Proč byste si měli pěstovat klíčky? Jaké benefity vám to přinese do života?

Zdravá strava je jednou ze základů, na kterých stojí náš život. Měla by být pestrá a vyvážená, s dostatkem zeleniny a ovoce. A také klíčků, díky nimž obohatíte svůj jídelníček o spoustu prospěšných vitamínů a minerálů. Které to jsou a jak se klíčky připravují?

Zdroj foto: Travelly Minimalist / Shutterstock.com

Začalo to řeřichou setou

Možná i vy na Velikonoce sadíte do vaty semínka řeřichy seté a necháte je působením vlhka vyklíčit, abyste měli něco zeleného na stůl v době těchto jarních svátků. V klíčcích se přitom schovává celá zásobárna zdravých látek, vždyť právě z klíčků se vyklube pak celá rostlina. Klíčky se staly nedílnou součástí jídelníčku vegetariánů, ale vyhýbat se jim nemusejí ani ti, kteří si rádi zobnou kousek masa. Klíčky jsou vítaným zpestřením jídelníčku každého.

Co obsahují klíčky?

Klíčky jsou bohaté na enzymy, mají jich dokonce až stokrát více než běžné ovoce a zelenina. Enzymy se podílejí na biochemických pochodech v lidském těle, jsou tedy velmi podstatné pro jeho správné fungování. Kromě nich obsahují také bílkoviny a vlákninu. Z vitamínů jsou to především vitamíny A, B, C a E, které v klíčcích najdeme, a z minerálů zinek, hořčík, selen, vápník, fosfor. Díky tomu urychlují regeneraci buněk a přispívají k mladistvějšímu vzhledu. Kromě vitamínů a minerálů dostaneme do těla také chlorofyl, jenž čistí krev a odstraňuje neupotřebené zbytky pryč z těla. Pravidelná konzumace klíčků přispívá také k lepšímu fungování imunitního systému, zdravější pokožce a prospívá i vlasům a nehtům, které se vám odvděčí hezčím vzhledem.

Která semínka je možné nechat naklíčit?

V asijské kuchyni jsou to zejména mungo fazole, které se dávají klíčit. V našich podmínkách lze využít i další semena, která jsou běžně dostupná v obchodech se zdravou výživou. Může to být cizrna, čočka, hrách, vojtěška, mandle, pohanka, pšenice, ječmen, sezam i slunečnice nebo dýně. Vyzkoušet lze i semínka mrkve, hořčice, ředkviček. Těch možností je opravdu hodně a chce to experimentovat – ale zásadně se semeny určenými pro potravinářské účely. Ta klasická, určená pro výsev na záhoncích, jsou totiž ošetřena proti plísním fungicidy, jsou tedy pro konzumaci nevhodná.

S klíčením semen měli zkušenosti už naši předkové. Možná vám říká něco název pučálka, která se v minulosti jedla na štědrovečerní večeři. Je to vlastně neloupaný hrách, který se namočil do osolené vody, nechal naklíčit a pak se klíčky opražily na másle a dochutily nasladko s medem, nebo naslano se solí a pepřem.

Zdroj foto: Karel Pesorna / Shutterstock.com

Jak se nakličování provádí?

Nemusíte mít z nakličování semen vůbec žádný strach. Jedná se o jednoduchou činnost, kterou při troše šikovnosti určitě zvládnete. Je třeba dodržet základní pravidla a díle se povede. Jako první byste si měli opatřit klasickou klíčící misku nebo nakličovadlo, které se prodávají v obchodech. Bývají dvojdílné i třídílné se sítkem. Semena se propláchnou vodou a nasypou do misky, zalijí vodou a nechají se bobtnat – malá semínka asi 6 hodin, větší až 12, a luštěniny vyžadují dokonce až 15 hodin máčení, tedy nejlépe přes noc. Potom je třeba semínka propláchnout vodou a nechat klíčit dva až tři dny. U biomisek, které mají i odtokové otvory, je to jednodušší. Klíčky by měly dosáhnout délky asi 2 cm, abychom je mohli použít ke konzumaci.

Jak se klíčky používají v kuchyni

Naklíčená semena využíváme v syrovém stavu při přípravě zeleninových a těstovinových salátů nebo pomazánek. V lednici klíčky vydrží tak týden, pak bychom je měli sníst.

Zejména pro malé děti je nakličování velkou zábavou. Naučí se přitom, jak vlastně rostlina vzniká. Pozorovat celý proces mohou společně s vámi. Určitě je potěší, když se ho budou moci zúčastnit a přiložit svou ruku k dílu.

 

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.