Nejlepší kynuté lívance: Recept na tradiční české lívance
Kynuté lívance s ovocem – chutná snídaně, sladký oběd i večeře. Vyzkoušejte náš vynikající recept na lívance, jemné a nadýchané. Babiččiny kynuté nebo tvarohové, které zkusíte?
Tak lehké a tak dobré, jsou tradiční české lívance. Znaly je už naše babičky i prababičky. Jejich původ není přesně známý, ale má se za to, že se k nám dostaly z Rakouska-Uherska, jako jeden z mnoha skvělých receptů, jež u nás zdomácněly. Jak již samotný název napovídá, jde o moučník z litého těsta.

Nejlepší kynuté lívance jsou ty české
Obdoby českých lívanců najdete dnes skoro po celém světě. Například v Americe jsou oblíbené Pancakes, ale i zde se spekuluje o tom, že jde o recept kdysi dovezený z Evropy. My však zůstaneme u těch tradičně českých lívanců pocházejících z kuchyní našich předků. Snad každá rodina si nese svůj vlastní postup a předává si jej z generace na generaci.
A právě o takové dvě rodinné stříbra, se dnes s vámi chci podělit. U nás k lívancům bývala vždy nějaká hustá polévka, třeba fazolačka nebo babiččina naprosto dokonalá bramboračka s houbami. Než jsme ji stačili dojíst, už se k nám nesla úžasná vůně pečících se lívanečků. Babička je dělávala na pánvi, už to měla v oku, všechny byly stejně velké a přece každý byl jiný. Jako děti jsme se předháněly, kdo si uchytí ten s nejvíc „krajkovým“ okrajem.
Doporučujeme: Vyzkoušejte také recept na jablečné lívance
Recept na kynuté lívance jako od babičky
Upečte si s námi tyto nezapomenutelné jemné a nadýchané lívanečky nebo jejich rychlejší, tvarohovou verzi, kterou jsme rovněž milovali. Z babiččina povídání vím, že původně se pekly lívance kynuté z mouky ječné, kterou později nahradila mouka pšeničná.
Suroviny
Na vynikající kynuté lívance budeme potřebovat následující suroviny:
- ½ litru mléka,
- půl kostičky droždí (cca 2 dkg),
- 1 PL cukru,
- 1 PL másla,
- 2 žloutky,
- 30 dkg polohrubé mouky,
- větší špetku soli,
- skořici,
- citronovou kůru,
- malinko muškátového květu,
- 1 PL rumu,
- sníh ze 2 bílků,
- olej na pečení.
K potření pak nějakou dobrou marmeládu či povidla a nebo tvaroh smíchaný s cukrem a smetanou. A samozřejmě skořicový cukr a rozpuštěné máslo.
Postup
- Základem úspěchu je dokonalý kvásek. Do větší nádoby nalijte vlažné mléko s trochou cukru a do toho rozdrobte droždí.
- Přidejte další ingredience, jako žloutky, rum, kousek másla, citronovou kůru, muškátový květ, sůl a skořici. Teprve potom za stálého míchání přisypávejte mouku a dobře míchejte. Vznikne řídké těsto, které zakryjte utěrkou a nechejte vykynout cca ¾ hodinky.
- Rozpálíme si pánev nebo lívanečník, lehce ho vytřeme nějakým tukem (olej, sádlo) a nyní už naběračkou naléváme těsto do tvaru nevelkých koleček, aby se nám hezky obracely.
Z obou stran zlatavé lívanečky se skládají do „komínku“. Teprve po upečení všech se promažou marmeládou nebo tvarohem nebo klidně i obojím. My jsme ale milovali nejvíc variantu, kdy je babička potřeba jen rozpuštěným máslem a obalila ve skořicovém cukru. Na tu vůni se nedá zapomenout.
Jistě jste si všimli, že jsme do těsta dávali jen žloutky, a to proto, aby lívance byly opravdu jemné. Klasické bílky mají tendenci dělat těsto zbytečně hutným, což ale neplatí v případě, že je našleháme do tuhého sněhu a ten přidáme do těsta až chvilku před pečením. Takové lívanečky budou dokonale nadýchané a kypré.

Tvarohové zdravé lívance – rychlý recept
Druhou, daleko rychlejší variantou a z dnešního pohledu i zdravější, jsou lívance tvarohové.
Suroviny
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 1 vejce
- 3 PL hladké mouky
- špetka soli
Postup
- Všechny suroviny smíchejte v hladké těsto.
- Na talíř si nasypejte trošku hladké mouky. Lžící odkrojte kousek těsta, vytvarujte z něj placičku asi 1 cm silnou a tu lehce obalte v mouce.
- Smažte na pánvi ve vrstvě oleje po obou stranách krásně do růžova.
- Po vytažení z oleje je nechejte „odsát“ na savém papírovém ubrousku. Pak už zbývá jen pocukrovat, doprostřed dát trošku marmelády a kopeček šlehačky a pustit se do hodování.
Dobrou chuť!