Mungo fazole: Jak je naklíčit a kdy konzumovat?

Mungo fazole jsou, jak již název vypovídá, luštěnina, která ale spíše než jako fazole, chutná jako hrášek. Často bývá také zaměňována se sójou. V Indii ji dokonce konzumují opečenou k čaji. Je bohatá na vápník, železo, kyselinu listovou, hořčík, draslík a bílkoviny.

Zdroj foto: PIXbank CZ / Shutterstock.com

Jak naklíčit mungo fazole

Klíčení mungo fazolí není dlouhodobý proces, zabere vám maximálně 3 dny. Vše, co budete potřebovat, je nádoba s vodou. Nemusíte kupovat žádnou speciální nádobu, bohatě vám postačí i PET lahev.

  1. Fazole necháme přes noc nabobtnat ve vodě – té musíte nalít trojnásobek váhy fazolí.
  2. Uřízněte hrdlo a vrchní část PET lahve.
  3. Do spodu udělejte malé dírky pro odtok vody.
  4. Naplňte lahev vodou a nechte ji pomalu z lahve odtékat. Toto opakujte čtyřikrát denně na tmavém místě.
  5. Klíčky vám ve vodě nesmí zůstat stát, jinak by se zkazily.
  6. Do tří dnů budou klíčky připraveny ke konzumaci.

Můžete skladovat v ledničce, abyste prodloužili jejich životnost, nicméně by se měly zkonzumovat během dvou dnů. Po naklíčení budou fazole šestinásobně velké – dejte proto pozor, kolik jich necháte naklíčit, abyste je snědli. Syrové množství totiž může být hodně zavádějící.

Zdroj foto: Nedim Bajramovic / Shutterstock.com

Detoxikační účinky fazole mungo

Když fazole naklíčí, vzroste také množství vitamínů, co jsou v nich obsaženy. Obsahují také minerály, aminokyseliny a tělu prospěšné mastné kyseliny. Nejvíce je bohatá na bílkoviny, jejichž množství se blíží množství bílkovin obsažených v masu.

Klíčky můžete konzumovat jak samotné, tak jako přílohu třeba do polévky, do salátů či k masu. Pokud držíte dietu a začne vás honit mlsná, můžete je uždibovat. Rozhodně je to lepší varianta než nezdravé chipsy. Pokud je chcete přidat do omáčky, stačí je rozmixovat.

Dopřejte si doma tuto zdravou a chutnou potravinu.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.