Vanilkové rohlíčky: Recept na prověřené a chutné cukroví

Vyzkoušejte prověřený recept na vanilkové rohlíčky z období první republiky, kdy se pekly nejen klasické – světlé vanilkové rohlíčky, ale i jejich kakaová verze.

Chuť vanilkových rohlíčků je pro většinu z nás návratem do dětských let. Jejich vůně, linoucí se z maminčiny kuchyně, byla předzvěstí blížících se vánoc. Původně však toto cukroví nemělo s vánocemi vůbec nic společného a ani dnes není žádný důvod k tomu, abychom si je nemohli dopřát i v průběhu roku.

Vanilkové rohlíčky
Zdroj foto: Juliya_Ka / Shutterstockc.com

Historie vanilkových rohlíčků

Vanilkové rohlíčky mají svou domovinu ve Vídni, stejně jako mnoho dalších dodnes oblíbených delikates. U našich jižních sousedů je najdeme pod názvem „Vanillekipferl“ a jsou celoročně běžně k dostání třeba ve vyhlášených vídeňských kavárnách jako ideální pamlsek ke kávě či čaji. Tyto máslové, vanilkou vonící sušenky ve tvaru půlměsíce se začaly péct už v 17. století na znamení vítězství vojsk Svaté říše římské a Habsburského Uherska nad Turky. Velmi rychle se však rozšířily nejen po celé Rakousko-uherské monarchii, ale i do Německa. Bavorské město Nördlingen se dokonce pyšní vanilkovými rohlíčky jako svojí specialitou. U nás a v sousedních zemích – jako je Maďarsko, Polsko, Slovenko či vzdálenější Rumunsko, jsou vanilkové rohlíčky neodmyslitelnou součástí vánočního cukroví.

Prvorepublikové vanilkové rohlíčky

V zásadě lze říci, že co rodina, to vlastní recept na vanilkové rohlíčky. I přesto, že od jeho původního vzniku uplynula hezká řádka let, suroviny v nich použité, se moc nezměnily, stejně jako touha vložit si do pusy ten nejjemnější a na jazyku se rozpadající rohlíček s delikátní chutí oříšků a sladké vůně vanilky. Přesně takové mají totiž vanilkové rohlíčky, které si podle receptu z roku 1926 můžete upéct.

Recept na vanilkové rohlíčky

Suroviny

  • 24 dkg prosáté hladké mouky,
  • 20 dkg másla,
  • 12 dkg práškového cukru,
  • 11 dkg mandlí,
  • vanilkový cukr

Postup

Na vál dáme mouku a do ní rozdrobíme máslo. Přidáme 7 dkg cukru a nastrouhané neloupané mandle. Hmotu spojíme v těsto, z něhož ručně tvarujeme na válu malé rohlíčky. Klademe je na suchý plech a pomalu je pečeme do růžova v pootevřené troubě. Upečené, teplé rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru smíchaném s 5 dkg práškového. Čím jsou starší, tím jsou lepší.

Vanilkové rohlíčky recept
Zdroj foto: LarsZ / Shutterstockc.com

Recept na vanilkové rohlíčky kakaové

Suroviny

  • 24 dkg prosáté hladké mouky,
  • 20 dkg másla,
  • 14 dkg práškového cukru,
  • 12 dkg nastrouhaných neloupaných mandlí,
  • 2 dkg kakaového prášku,
  • 2 vanilkové cukry

Postup

V těsto zpracujeme uvedené množství mouky, másla, mandlí, kakaa, 1 vanilkový cukr a 9 dkg cukru práškového. Pomocí stříkačky děláme hvězdičkou na suchý plech rohlíčky a necháme je půl hodiny ztuhnout. Poté je v dobře vyhřáté troubě pečeme cca 10-15 minut. Ještě horké je obalujeme ve vanilkovém cukru smíchaném s 5 dkg práškového.

Tipy pro ty nejlepší vanilkové rohlíčky

  1. Kvalitní máslo je základ – nepoužívejte levná másla ani žádné náhražky, s nimiž jsou rohlíčky hodně „gumové“. Stejně tak vždy volte osvědčenou mouku a hodnotné ořechy či mandle.
  2. Velikost rohlíčků – ideální velikost před pečením je 4 cm dlouhé a 1,5 cm široké.
  3. Oříšky nebo mandle – původně se pekly s mandlemi, teprve později se mandle nahradily levnější a dostupnější variantou – vlašskými ořechy, neboť ořešák nechyběl téměř v žádné zahradě.
  4. Doba pečení – cca 10-15 minut v horkovzduchu na 175°C. Jakmile zespodu zezlátnou, jsou hotové.
  5. Péct po jednom plechu – jinak vychladnou příliš a cukr na ně už nepřilne.
  6. Kdy obalovat – příliš horké rohlíčky se snadno lámou, příliš studené nejdou v cukru obalit. Časem vychytáte správnou teplotu na obalování. Doporučuje se nechat rohlíčky po upečení 2,5 minuty stát a pak obalovat.
  7. Jak dlouho vydrží – většinou se velmi brzy sní, ale bez problémů vydrží 6-8 týdnů uložené v plechové krabici.
  8. Čím jsou vanilkové rohlíčky tak výjimečné – za svou rozpustnost v ústech vděčí vysokému obsahu máslu a absenci vajec.

Zdroj: curiouscuisiniere.com,

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Daniela říká

    Děkuji ,konečně recept bez vajec ,mám podobný, ale místo mandlí dávám lískové oříšky. Doporučuji jsou s nimi moc dobré.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.