Domácí máslové croissanty: Recept na křehké rohlíčky

Croissanty – toto sladké pečivo, jak asi napovídá název, pochází z Francie. V podstatě patří mezi národní pochutinu. Nicméně není to nic jiného než klasické kynuté těsto.

České hospodyňky dělaly kdysi toto těsto jak na běžícím páse. Dnes už však pracující ženy na něj nemají mnoho času.

Croissanty
Zdroj foto: Nitr / Shutterstock.com

Recept na domácí máslové croissanty

Není třeba mít stres z kynutého těsta. Když umíte vařit, je to jednoduchá záležitost.

Budete potřebovat:

  • 250 g másla,
  • 570 g hladké mouky,
  • cukr,
  • vejce,
  • droždí,
  • sůl,
  • 340 ml vlažného mléka,
  • vejce,
  • džem,
  • prášek do pečiva,
  • vanilkový cukr.

Postup přípravy:

  1. Mějte na paměti jednu základní věc – u kynutého těsta jsou gramáže vyloženě orientační. Nikdy se neřiďte přesnými počty.
  2. Do nějakého hrnku nebo kastrůlku si dejte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí a přisypte cukr. Nechte tzv. vzejít.
  3. Nyní si jako první nastrouhejte máslo na vál pomocí struhadla, nejlépe hrubého. Máslové hobliny promíchejte s hladkou moukou a vypracujte tzv. máslovou kostku.
  4. Tu zabalte do potravinářské fólie nebo do sáčku a dejte do lednice odpočinout.
  5. Do mísy si dejte hladkou mouku, sůl, cukr, vejce, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr, rozpuštěné a vlažné máslo, a nakonec vykynutý kvásek.
  6. Vypracujte důkladně jemné a hladké těsto. Můžete klidně i v kuchyňském robotu.
  7. Těsto nechte na teplém místě vykynout. Takový postup je správný na klasické kynuté těsto.
  8. Když je těsto vykynuté, vyválejte ho. Mělo by to být na croissanty do kříže, ale uprostřed se nechává vyšší vrstva.
  9. Na střed se položí máslová kostka. Ta se do těsta zabalí všemi čtyřmi částmi. Poté se těsto opět rozválí. Netřeba to dělat na sílu.
  10. Těsto se vyválí na obdélník, přeloží na třetiny a dá do lednice odpočinout minimálně na hodinu. Potom se válení opakuje, ale těsto se překládá už čtyřikrát. Znovu na hodinu do lednice a pak opět vyválet a přeložit na třikrát. Nyní ho už zabalíme do fólie a necháme odpočinou 8 hodin. Nemusí se to všechno udělat za den. Klidně s prací můžete pokračovat druhý den.
  11. Když je těsto vychlazené, vykrájejte trojúhelníky. Ty se lehce potřou rozšlehaným vejcem. Trojúhelníky stočte do ruličky, konce lehce zahněte a vytvořte rohlíček.
  12. Nyní můžete klást rohlíčky na plech, ovšem s větším rozestupem. V troubě ještě nabydou. Nyní je ještě nechte kynout na plechu.
  13. Když ještě vykynou, troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  14. Pečte je zhruba 20 až 30 minut dozlatova na pečícím papíru.
Croissanty recept
Zdroj foto: Snoopytkd / Shutterstock.com

Domácí máslové croissanty se servírují ještě teplé a podávají se třeba s máslem, džemem, kakaem, jak kdo chce. Klasické kynuté těsto se normálně nepřekládá, to jen tak pro informaci. U croissantů se to může dělat, i nemusí. Obě formy jsou vhodné.

Croissanty s pudinkem

Tohle je vesměs stejná varianta, jde o těsto jako v předchozím případě. Zde si jenom řekneme o pudinku.

Budeme potřebovat:

  • suroviny na domácí máslové croissanty,
  • 1 balení pudinku dle vlastního uvážení – vanilkový, čokoládový, jahodový, jakýkoliv,
  • 400 ml mléka,
  • cukr krystal,
  • 50 g másla.

Postup přípravy:

  1. Dáte si vařit mléko, do kterého přisypete cukr.
  2. V další části mléka si rozmíchejte pudinkový prášek.
  3. Když mléko začne mírně vřít, vlijete do něj pudink.
  4. Provařte zhruba pět minut.
  5. Odstavte a vmíchejte do pudinku máslo, prošlehejte a dejte vychladnout do lednice.
  6. Aby se neutvořil na pudinku škraloup, stačí překrýt potravinovou fólií.
  7. Vychladnutý pudink dejte do cukrářského sáčku a plňte croissanty směrem do středu v místě s nepřilnutým těstem.
domácí croissant
Zdroj foto: KucherAV / Shutterstock.com

Zkuste si pohrát s kynutým těstem a vytvořit nadýchané croissanty. Odměnou bude vynikající chuť.


Tipy na další recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.