Mungo fazole: Jak je naklíčit a kdy konzumovat?
Mungo fazole jsou, jak již název vypovídá, luštěnina, která ale spíše než jako fazole, chutná jako hrášek. Často bývá také zaměňována se sójou. V Indii ji dokonce konzumují opečenou k čaji. Je bohatá na vápník, železo, kyselinu listovou, hořčík, draslík a bílkoviny.
![](https://www.tipio.cz/wp-content/uploads/2021/03/shutterstock_1351428236.jpg)
Jak naklíčit mungo fazole
Klíčení mungo fazolí není dlouhodobý proces, zabere vám maximálně 3 dny. Vše, co budete potřebovat, je nádoba s vodou. Nemusíte kupovat žádnou speciální nádobu, bohatě vám postačí i PET lahev.
- Fazole necháme přes noc nabobtnat ve vodě – té musíte nalít trojnásobek váhy fazolí.
- Uřízněte hrdlo a vrchní část PET lahve.
- Do spodu udělejte malé dírky pro odtok vody.
- Naplňte lahev vodou a nechte ji pomalu z lahve odtékat. Toto opakujte čtyřikrát denně na tmavém místě.
- Klíčky vám ve vodě nesmí zůstat stát, jinak by se zkazily.
- Do tří dnů budou klíčky připraveny ke konzumaci.
Můžete skladovat v ledničce, abyste prodloužili jejich životnost, nicméně by se měly zkonzumovat během dvou dnů. Po naklíčení budou fazole šestinásobně velké – dejte proto pozor, kolik jich necháte naklíčit, abyste je snědli. Syrové množství totiž může být hodně zavádějící.
![](https://www.tipio.cz/wp-content/uploads/2021/03/shutterstock_539723527.jpg)
Věděli jste, že klasické zelené fazole se podobá také bob obecný?
Detoxikační účinky fazole mungo
Když fazole naklíčí, vzroste také množství vitamínů, co jsou v nich obsaženy. Obsahují také minerály, aminokyseliny a tělu prospěšné mastné kyseliny. Nejvíce je bohatá na bílkoviny, jejichž množství se blíží množství bílkovin obsažených v masu.
Klíčky můžete konzumovat jak samotné, tak jako přílohu třeba do polévky, do salátů či k masu. Pokud držíte dietu a začne vás honit mlsná, můžete je uždibovat. Rozhodně je to lepší varianta než nezdravé chipsy. Pokud je chcete přidat do omáčky, stačí je rozmixovat.
Dopřejte si doma tuto zdravou a chutnou potravinu.