Zdravá batátová polévka. Připravte si vydatný recept

Batátová polévka je krémovou polévkou i bez použití smetany. Je hustá, vydatná a plná vitamínů. Inspirujte se receptem na polévku, která nahradí i hlavní jídlo.

I když batáty pochází z tropických oblastí, rychle si našli uplatnění i v české kuchyni. Batátová polévka je jedním z receptů, který si oblíbíte jak vy, tak vaše děti. A jak si ji připravit?

Co jsou batáty?

Batát neboli sladká brambora je plodem povijnice jedlé, která roste v tropických oblastech Ameriky. Oblíbené batáty jsou tedy druhem brambor, který se vyznačuje oranžovou barvou a nasládlou chutí.

Batáty patří mezi potraviny, které jsou vyhledávané především pro svou nutriční hodnotu. Jsou zdrojem mnoha vitamínů – především A, C, B6 a také vlákniny.

Kde se pěstují batáty?

Batátům se skvěle daří v tropických oblastech, ale bez problému si je můžete vypěstovat i doma, protože se pěstují stejným způsobem, jako brambory.

Recept na batátovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 40 minutPorce:4 porce

Také zbožňujete rychlé a krémové polévky? Nejlepší batátová polévka, která je snadná na přípravu a oceníte její chuť.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Na olivovém oleji zpěňte cibuli.
  2. K cibuli přidejte rozetřený česnek, kmín a kari a chvilku restujte – pozor, česnek se nesmí připálit, zhořkl by.
  3. K cibuli přidejte očištěné a na malé kostky nakrájené batáty.
  4. Všechno zalijte vývarem a vařte do změknutí.
  5. Jakmile jsou batáty hotové, polévku odstavte a pomocí tyčového mixéru všechno rozmixujte dohladka.
  6. Na závěr do polévky přidejte kokosové mléko a dochuťte solí a pepřem.
  7. Polévku můžete dozdobit čerstvou nasekanou petrželovou či mrkvovou natí.

Doporučujeme: Cizrnová polévka

Tipy na vylepšení polévky z batátů

  • Polévku doporučujeme podávat s opečenými krutony, kuličkami do polévky nebo opraženými dýňovými semínky.
  • Pro výraznější chuť polévky použijte pečené batáty místo těch syrových.
  • Vyzkoušejte také recept na batátovou polévku se zázvorem, která v zimních měsících zahřeje a dodá tělu prospěšné látky a vitamíny.
  • Krémová batátová polévka bude chutnat skvěle, když do ní přidáte sýr, který z polévky udělá batátový krém.

Další využití batátů v kuchyni

Batáty mají v kuchyni také jiné využití než jen k přípravě polévky. Batátové hranolky pečené v troubě jsou zdravé a výživné, stačí je okořenit a zakápnout pár kapkami olivového oleje, vložte do trouby a upečte. Batátové pyré nahradí klasickou bramborovou kaši nebo zapečené batáty se sýrem jsou ideální večeří, když nestíháte. Recepty z batátů jsou snadné a v poslední době velmi oblíbené mezi vyznavači zdravé a fitness stravy.

Batáty by měly být také součástí jídelníčku jak vašeho, tak vašich dětí, batátová polévka pro děti jim zaručí pořádnou dávku zeleniny.

Zdroj: latimes.com, recipes.co.nz


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.