Vanilkové rohlíčky: Recept na babiččiny křehké cukroví

Vyzkoušejte prověřený recept na vanilkové rohlíčky z období první republiky, kdy se pekly nejen klasické – křehké vanilkové rohlíčky s mandlemi, ale i jejich kakaová verze.

Chuť vanilkových rohlíčků je pro většinu z nás návratem do dětských let. Jejich vůně, linoucí se z maminčiny kuchyně, byla předzvěstí blížících se vánoc. Původně však toto cukroví nemělo s vánocemi vůbec nic společného a ani dnes není žádný důvod k tomu, abychom si je nemohli dopřát i v průběhu roku. Pojďme se podívat jak se pečou vanilkové rohlíčky.

Vanilkové rohlíčky
Zdroj foto: Juliya_Ka / Shutterstockc.com

Historie vanilkových rohlíčků

Vanilkové rohlíčky mají svou domovinu ve Vídni, stejně jako mnoho dalších dodnes oblíbených delikates. U našich jižních sousedů je najdeme pod názvem „Vanillekipferl“ a jsou celoročně běžně k dostání třeba ve vyhlášených vídeňských kavárnách jako ideální pamlsek ke kávě či čaji. Tyto máslové, vanilkou vonící sušenky ve tvaru půlměsíce se začaly péct už v 17. století na znamení vítězství vojsk Svaté říše římské a Habsburského Uherska nad Turky. Velmi rychle se však rozšířily nejen po celé Rakousko-uherské monarchii, ale i do Německa. Bavorské město Nördlingen se dokonce pyšní vanilkovými rohlíčky jako svojí specialitou. U nás a v sousedních zemích – jako je Maďarsko, Polsko, Slovenko či vzdálenější Rumunsko, jsou vanilkové rohlíčky neodmyslitelnou součástí vánočního cukroví.

Prvorepublikové vanilkové rohlíčky

V zásadě lze říci, že co rodina, to vlastní recept na babiččiny vanilkové rohlíčky. I přesto, že od jeho původního vzniku uplynula hezká řádka let, suroviny v nich použité, se moc nezměnily, stejně jako touha vložit si do pusy ten nejjemnější a na jazyku se rozpadající rohlíček s delikátní chutí oříšků a sladké vůně vanilky. Přesně takové mají totiž staročeské vanilkové rohlíčky, které si podle receptu z roku 1926 můžete upéct.

Recept na vanilkové rohlíčky

Připravte si jednoduché vanilkové rohlíčky s ořechy, které budou chutnat celé vaší rodině i návštěvě.

Suroviny

  • 24 dkg prosáté hladké mouky,
  • 20 dkg másla,
  • 12 dkg práškového cukru,
  • 11 dkg mandlí,
  • vanilkový cukr

Postup

  1. Na vál dáme mouku a do ní rozdrobíme máslo. Přidáme 7 dkg cukru a nastrouhané neloupané mandle.
  2. Hmotu spojíme v těsto, z něhož ručně tvarujeme na válu malé rohlíčky.
  3. Klademe je na suchý plech a vanilkové rohlíčky pečeme při teplotě 175°C do růžova (cca 10-15 min.) v troubě.
  4. Upečené, teplé rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru smíchaném s 5 dkg práškového. Čím jsou starší, tím jsou lepší.

Recept na kakaovo-vanilkové rohlíčky

Pokud nechcete dělat tradiční vanilkové rohlíčky, vyzkoušejte ty s kakaem.

Suroviny

  • 24 dkg prosáté hladké mouky,
  • 20 dkg másla,
  • 14 dkg práškového cukru,
  • 12 dkg nastrouhaných neloupaných mandlí,
  • 2 dkg kakaového prášku,
  • 2 vanilkové cukry

Postup

  1. V těsto zpracujeme uvedené množství mouky, másla, mandlí, kakaa, 1 vanilkový cukr a 9 dkg cukru práškového.
  2. Pomocí stříkačky děláme hvězdičkou na suchý plech rohlíčky a necháme je půl hodiny ztuhnout.
  3. Poté je v dobře vyhřáté troubě pečeme cca 10-15 minut.
  4. Ještě horké je obalujeme ve vanilkovém cukru smíchaném s 5 dkg práškového.

Tipy pro ty nejlepší vanilkové rohlíčky

  1. Kvalitní máslo je základ – Pokud chcete luxusní vanilkové rohlíčky, tak nepoužívejte levná másla ani žádné náhražky, s nimiž jsou rohlíčky hodně „gumové“. Stejně tak vždy volte osvědčenou mouku a hodnotné ořechy či mandle.
  2. Velikost rohlíčků – ideální velikost před pečením je 4 cm dlouhé a 1,5 cm široké.
  3. Péct po jednom plechu – jinak vychladnou příliš a cukr na ně už nepřilne.
  4. Kdy obalovat – příliš horké rohlíčky se snadno lámou, příliš studené nejdou v cukru obalit. Časem vychytáte správnou teplotu na obalování. Doporučuje se nechat rohlíčky po upečení 2,5 minuty stát a pak obalovat.
  5. Čím jsou vanilkové rohlíčky tak výjimečné – za svou rozpustnost v ústech vděčí vysokému obsahu máslu a absenci vajec.
Jak dlouho péct vanilkové rohlíčky?

Doba pečení je 10-15 minut v horkovzduchu na 175°C. Jakmile zespodu zezlátnou, jsou hotové.

Jak dlouho vanilkové rohlíčky vydrží?

Bez problémů vydrží 6-8 týdnů uložené v plechové krabici. Většinou se ale velmi brzy sní.

Jaké ořechy do vanilkových rohlíčků?

Původně se pekly s mandlemi, teprve později se mandle nahradily levnější a dostupnější variantou – vlašskými ořechy, neboť ořešák nechyběl téměř v žádné zahradě.

TIP: Vyzkoušejte také oblíbený řez Opilý Izidor

Zdroj: curiouscuisiniere.com,


Tipy na další koláče a moučníky

5/5 - (3 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Daniela říká

    Děkuji ,konečně recept bez vajec ,mám podobný, ale místo mandlí dávám lískové oříšky. Doporučuji jsou s nimi moc dobré.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra