Sýrová roláda z plátkového sýra je skvělé slavnostní pohoštění, ale i dezert

Sýrová roláda z plátkového sýra rozhodně nepatří mezi jídlo, kterým byste měli zahánět hlad a dávat si ji jen tak s chlebem na večeři. Patří spíš mezi slavnostní delikatesy. Ostudu vám neudělá na žádném slavnostně prostřeném stole a můžete si jí dát i jako dezert k odpolední kávě, pokud dáváte přednost slaným lahůdkám před těmi sladkými.

Zdroj foto: wjarek / Shutterstock.com

K sýrové roládě patří slavnostní pečivo

Sýrová roláda z plátkového sýra je skvělá lahůdka, pokud chcete potěšit své hosty. Dělá se z tepelně upravovaného sýra, který je chutnější a dobře se s ním pracuje. K takovému slanému dezertu se skvěle hodí banketka nebo třeba rozpékaná bageta. Bagetu můžete upravit hned na několik způsobů. Potřete ji před zapečením bylinkovým máslem nebo česnekem. Poté společně se sýrovou roládou vznikne opravdu vynikající delikatesa.

Sýrová roláda z plátkového sýra

Na přípravu sýrové rolády z plátkového sýra pro 8 osob budete potřebovat:

  • 200 g plátkového sýra, nejlépe se vám bude pracovat s eidamem,
  • 200 g libové šunky,
  • 1 pomazánkové máslo,
  • 1 tavený sýr,
  • 1 hrst sterilovaných kapií,
  • 1 jarní cibulku,
  • 1 vejce velikosti M,
  • 1 lžičku plnotučné hořčice,
  • sůl a čerstvě mletý pepř.
Zdroj foto: page frederique / Shutterstock.com

Pracovní postup

  1. Připravte si pečicí papír a pokládejte na něj plátky sýra trochu přes sebe, aby se pěkně spojily.
  2. Na malou chvíli dejte sýr do trouby, ale pozor, aby se moc neroztekl.
  3. Nechte vychladnout.
  4. Mezitím si připravte nádivku tak, že smícháte pomazánkové máslo, tavený sýr, kapii, najemno nasekanou jarní cibulku, vajíčko, sůl a čerstvě mletý pepř ve středně velké míse.
  5. Nádivku rozetřete po celé délce plátkového sýra, jen na jedné straně ji nedávejte úplně ke kraji. Nechte si tak 2 cm čistý prostor.
  6. Nyní po celé ploše položte šunku a vše pevně stočte do rolády a zabalte do alobalu.
  7. Dejte do lednice.

Takto připravenou sýrovou roládu můžete po 2 hodinách podávat, ale ještě lepší bude, když ji necháte odležet do druhého dne.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.