Knedlíčková polévka: Recept na slepičí vývar s knedlíčky

Knedlíčková polévka je vynikající hustá polévka, která se hodí klidně i pro slavnostní oběd. Jak připravit chutné knedlíčky do polévky? Přinášíme vám recept na tradiční polévku.

Poctivý vývar stejně jako některé husté polévky se neobejde bez knedlíčků. Právě ty jsou pomyslnou třešničkou na dortu. Umíte si je připravit?

Bývalo zvykem, že nedělní oběd se neobešel bez pořádného vývaru s knedlíčky. Dnes už je knedlíčková polévka spíše slavnostní záležitostí. Jenže dnes se knedlíčky mohou připravit z různých ingrediencí a jsou součástí také hustých polévek. Víte, jak správně připravit polévku s játrovými knedlíčky? Inspirujte se receptem.

knedlíčková polévka recept
Zdroj foto: beats1 / Shutterstock.com
Jak se dělají knedlíčky do polévky?

Připravit knedlíčky do polévky není žádná věda. Základem jsou játra (drůbeží játra jsou pro přípravu knedlíčků nejvhodnější), která se nožem tzv. naškrábou. K zahuštění se používá strouhanka a nesmí chybět ani vejce a koření jako je majoránka, česnek, pepř a sůl, které knedlíčky dokonale dochutí.

Jaké druhy knedlíčků se používají do polévek?

Existuje hned několik druhů knedlíčků. Mezi ty nejběžnější patří játrové knedlíčky, které nesmí chybět v žádném vývaru. Ovšem připravit si můžete také například krupicové knedlíčky, kvasnicové, sýrové nebo dokonce masové.

Recept na slepičí knedlíčkovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření:3 hodiny Celkový čas:3 hodiny 30 minutPorce:8 porce

Recept na knedlíčkovou polévku sice časově náročnější, ale ta chuť poctivého vývaru s dokonalými játrovými knedlíčky vám to vynahradí.

Suroviny

  • Na knedlíčky

Postup

  1. Slepici očistěte, rozpulte a vložte do velkého hrnce.
  2. Zalijte ji studenou vodou a přiveďte k varu.
  3. Než polévka začne vařit, objeví se v hrnci pěna, tzv. šum, který se usazuje na povrchu – lžící ho sesbírejte.
  4. Jakmile polévka začne vařit, přidejte k masu očištěnou zeleninu, kterou nechte v kuse.
  5. Stáhněte plamen tak, aby polévka pouze probublávala, nesmí vařit.
  6. Podle potřeby vývar dolévejte studenou vodou.
  7. Vývar nechte táhnout minimálně 3 hodiny.
  8. Jakmile je polévka hotová, slepici vyndejte a vývar přeceďte.
  9. Zeleninu z polévky vyndejte a nakrájejte na malé kousky, ze slepice oberte maso a vše vložte zpět do hrnce.
  10. Játra buď umelte nebo naškrábejte nožem, smíchejte s ostatními surovinami a vytvořte pravidelné kuličky.
  11. Knedlíčky vložte do vroucí polévky, aby se zavařily.
  12. Podávejte s nudlemi a čerstvou nasekanou petrželkou.

Tipy k vylepšení polévky

  • Aby se vám knedlíčky v knedlíčkové polévce nerozjely, je zapotřebí, aby hmota na knedlíčky byla kompaktní. Zdá se vám příliš řídká? Přidejte strouhanku, v opačném případě přidejte máslo.
  • Aby byla knedlíčková polévka s játrovými knedlíčky chuťově výraznější, můžete do ní přidat malé množství vegety.
  • Polévku s knedlíčky můžete podávat jak s klasickými nudlemi, tak s drobením, těstovinovými hvězdičkami nebo s celestýnskými nudlemi.
  • Nechutná vám v polévce maso? Nevadí, knedlíčková polévka bez masa bude stejně tak dobrá jako s masem v polévce.

Zdroj: loveandlemons.com, pamperedchef.com 


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.