Domácí škvarková pomazánka – Blesková pochoutka

Jemná škvarková pomazánka je velmi jednoduchá a potěší všechny strávníky. Vyzkoušejte chutný recept na domácí babiččinu pomazánku ze škvarků.

Na přípravu výborné a lahodné škvarkové pomazánky byste měli použit nejlépe doma připravené škvarky, které vzniknou při výrobě sádla. Získáte tak hned o jeden domácí produkt navíc, a hlavně budete mít jistotu, že vámi připravené škvarky jsou opravdu poctivé.

Co jsou škvarky?

Škvarky se vytvoří ze zbytku tkáně, která vám zůstane po vyškvaření tuku. Nejběžnější jsou škvarky z vepřového masa, ale někteří kuchaři zkoušeli experimentovat, a dokonce se jim povedlo vytvořit tuhle delikatesu i z jedlých lupenatých hub.

Oblíbené jsou také škvarkové pagáče, které si můžete připravit jednoduše i doma.

Klasické škvarky však vznikají tak, že sádlo s kousky masa hodíte na silně rozpálenou pánev. Dochutíme solí a kmínem pro ještě lepší chuť. Pro tu nejlepší škvarkovou pomazánku doporučujeme mít domácí škvarky z vepřového masa.

TIP: Pokud milujete pomazánky, určitě vyzkoušejte česnekovou pomazánku.

Recept na škvarkovou pomazánku

Čas přípravy: 15 minutCelkový čas: 15 minutPorce:4 porce

Tato luxusní škvarková pomazánka jak od babičky rozhodně není dietní, ale občas a v přiměřené míře si ji může dopřát každý. Je to lahůdka, která se skvěle hodí i na sváteční stůl v podobě jednohubek.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Škvarky pomelte. Můžete na to použít mlýnek na ořechy nebo na maso.
  2. Přidejte k nim nadrobno nakrájenou cibuli a vajíčko nastrouhané na středně jemném struhadle. Můžete jen pomačkat i vidličkou.
  3. Všechny suroviny okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a přidejte hořčici.
  4. Můžete celou směs i osolit, ale nezapomeňte na to, že škvarky samy o sobě už bývají dost slané.
  5. Nakonec vše velmi důkladně promíchejte, aby se suroviny dostatečně spojily.

Doporučujeme: Recept na pravé škvarkové placky

Škvarková pomazánka recept
Zdroj foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Jak vylepšit škvarkovou pomazánku?

Celou babiččinu škvarkovou pomazánku s vejcem můžete i umixovat ručním mixérem, aby byla opravdu jemná a ozdobit čerstvou petrželkou. Podáváme s chlebem. Hotová pomazánka vám v ledničce vydrží i několik dnů.

Často se můžete setkat s dalšími druhy pomazánky:

  • staročeská škvarková pomazánka – tahle verze obsahuje také vejce a máslo
  • moravská škvarková pomazánka – Jde o tradiční recept, jako je i ten náš
  • vegetariánska škvarková pomazánka – Chcete-li připravit vegan verzi, musíte nahradit škvarky. Ty ideálně můžeme nahradit cizrnou. V receptu také můžete využít sójovou omáčku a sušené droždí.

Vyzkoušejte i další pomazánky, které vám budou chutnat.


Další recepty na pomazánky

4.8/5 - (16 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.