Nejlepší kynuté lívance: Recept na tradiční české lívance

Kynuté lívance s ovocem – chutná snídaně, sladký oběd i večeře. Vyzkoušejte náš vynikající recept na lívance, jemné a nadýchané. Babiččiny kynuté nebo tvarohové, které zkusíte?

Tak lehké a tak dobré, jsou tradiční české lívance. Znaly je už naše babičky i prababičky. Jejich původ není přesně známý, ale má se za to, že se k nám dostaly z Rakouska-Uherska, jako jeden z mnoha skvělých receptů, jež u nás zdomácněly. Jak již samotný název napovídá, jde o moučník z litého těsta.

Kynuté lívance
Zdroj foto: C Teubner / Shutterstock.com

Nejlepší kynuté lívance jsou ty české

Obdoby českých lívanců najdete dnes skoro po celém světě. Například v Americe jsou oblíbené Pancakes, ale i zde se spekuluje o tom, že jde o recept kdysi dovezený z Evropy. My však zůstaneme u těch tradičně českých lívanců pocházejících z kuchyní našich předků. Snad každá rodina si nese svůj vlastní postup a předává si jej z generace na generaci.

A právě o takové dvě rodinné stříbra, se dnes s vámi chci podělit. U nás k lívancům bývala vždy nějaká hustá polévka, třeba fazolačka nebo babiččina naprosto dokonalá bramboračka s houbami. Než jsme ji stačili dojíst, už se k nám nesla úžasná vůně pečících se lívanečků. Babička je dělávala na pánvi, už to měla v oku, všechny byly stejně velké a přece každý byl jiný. Jako děti jsme se předháněly, kdo si uchytí ten s nejvíc „krajkovým“ okrajem.

Doporučujeme: Vyzkoušejte také recept na jablečné lívance

Recept na kynuté lívance jako od babičky

Upečte si s námi tyto nezapomenutelné jemné a nadýchané lívanečky nebo jejich rychlejší, tvarohovou verzi, kterou jsme rovněž milovali. Z babiččina povídání vím, že původně se pekly lívance kynuté z mouky ječné, kterou později nahradila mouka pšeničná.

Suroviny

Na vynikající kynuté lívance budeme potřebovat následující suroviny:

  • ½ litru mléka,
  • půl kostičky droždí (cca 2 dkg),
  • 1 PL cukru,
  • 1 PL másla,
  • 2 žloutky,
  • 30 dkg polohrubé mouky,
  • větší špetku soli,
  • skořici,
  • citronovou kůru,
  • malinko muškátového květu,
  • 1 PL rumu,
  • sníh ze 2 bílků,
  • olej na pečení.

K potření pak nějakou dobrou marmeládu či povidla a nebo tvaroh smíchaný s cukrem a smetanou. A samozřejmě skořicový cukr a rozpuštěné máslo.

Postup

  1. Základem úspěchu je dokonalý kvásek. Do větší nádoby nalijte vlažné mléko s trochou cukru a do toho rozdrobte droždí.
  2. Přidejte další ingredience, jako žloutky, rum, kousek másla, citronovou kůru, muškátový květ, sůl a skořici. Teprve potom za stálého míchání přisypávejte mouku a dobře míchejte. Vznikne řídké těsto, které zakryjte utěrkou a nechejte vykynout cca ¾ hodinky.
  3. Rozpálíme si pánev nebo lívanečník, lehce ho vytřeme nějakým tukem (olej, sádlo) a nyní už naběračkou naléváme těsto do tvaru nevelkých koleček, aby se nám hezky obracely.

Z obou stran zlatavé lívanečky se skládají do „komínku“. Teprve po upečení všech se promažou marmeládou nebo tvarohem nebo klidně i obojím. My jsme ale milovali nejvíc variantu, kdy je babička potřeba jen rozpuštěným máslem a obalila ve skořicovém cukru. Na tu vůni se nedá zapomenout.

Jistě jste si všimli, že jsme do těsta dávali jen žloutky, a to proto, aby lívance byly opravdu jemné. Klasické bílky mají tendenci dělat těsto zbytečně hutným, což ale neplatí v případě, že je našleháme do tuhého sněhu a ten přidáme do těsta až chvilku před pečením. Takové lívanečky budou dokonale nadýchané a kypré.

nejlepší kynuté lívance
Zdroj foto: Ivana Lalicki / Shutterstock.com

Tvarohové zdravé lívance – rychlý recept

Druhou, daleko rychlejší variantou a z dnešního pohledu i zdravější, jsou lívance tvarohové.

Suroviny

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 3 PL hladké mouky
  • špetka soli

Postup

  1. Všechny suroviny smíchejte v hladké těsto.
  2. Na talíř si nasypejte trošku hladké mouky. Lžící odkrojte kousek těsta, vytvarujte z něj placičku asi 1 cm silnou a tu lehce obalte v mouce.
  3. Smažte na pánvi ve vrstvě oleje po obou stranách krásně do růžova.
  4. Po vytažení z oleje je nechejte „odsát“ na savém papírovém ubrousku. Pak už zbývá jen pocukrovat, doprostřed dát trošku marmelády a kopeček šlehačky a pustit se do hodování.

Dobrou chuť!

 


5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra