Milionová polévka: Recept na léty oblíbenou polévku

Milionová polévka je známá tím, že je jednoduchá a rychlá na přípravu. Pokud nevíte, co o víkendu uvařit a nechcete trávit hodiny u plotny, určitě vsaďte na tento recept.

milionová polévka
Zdroj foto: Sergii Koval / Shutterstock.com

Jak vznikl název milionová polévka

Milionová polévka, dnes již málo využívaný termín. Jak vznikl? Zeptáte-li se vašich babiček, pravděpodobně budou vědět, jelikož se jí něco navařily. Jedná se o rychlou a nenáročnou polévku. A proč milionová? Protože se vždy vařívala ve velkém, mnohdy několik litrů při jednom vaření.

Polévka se vařila v rozsáhlém množství a často právě proto, že byla jednoduchá na přípravu a zároveň všem tolik chutnala, a i v dnešní době chutná. Díky svému obsahu dokázala pořádně zasytit, což bylo obzvláště v minulých dobách nesmírně podstatné. Ale i v dnešní době, nemáte-li příliš času na vyvařování, zde se vám naskýtá skvělý typ, jak potěšit i celou rodinu.

Recept na milionovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 30 minutPorce:5 porce

I když se může příprava zdát zdlouhavá, opak je pravdou. Tak směle do toho.

Suroviny

  • Knedlíčky

Postup

  1. Nejprve si uděláme základ pro knedlíčky. Nakrájíme cibuli na jemné kousky a tu posléze ji zpěníme na sádle. Rozdrobíme droždí a přidáme ho k cibuli a čekáme, než se rozpustí
  2. V momentu, kdy začíná tuhnout, hrnec odstavíme a vše necháme stranou vychladnout.
  3. Dále si uděláme vývar, ať již zeleninový či masový. Ten musí přijít k varu.
  4. Mezitím si nastrouháme mrkev, petržel a celer na hrubé kousky, které vsypeme do vývaru.
  5. Dle preferencí dále přidáme řapíkatý celer a libeček. Poté necháme přibližných 10 minut takto společně povařit.
  6. Nyní se vrátíme zpět ke knedlíčkům a vychladlému droždí. K němu přidáme vejce, česnek, strouhanku a dle potřeb pepř a sůl. Vše utřeme
  7. Navlhčíme si ruce, kterými z udělané hmoty tvarujeme knedlíčky. Ty se dále vhazují do polévky, která prochází varem.
  8. Jakmile jsme do vroucí polévky přidali knedlíčky, polévku ještě zahustíme dětskou krupičkou a ještě dalších 4 minut povaříme.
  9. Dle každého potřeb můžeme ještě dochutit, dosolit a můžeme servírovat.
  10. Polévku na talíři můžeme ještě posypat pažitkou.
  1. Co se hodí do milionové polévky?

    Výše uvedený recept je možné upravit dle každého představ a chuti. Klasický recept jako takový obsahuje vývar, mrkev, celer, dětskou krupičku a knedlíčky. Nemusíme se však toho striktně držet. Například řapíkatý celer není nutné přidávat, stejně tak jako petržel. Rozhodně ale tyto potraviny podtrhnou chuť polévky a zároveň se jedná o výživově hodnotné suroviny.

Kdo není fanouškem knedlíčků nebo je chce pro jednou vyměnit za něco jiného, i zde se nabízí další možnosti. Do polévky milionové lze kromě knedlíčků použít noky, nudle, kapání, čerstvě opražené krutony nebo takový svítek. Nudle se dají využít klasické, nejlepší domácí nudle nebo také například celestinské. Na této polévce je mimo jiné skvělé, že ji můžete vařit často, a přesto vždy na jiný způsob.

Miliónová polévka je vhodná pro děti

Obzvláště děti mají tuto polévku v oblibě. Je chutná, jemná, obsahuje dobře stravitelné knedlíčky či jiné přidané doplňky a dokáže na dlouhou dobu zachytit. Výhodou je její rychlá příprava, mají-li děti na ní chuť, nemusíte trávit dlouhé hodiny u plotny. Důležité je však mít připravený vývar. Takovéto polévky plné zeleniny dětem dodají tolik potřebné množství vitamínů, minerálů, vody a vlákniny. Rozhodně se jedná o skvělou volbu.

Zdroj: averiecooks.com, yummytummyaarthi.com


Další recepty na polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.