Co je pohanka? Zdravá obilovina a oblíbené recepty z ní

Pohanku znají již naši předci jako skvělou a zdravou pochoutku. Do českých kuchyní se s velkou oblíbeností vrací až v posledních letech, kdy jsou znovu objeveny její pozitivní účinky na lidské zdraví. Podívejte se, jak vám může pohanka pomoci a co všechno si z ní můžete uvařit.

Pohanka
Zdroj foto: Ulada / Shutterstock.com

Co je pohanka?

Pohanka pochází z Asie, konkrétně z oblasti Himalájí, k nám se dostala přes Rusko někdy ve 12. století. V té době byla jednou z hlavních složek potravy, než ji později z jídelníčku začala vytlačovat pšenice, rýže a žito. Jedná se o pseudoobilovinu, což znamená, že v naší výživě zastává roli obiloviny, ale botanikové jí řadí do jiných skupin. Je přirozeně bezlepková, a tudíž velmi oblíbená u celiaků a těch, kteří se z různých důvodů snaží lepek ve stravě omezit.

Zdravotní účinky pohanky

Celkově se považuje za velmi kvalitní potravinu. Obsahuje velký poměr bílkovin a vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné.

Co obsahuje pohanka?

  • Je také důležitým zdrojem mědi, selenu, zinku a manganu.
  • Z vitamínů v ní najdeme především B1, B2, B2, vitamin E a C.
  • rutin

A co může léčit pohanka? Výjimečnou ji však dělá právě vysoký obsah rutinu. Ten zvyšuje pružnost cév, a tudíž pomáhá při onemocnění křečových žil, popraskaných žilek nejen v obličeji, příliš silném menstruačním krvácení a sklonu krvácení z nosu a dásní.

Druhy pohanky v obchodech

  • Pohanka neloupaná— základní podoba pohanky, která však není určena k jídlu. V trávicím traktu mohou slupky semínek dokonce uškodit. Používá se k naklíčení, pěstování nebo při přípravě čaje.
  • Pohanka loupaná — jedná se o pohanku zbavenou slupek a základní tvar pohanky k dalšímu využití. Slupek se zbavuje buď mechanicky, což je šetrnější, nebo termicky s využitím napařování.
  • Pohankové vločky — napařená a rozlisovaná zrna pohanky. Jsou již tepelně upravena, proto se dají konzumovat bez dalších úprav. Doporučuje se však vločky krátce namočit nebo povařit pro lepší stravitelnost.
  • Pohankový bulgurbulgur jako takový je pšeničná obilovina, ale dá se jím nazvat vše, co se připraví tzv. bulgurovou metodou – zrno se částečně uvaří, usuší a následně natrhá.

Dalšími oblíbenými produkty pohanky jsou např. pohanková mouka, pohanková kaše nebo lámanka.

Recepty z pohanky

V kuchyni má pohanka čím dál větší zastoupení a její obliba v posledních letech velmi roste. Hodí se skvěle do kaší, polévek, pomazánek, salátů, rizot i pečení. Pokud si pohanku neloupanou necháte naklíčit, nať se dá snadno použít místo petržele či pažitky. A co uvařit z pohanky?

Moučníky – v kuchyni je také velmi využívaná pohanková mouka, ze které si můžete připravit jakýkoliv moučník či dezert.

Pohankové placky – velmi oblíbené jsou pohankové placky, které smažíte na pánvi stejně jako bramboráky.

Saláty s pohankou – pohanka je skvělou ingrediencí, co se týká salátů. Pohanku nejdříve opečte na pánvi, aby získala oříškový nádech chuti a poté ji uvařte. Salátům dodá skvělou chuť.

Co další uvařit z pohanky?

Recept na pohankovou kaši

Ideální sladké jídlo k snídani

Pohanková kaše

Pohanková polévka

Zdravá a chutná polévka z pohanky

pohanková polévka

Pohankové karbanátky

Zdravější verze klasických masových karbanátků. Vyzkoušejte oblíbený recept na pohankové karbanátky.

Ingredience

  • 2 hrnky vařené pohanky,
  • 1 vejce,
  • špetku soli,
  • kari,
  • ½ cukety,
  • pórek,
  • sýr,
  • uzeninu,
  • česnek,
  • lžíci oleje,
  • pažitku,
  • strouhanku na obalení.

Postup přípravy

  1. Nejdříve si uvaříme pohanku, poté přidáme cuketu, vejce, sůl, koření.
  2. Dochutit můžeme nastrouhaným sýrem, uzeninou, česnekem, nakrájeným pórkem.
  3. Vytvarujeme karbanátky z pohanky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.

Vyzkoušejte také recept na šťavnaté a nadýchané karbanátky.

Zapékaná pohanka s dýní Hokkaidó

Ne zcela tradiční recept, ale jistě si ho brzy zamilujete. Zapečená pohanka se sýrem a dýní.

Ingredience

  • 300 g namočené pohanky,
  • 1 dýni Hokkaidó,
  • 200 g sýra (eidam),
  • 2 vejce,
  • 3 lžíce rostlinného oleje,
  • sůl,
  • pepř.

Postup přípravy

  1. Pohanku si opět cca na hodinu namočíme do vody.
  2. Dýni vydlabeme lžící a olejem si vymažeme zapékací mísu.
  3. Pohanku smícháme s pokrájenou dýní, česnekem a nakrájeným sýrem.
  4. Směs nalijeme do formy a přelijeme rozšlehaným vejcem se solí.
  5. Dáme zapéct na 45 minut při 180 stupních. Dobrou chuť!

Ať už máte s pohankou zkušenosti či se ji rozhodnete vyzkoušet poprvé, určitě se stane nedílnou součástí vašeho jídelníčku. Jen v málokteré potravině se totiž kloubí tolik zdraví a chuti, jako právě v pohance.

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Marie Fridrichová říká

    Asi tak před 2 roky jsem zastihla pořad, kde doporučoval mlynář ze známého mlýna, jak zacházet s pohankou. Pohanka se nemá vařit! Doporučoval po propláchnutí studenou vodou, zalít ji horkou vodou a přikrýt pokličkou a udržet ji asi 20 minut v teple. Já ji dávám v misce na teplou vodní lázeň, kterou na mírném ohni přihřeji. Pak už jen posypu osmaženou cibulkou nebo slaninou.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.