, že vaše děti jí ty nejlepší suroviny a jídla, na kterých si pochutnají. Vyzkoušejte zeleninové hranolky!

Domácí zeleninové hranolky
Oproti klasickým smaženým hranolkům z brambor jsou ty zeleninové mnohem zdravější, plné chuti a svěžesti. Navíc pokud je dobře okořeníte a dáte si na nich záležet, budete se divit, jak skvělou přílohou k chutnému masu mohou zeleninové hranolky být. Vyzkoušejte tyto oblíbené recepty ze zajímavých druhů zeleniny.
Zeleninové hranolky recept
Česká kuchyně není zvyklá na zeleninové hranolky pečené v troubě. Přestože nejsme na tento postup zvyklí, není třeba se přípravy bát. Zeleninu totiž upečete snadno a rychle, spolu s dobrým kořením si tento druh hranolek oblíbíte raz dva. Díky takto připravené příloze navíc naučíte jíst všechny druhy zeleniny vaše malé ratolesti, které se dosud se zeleninou v syrovém stavu perou. Je však důležité vědět, které druhy jsou pro pečení v troubě vhodné a které nikoliv.
Pro zeleninové hranolky se nehodí:
- tykvovité druhy zeleniny (okurky, cukety…),
- listová zelenina,
- květák,
- brokolice.
Naopak si pochutnáte na zelenině pečené v troubě:
- dýně Hokkaidó,
- bílá ředkev,
- lilek a chřest,
- tuřín,
- červená řepa,
- mrkev a celer,
- máslová dýně,
- patizon.
Největší slávu zažila zelenina jako hranolek před pár lety, kdy se na českém trhu objevilo mnoho zeleninových chipsů jako zdravější alternativa klasických, smažených hranolek z brambor. Zeleninové chipsy jsou jemně solené a bez zbytečného tuku navíc. Nějaký tuk v nich ale přece jen najdete.
To se však nestane v případě domácích zeleninových hranolek. Pro tu nejlepší chuť vybírejte zeleninu bez dužiny nebo s velkou dávkou šťavnatosti. Jedině tak docílíte skutečně zajímavé a chutné přílohy.

Jak udělat zeleninové hranolky
Přípravu si oblíbíte nejen kvůli výborné výsledné chuti, ale také díky snadné a rychlé přípravě.
Suroviny pro zdravé zeleninové hranolky
- 2 batáty,
- 1 mrkev,
- 1 kořen petržele,
- olivový olej,
- čerstvý rozmarýn,
- sušený rozmarýn,
- sůl a pepř.
Jak připravit zeleninovové hranolky
- Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C, takto horká trouba se vám bude hodit.
- Umyjte veškerou zeleninu a oškrábejte ji. Nakrájejte do tvaru hranolek dvě batáty, mrkev i petržel. Stačí asi jeden centimetr široký hranolek, odhadněte podle vlastních priorit.
- Na pečicím papírem vyložený plech rozložte batátové hranolky a na ten druhý mrkvové a petrželové.
- Stačí zakápnout malým množstvím oleje a přidat také dostatek soli a pepře pro zajímavější chuť.
- Pro výraznou chuť přidejte také sušený rozmarýn, který dodá zeleninovým hranolkům na za zajímavosti.
- Koření i olej přidejte z obou stran, jedině tak budou skvěle chutnat. Nezapomeňte ani na stonek rozmarýnu, ten má v sobě mnoho vůně. Nasekejte stonek najemno a přidejte na hranolky.
- Ze všeho nejdříve upečte plech s mrkví a petrželí. V troubě pečte zeleninu asi deset minut. Po deseti minutách můžete přidat i plech s batáty, mrkev a petržel se totiž pečou o něco déle.
- Dalších šest minut pečte všechny druhy zeleniny a po uplynulé době batátové hranolky otočte. Oba plechy pečte ještě dalších šest minut, a poté troubu vypněte a plechy vyndejte na kuchyňskou linku.
Pokud máte rádi hranolky více pečené a křupavé, nechte zeleninu v troubě o trochu déle, záleží zkrátka na tom, jak vám a vaší rodině hranolky chutnají. Tento druh hranolek se hodí k rybě nebo také krůtímu steaku. Dobrou volbou jsou také zeleninové hranolky s dipem, který zvýrazní chuť dobrých hranolek.
Zdroj:www.pgfoodies.com
Mužské, neživotné: Hranolky, bez hranolků, hranolkům, hranolky,hranolky, o hranolcich, s hranolky – viz jazyková přírucka.