Krémová žampionová polévka – Snadný a rychlý recept

Krémová žampionová polévka má velmi jemnou houbovou chuť a milují ji i lidé, kteří si na konzumaci hub nepotrpí. Připravte si tuto lahůdku doma díky našemu snadnému receptu.

Jaké žampiony jsou vhodné na polévku?

Chystáte si uvařit domácí žampionovou polévku a váháte nad tím, jaké žampiony jsou k její přípravě nejvhodnější? Skvělou volbou jsou žampiony:

  • čerstvé,
  • zmrazené,
  • z konzervy.

Čerstvé žampiony jsou nejlepší volbou, ale i zmrazené jsou pro polévku vhodné. Většinou již bývají předsmažené, takže si ušetříte práci. Žampiony z konzervy mají jinou chuť než ty čerstvé, ale ve výsledku to není poznat. Jen je nesmíte před použitím důkladně scedit.

Žampiony si můžete vypěstovat i doma, pěstování žampionů opravdu není složité.

Jak očistit žampiony?

V případě, že se rozhodnete pro čerstvé žampiony, nesmíte zapomenout na jejich důkladné očištění. Naštěstí není tento proces náročný. Ve většině případů postačí žampiony otřít suchým hadříkem nebo kuchyňskou utěrkou. Pokud byste na nich objevili hlínu a další nečistoty, opatrně je omyjte pod proudem tekoucí vody a následně okamžitě vysušte.

Domácí příprava žampionové polévky, která je krémová a chutná, není vůbec složitá.

Recept na krémovou žampionovou polévku

Obtížnost:IntermediateČas přípravy: 10 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 30 minutPorce:4 porce

Domácí příprava žampionové polévky, která je krémová a chutná, není vůbec složitá.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte žampiony. Pokud pracujete s čerstvými, řádně je očistěte a následně nakrájejte na plátky. Konzervované pouze slijte a zmrazené si připravte s dostatečným předstihem.
  2. Cibuli nakrájejte na větší kusy.
  3. Jakmile budete mít žampiony i cibuli nachystané, rozehřejte si v hrnci 2 lžíce másla. Jakmile se rozpustí, přidejte do hrnce cibuli a nechte ji zesklovatět. Poté do hrnce přidejte žampiony a směs nechte podusit.
  4. Následně ji zaprašte moukou, přidejte lžičku sušeného tymiánu, lžičku pepře a utřený česnek. Vše promíchejte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a následně zeslabte plamen a nechte polévku probublávat po dobu 15 minut. Občas ji zamíchejte.
  5. Po uplynutí čtvrthodiny přidejte do polévky smetanu, nechte ji ohřát a pak ji sundejte ze sporáku.
  6. Pokud chcete, můžete polévku mixovat, ale není to podmínkou.
  7. Před podáváním polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  8. Servírujte s dostatečným množstvím čerstvé petrželky.

Krémovou žampionovou polévku si můžete připravit i bez mouky a zahustit ji brambory a zeleninou. Žampionová polévka s brambory a zeleninou je hutnější a více vás zasytí.

Víte, jaký je rozdíl mezi klasickou a francouzskou žampionovou polévkou? Francouzská polévka získává svou dokonalou chuť díky směsi sherry, šalotky, parmezánu a česneku.

Žampiony a co byste o měli vědět

Než se pustíte do vaření luxusní žampionové polévky, měli byste vědět to, jak poznat čerstvé houby. Ale také to, jak je správně skladovat.

Podle čeho koupit žampiony

Přemýšlíte při výběru žampionů nad tím, jak poznáte, že jsou žampiony čerstvé a v dokonalém stavu? Nestyďte se k nim přičichnout a osahat si je. Čerstvé žampiony totiž poznáte podle vůně. Čím novější jsou, tím výraznější houbové aroma mají. Pokud je jejich povrch bílý či lehce narůžovělý a matný, máte jistotu, že se na pultu vyskytují opravdu jenom chvíli. Žampiony, které jsou vystaveny již po delší dobu poznáte podle toho, že se na nich již tvoří černé skvrny.

Tip na recept: Skvělá a chutná žampionová omáčka

Jak skladovat žampiony?

Žampiony můžete skladovat v lednici, při pokojové teplotě na vzduchu či v mrazáku. Záleží na tom, za jak dlouho je zpracujete. V lednici si žampiony uchovají čerstvost po dobu dvou dní, a to za předpokladu, že je do lednice nevložíte vlhké či poškozené. Pokud byste je totiž chtěli uchovat v lednici a před vložením byste je řádně neusušili, riskujete, že vám zplesniví.

Na vzduchu při pokojové teplotě je vhodné žampiony skladovat pouze tehdy, pokud je ten den zpracujete. V případě, že se k tvorbě pokrmu ze žampionů nedostanete ihned, je vhodné je osmažit a uložit v krabici do mrazáku. Tak vám vydrží v perfektním stavu po opravdu dlouhou dobu.

Pochutnejte si na žampionové polévce s brambory, zeleninou či kapkou sherry a parmezánem.

Vyzkoušejte také další recepty na polévky z naší sbírky receptů.

Zdroje: allrecipes.com, cafedelites.com, fusioncraftiness.com


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.