Vepřo knedlo zelo: Recept na české národní jídlo

Vepřo knedlo zelo již od nepaměti patří na český stůl, především při slavnostnějších příležitostech jako jsou hody, oslavy apod. Dokážete si tuto českou klasiku připravit i vy?

vepřo knedlo zelo
Zdroj foto: stockfoto / Shutterstock.com

Vepřo knedlo zelo patří mezi české speciality, které již pěknou řádku let patří na sváteční stůl. Tento pokrm charakterizuje maso, většinou vepřové, s knedlíkem jako přílohou a kysaným nebo sladkým zelím, což vytváří dokonalou kombinaci chutí.

V tomto článku se podíváme na způsob přípravy a také na několik tipů, které Vám pomohou vytvořit skvělé a chutné jídlo. Pokud máte rádi tradiční českou kuchyni, nebojte se a připravte si vepřo knedlo zelo doma.

Tradiční české jídlo

Vepřo knedlo zelo je tradiční české jídlo, které se skládá z pečeného vepřového masa, knedlíků a dušeného zelí. Toto jídlo patří mezi nejpopulárnější pokrmy u nás a najdete ho na téměř každém českém jídelním lístku. Je to jídlo plné chuti a vůně, které dokáže potěšit i ty nejnáročnější gurmány. 

Jaké maso použít na knedlo vepřo zelo?

Pro přípravu tohoto pokrmu se nejčastěji používá vepřové maso, konkrétně vepřová kýta nebo plec. Tyto části vepřového jsou poměrně tučné, což jim dodává vynikající chuť a aroma po upečení.

Při výběru masa je důležité zvolit kvalitní maso, vyhýbejte se však masu šlachovitému a výrazně prorostlému tukem. Ideální také je, když je maso mírně prošpikované, to mu dodá ještě větší šťavnatost a chuť. K přípravě však můžete použít také vepřovou krkovičku. Důležité je, aby maso bylo před pečením správně naloženo a ochuceno kořením podle vašich představ.

Recept na vepřo knedlo zelo

Obtížnost:AdvancedČas přípravy:1 hodina Čas vaření a pečení:1 hodina 30 minutCelkový čas:2 hodiny 30 minutPorce:6 porce

Recept na vepřo knedlo zelo není zas až tak složitou záležitostí. Stačí se držet postupu a příprava vám půjde od ruky.

Suroviny

  • Suroviny na dušené zelí

  • Suroviny na knedlíky

Postup

  1. Nejdříve si připravte maso – omyjte ho a osušte papírovou utěrkou. 
  2. Maso osolte, opepřete, potřete prolisovaným česnekem a posypte majoránkou.
  3. Poté nechte minimálně hodinu odpočinout v lednici, aby se koření dostalo dovnitř.
  4. Mezitím si zadělejte těsto na knedlíky.
  5. Do mísy nasypte prosátou mouku, přidejte sůl, vejce a mléko.
  6. Hotový kvásek přidejte do mísy s moukou a vymíchejte těsto.
  7. Hotové těsto nechte odpočinout a nakynout.
  8. Zelí nakrájejte na tenké proužky a dejte ho do většího hrnce. 
  9. Přidejte sůl, cukr, kmín a olej a zalijte trochou vody. Zakryjte hrnec poklicí a nechte zelí dusit na mírném ohni.
  10. Zelí nakonec zahustěte buď trochou jíšky, nebo nastrouhanou bramborou.
  11. Troubu předehřejte na 180 °C. 
  12. Do pekáčku vložte naložené maso, podlijte ho trochou vody a zakryjte ho pokličkou nebo alobalem. 
  13. Maso pečte asi hodinu a půl, dokud není měkké a šťavnaté.
  14. Mezitím si uvařte knedlíky. Do velkého hrnce nalijte vodu, osolte a přiveďte k varu.
  15. Z nakynutého těsta vytvořte knedlíky.
  16. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte cca 20 minut – v závislosti na jejich velikosti, ideálně je vařte na každé straně 10 minut.
  17. Hotové knedlíky propíchněte několikrát vidličkou, potřete olejem a nechte chvíli odpočinout.

  • Vynikající je také vepřo knedlo zelo s bramborovým knedlíkem. Použít můžete jak kysané zelí, tak zelí sladké. Čerstvé zelí můžete dusit v pomalém hrnci.

Tipy, jak připravit nejlepší vepřo knedlo zelo

  • Použijte kvalitní maso – kvalitní maso je základem pro dokonalé vepřo knedlo zelo. Zvolte kvalitní kýtu nebo plecko od spolehlivého prodejce.
  • Použijte čerstvé suroviny – zelí by mělo být čerstvé a pevné. Pokud použijete zelí, které je již měkké nebo má hnědé listy, zelí nebude tak dobré.
  • Opečte maso na pánvi – pokud chcete, aby bylo maso opravdu šťavnaté, opečte ho nejdříve na pánvi. Tím zajistíte, že se v něm zachovají chutě a vůně.
  • Duste zelí dostatečně dlouho – dušení zelí by mělo trvat nejméně hodinu a půl, aby bylo měkké a mělo skvělou chuť. Pokud zelí vaříte příliš krátce, může být tvrdé a vláknité.
  • Těsto na knedlíky hněťte opatrně – při hnětení těsta na knedlíky se snažte nepracovat s těstem příliš tvrdě a hrubě, nemuselo by se vám to vyplatit, knedlíky nemusí být nadýchané a měkké.
  • Nenechte knedlíky vařit příliš dlouho – knedlíky by neměly vařit déle než 25 minut, jinak mohou být tvrdé a suché.

Zdroj: seriouseats.com, bbcgoodfood.com


Další tipy pro recepty z vepřového

4.3/5 - (3 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.