Petržel aneb jak ji pěstovat, aby se jí dařilo?

Petržel je dvouletka, co první rok vytváří kořen bohatý na živiny, aby další rok mohla vykvést. Setkat se můžete také s petrželí vyšlechtěnou speciálně pro tvorbu listů.

V kuchyni se jedná o velmi oblíbenou surovinu, má totiž typickou vůni i chuť, navíc obsahuje řadu důležitých látek. Kromě toho patří mezi takzvané fines herbes, což je základní skupina bylinek, která tvoří francouzskou kuchyni.

Zdroj foto: Aleksandar Blanusa / Shutterstock.com

Účinky

Konzumaci petržele ve velkém množství byste se měli vyhnout během těhotenství a v období kojení. Petržel může škodit i při ledvinových kolikách. Ovšem poskytuje také řadu pozitivních účinků. Snižuje krevní tlak a podporuje správnou funkci srdce.

Kromě toho také čistí trávicí trakt, díky čemuž se zlepšuje celkově trávení. Ženy ocení také její schopnost regulovat menstruační cyklus. Navíc je petržel známá jako zejména ženské afrodiziakum. Dále vám konzumace petržele může pomoci také od zhoršujících se očních onemocnění.

Správné pěstování

Výsev petržele správně probíhá brzy zjara. Pokud chcete pěstovat listovou petržel, můžete si rovnou zakoupit připravené sazeničky. Sít můžete rovnou do záhonu, případně do květináče, třeba pokud si ji chcete vypěstovat na balkoně. Vzhledem k tomu, že se jedná o kořenovou zeleninu, je potřeba vybírat dostatečně hlubokou nádobu. Petržel nepotřebuje častou zálivku, musí však být opravdu vydatná. Bohaté přihnojování není potřeba.

Zdroj foto: YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Zapomenout nesmíte ani na jednocení, k tomu by mělo dojít, když mají petržel zhruba pět centimetrů. Kořeny se pak sklízí většinou v období července, kdy jsou dorostlé. Lístky můžete sbírat po celé vegetační období. Listová petržel druhý rok obráží velmi brzy, navíc pokud ji pěstujete doma, v růstu vůbec nepřestává. Pokud chcete petržel pěstovat v blízkosti jiných rostlin, vyhněte se salátům, vedle sebe totiž nerostou dobře.

Využití v kuchyni

Jestliže se rozhodnete pro pěstování kořenové petržele, při vaření využijete celou rostlinu. Kořen je s oblibou využíván zejména do různých polévek a omáček. Přidává se však i do zeleninových směsí, salátů, či pomazánek. Petržel je skvělá v kombinaci zejména s mrkví. Podávat ji můžete i jako samostatné jídlo.

Z listové petrželky pak můžete vybírat mezi hladkolistou a petrželkou kudrnkou. Rozdíl je pouze ve vzhledu. Jinak je tato petrželka využívána hlavně jako koření do různých pokrmů. Oblíbená je také jako dekorace, například do brambor nebo cokoliv jiného na talíři. Zajímavostí je, že z petržele si můžete vyrobit také odvar či víno, díky kterému využijete léčivé účinky této rostliny.

Patří mezi velmi známé rostliny, v kuchyni je totiž opravdu oblíbená. Její využití je široké, užijete ji při vaření mnoha různých pokrmů. Její pěstování navíc není náročné, rozhodně se proto vyplatí mít ji v záhonu. Listová petržel by vám pak neměla chybět, pokud pěstujete na balkoně bylinky.

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Marta říká

    Zkusila jste někdy sázet sazenice petržele, jak v článku doporučujete?

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.