Tradiční české kynuté lívance, po kterých se jen zapráší, a taky varianta, když není času nazbyt

Tak lehké a tak dobré, jsou tradiční české lívance. Znaly je už naše babičky i prababičky. Jejich původ není přesně známý, ale má se za to, že se k nám dostaly z Rakouska-Uherska, jako jeden z mnoha skvělých receptů, jež u nás zdomácněly. Jak již samotný název napovídá, jde o moučník z litého těsta.

Zdroj foto: C Teubner / Shutterstock.com

Nejlepší lívance jsou ty české

Obdoby českých lívanců najdete dnes skoro po celém světě. Například v Americe jsou oblíbené Pancakes, ale i zde se spekuluje o tom, že jde o recept kdysi dovezený z Evropy. My však zůstaneme u těch tradičně českých lívanců pocházejících z kuchyní našich předků. Snad každá rodina si nese svůj vlastní postup a předává si jej z generace na generaci.

K lívancům patřila hustá polévka

A právě o takové dvě rodinné stříbra, se dnes s vámi chci podělit. U nás k lívancům bývala vždy nějaká hustá polévka, třeba fazolačka nebo babiččina naprosto dokonalá bramboračka s houbami. Než jsme ji stačili dojíst, už se k nám nesla úžasná vůně pečících se lívanečků. Babička je dělávala na pánvi, už to měla v oku, všechny byly stejně velké a přece každý byl jiný. Jako děti jsme se předháněly, kdo si uchytí ten s nejvíc „krajkovým“ okrajem.

Dva typy z rodinné pokladnice receptů

Upečte si s námi tyto nezapomenutelné jemné a nadýchané lívanečky nebo jejich rychlejší, tvarohovou verzi, kterou jsme rovněž milovali. Z babiččina povídání vím, že původně se pekly lívance z mouky ječné, kterou později nahradila mouka pšeničná.

Babiččiny jemné kynuté lívanečky

Budete potřebovat:

½ litru mléka, půl kostičky droždí (cca 2 dkg), 1 PL cukru, 1 PL másla, 2 žloutky, 30 dkg polohrubé mouky, větší špetku soli, skořici, citronovou kůru, malinko muškátového květu, 1 PL rumu, sníh ze 2 bílků a olej na pečení.
K potření pak nějakou dobrou marmeládu či povidla a nebo  tvaroh smíchaný s cukrem a smetanou. A samozřejmě skořicový cukr a rozpuštěné máslo.

Postup:
Základem úspěchu je dokonalý kvásek. Do větší nádoby nalijte vlažné mléko s trochou cukru a do toho rozdrobte droždí. Přidejte další ingredience, jako žloutky, rum, kousek másla, citronovou kůru, muškátový květ, sůl a skořici. Teprve potom za stálého míchání přisypávejte mouku a dobře míchejte. Vznikne řídké těsto, které zakryjte utěrkou a nechejte vykynout cca ¾ hodinky.

Jistě jste si všimli, že jsme do těsta dávali jen žloutky, a to proto, aby lívance byly opravdu jemné. Klasické bílky mají tendenci dělat těsto zbytečně hutným, což ale neplatí v případě, že je našleháme do tuhého sněhu a ten přidáme do těsta až chvilku před pečením. Takové lívanečky budou dokonale nadýchané a kypré.

Rozpálíme si pánev nebo lívanečník, lehce ho vytřeme nějakým tukem (olej, sádlo) a nyní už naběračkou naléváme těsto do tvaru nevelkých koleček, aby se nám hezky obracely.

Z obou stran zlatavé lívanečky se skládají do „komínku“. Teprve po upečení všech se promažou marmeládou nebo tvarohem nebo klidně i obojím. My jsme ale milovali nejvíc variantu, kdy je babička potřeba jen rozpuštěným máslem a obalila ve skořicovém cukru. Na tu vůni se nedá zapomenout.

Bleskové lívanečky

Druhou, daleko rychlejší variantou a z dnešního pohledu i zdravější, jsou lívance tvarohové.

Budete potřebovat:
250 g měkkého tučného tvarohu, 1 vejce, 3 PL hladké mouky a špetka soli

Postup:

Všechny suroviny smíchejte v hladké těsto. Na talíř si nasypejte trošku hladké mouky. Lžící odkrojte kousek těsta, vytvarujte z něj placičku asi 1 cm silnou a tu lehce obalte v mouce. Smažte na pánvi ve vrstvě oleje po obou stranách krásně do růžova. Po vytažení z oleje je nechejte „odsát“ na savém papírovém ubrousku. Pak už zbývá jen pocukrovat, doprostřed dát trošku marmelády a kopeček šlehačky a pustit se do hodování.

Dobrou chuť!

 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací