Matcha tart aneb přivítejte doma trochu exotiky
Znáte japonský zelený matcha čaj? Je unikátní právě v tom, že je dostupný v práškové formě, do kterého se používají jen ty nejkvalitnější čajové lístky. Je vhodný jako životabudič, pomáhá i spalovat tuky, a navíc se dá použít kdekoliv – na studeno, za tepla, i v kuchyni.
Právě proto jsem ho už dávno chtěla použít do nějakého chutného koláče. Mně se ho podařilo sehnat i v drogerii, ale je rovněž dostupný i na internetu.

V koláči mi velmi chutnal právě proto, že mu dodal zajímavou a jedinečnou chuť. Určitě ho ještě zakomponuju do jiných receptů, protože jsem zvědavá, jak si bude rozumět s jinými chutěmi. Doufám, že než se dostanu k mým experimentům, tak ho všechen nevypijeme. 😊
Pokud jste znali matcha čaj, tak tímto vás asi dostanu. Jedná se o másla Cheat Spread, která vyrábí brněnská firma R3ptile. Ani já jsem o těchto výborných máslech donedávna vůbec nevěděla, ale řeknu vám, jsou výborné. Cheat Spread je mix oříšků, olejů a mléčných bílkovin, které nabízejí v různých příchutích. Mám doma dvě – Almond & White chocolate coconut a kešu oříšky & Salted Caramel Macadamia. Stále se neumím rozhodnout, které mi chutná více, a určitě mám v plánu vyzkoušet i další, např. Almond & Strawberry cheesecake nebo Almond & White Chocolate Raspberry. Já ty mandle můžu asi všude. Kromě Cheat Spread vyrábějí i másla Nuts – ty jsou vyrobeny čistě z ořechů, rozmixovaných do hladkých krémů. Nabízejí pistáciovou, kešu, mandlovou či lískového příchuť.

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 15 minut
Počet porcí: 8
Forma: ⌀ 26 cm
Náročnost: nenáročný
Kategorie: dezerty

Ingredience
Těsto
- 200 g hladké mouky,
- 100 g másla,
- 50 g moučkového cukru,
- 50 g mletých mandlí,
- 3 vejce,
- špetka soli.
Krém
- 100 ml kokosového mléka bio,
- 250 g mascarpone,
- 2 lžíce Cheat Spread – Almond & White Chocolate coconut,
- 1 PL moučkového cukru,
- hrst strouhaného kokosu,
- 200 g bílé čokolády Fin Carré,
- 2 ČL matcha tee bio.
Na ozdobu
- plátky mandlí,
- prášek matcha.

Postup
- Všechny sypké suroviny na těsto si navážíme a vysypeme do mísy. Přidáme už jen vajíčka a ingredience promícháme. Namísto mixéru jsem suroviny smíchala pouze rukou. Bude se vám tak s těstem lépe pracovat a lépe se spojí dohromady. Těsto zformujeme do koule a odložíme si ho na 20-30 minut do lednice.
- Vychladlé těsto si namačkáme rukama na dno a boky kulaté formy. Těsto si můžete klidně i vyválet a přenést ho na válečku do formy. To už záleží na vás, jak vám to víc vyhovuje. Formu nemusíme vymazávat. Máslo zajistí, aby se nám těsto na formu nepřilepilo.
- Těsto ve formě si následně propícháme vidličkou, aby se nám během pečení příliš nenafouklo, a můžeme ho dát péct do rozehřáté trouby. Pečeme přibližně 15 minut při teplotě 180 °C. Upečené těsto by mělo mít zlatavou barvu.
- Pokud se nám peče těsto, začneme si připravovat krém.
- Do misky si nalijeme kokosové mléko a přidáme mascarpone. Mixérem směs promícháme, přidáme strouhaný kokos a máslo Cheat Spread.
- Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu a umícháme ji do krému.
- Nezapomeňte krém i osladit. Já jsem použila jednu polévkovou lžíci moučkového cukru. Pokud se vám zdá krém málo sladký, klidně tam šoupněte další – nebo naopak, pokud nejste fanoušek slazení, tak nepřidávejte žádný.
- Na závěr už jen přisypeme matcha prášek a hotový krém dáme chladit do lednice.
- Do hotového těsta pak lžící přeneseme náš vychladlý krém. Takto hotový tart uložíme do lednice a necháme chladit nejlépe celou noc, aby nám krém zcela zatuhl.
- Při servírování posypeme koláč matcha práškem a ozdobíme plátky mandlí. A máme hotovo. Dobrou chuť.
Alergeny: 1, 3, 7, 8.
Doufám, že vám bude koláček chutnat. Pro přípravu je nenáročný a budu ráda, pokud jej vyzkoušíte.
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.