Kefírová bábovka – Připravte si jednoduchý moučník

Snadné a rychlé moučníky jsou nezapomenutelné a stále oblíbené. Mezi ně patří také rychlá kefírová bábovka, která se může zdát obyčejnou, ale svou chutí a jemností vždy překvapí.

Bábovky se připravují již mnoho let jak u nás, tak v okolních státech, kde na nich nikdo nedá dopustit. Dnes si bábovku můžete připravit na mnoho způsobů, například taková bábovka z kefíru potěší jak vaše chuťové buňky, tak váš organismus. Kefír je totiž ingrediencí, která obsahuje nespočet živin, podporující naše zdraví.

Luxusní kefírová bábovka
Zdroj foto: AtlasStudio / Shutterstock.com

Proč připravit moučník z kefíru

Kefír je jednou ze superpotravin, na které bychom rozhodně neměli zapomínat. Jeho zdravotní benefity působí na celé tělo, a to od zažívání až po kosti.

  • Poradí si s trávicími obtížemi – V našich střevech je nespočet bakterií, které vyžadují jakousi rovnováhu, aby trávicí trakt fungoval tak, jak má. Kefír obsahuje probiotika, která obnovují zdravou střevní mikroflóru (střeva čistí, zlepšují látkovou výměnu, podporují trávení, poradí si se zácpou i průjmem).
  • Kefír na silné kosti – Látky jako fosfor, hořčík, vápník, vitamíny D a K2 jsou naprosto nezbytné pro silné kosti. Všechny tyto látky kefír obsahuje, a díky probiotikům se také tyto živiny snadněji dostávají tam, kam mají.
  • Podpora imunity – Je obecně známo, že kefír našemu organismu výrazně zvyšuje obranyschopnost. Díky svým složkám reguluje hladinu krevního a oběhového systému, pomáhá v boji proti cukrovce a likviduje cholesterol, který se usazuje v cévách.
  • Antibakteriální vlastnosti – Věděli jste, že kefír má svá vlastní antibiotika? Díky nim tak ničí špatné bakterie a chrání tělo před infekcemi.

Kefír se také využívá v kosmetice, látky obsažené v něm nejen urychlují hojení a léčí kůži, ale jsou také účinné v boji proti stárnutí.

Recept na kefírovou bábovku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas: 50 minutPorce:6 porce Nejlepší období:Summer

Jednodušší recept kefírová bábovka byste jen stěží hledali. Tato vláčná kefírová bábovka se stane vaším nejoblíbenějším moučníkem, ke kterému se budete rádi vracet.

Ingredience

Postup přípravy

  1.  Nejdříve předehřejeme troubu na 170 stupňů.
  2. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte hrubou moukou (můžete použít krupici nebo strouhanku).
  3. Všechny sypké ingredience kromě kakaa smíchejte dohromady a promíchejte.
  4. Poté přidejte vejce, kefír a olej a vymíchejte hladké těsto.
  5. Polovinu těsta nalijte do formy. 
  6. Do druhé poloviny těsta přidejte kakao a vymíchejte. Kakaové těsto nalijte doprostřed těsta světlého.
  7. Pečte na 175 stupňů.
  8. Jakmile je bábovka hotová, nechte ji vychladnout. Vychladlou bábovku pak vyndejte z formy.
  9. Podávejte se šlehačkou a sklenicí kefíru.

Jak vylepšit keférovou bábovku?

Bábovka z kefíru je také úžasná v tom, že ji můžete různě obměňovat. Přidáním různých ingrediencí se z ní stane například kefírová bábovka s ořechy, s jablky, nebo s kokosem. Tip: Pokud máte rádi kokos, recept kokosové bábovky vás potěší.

Nejlepší kefírová bábovka může potěšit i ty, kteří se sladkému vyhýbají kvůli své váze. Stačí jen nahradit cukr jiným zdravějším sladidlem a kefírová bábovka fitness je na světě. Stejně jako bezlepková kefírová bábovka, v jejímž receptu nahraďte klasickou mouku za mouku bezlepkovou. Receptů je mnoho, vždy záleží na preferencích každého z nás.

Tipy pro správnou přípravu bábovky z kefíru

Bábovka je sama o sobě velmi jednoduchá, avšak aby se vám zdravá kefírová bábovka povedla, držte se základních pravidel:

  • Správně vymazaná forma – Dokonale vymazaná forma vám zaručí snadné vyklopení bábovky. Pokud by vám zůstal nějaký kousek nevymazaný, mohlo by se stát, že se vám bábovka přilepí a jen stěží půjde odlepit. To samé platí pro vysypání formy – můžete použít hrubou mouku, dětskou krupici, kokos nebo strouhanku.
  • Nadýchaná bábovka – Aby vaše bábovka byla skutečně jemná a nadýchaná, upravte si postup receptu. Téměř každá bábovka, stejně tak kefírová bábovka, se připravuje smícháním veškerých ingrediencí. Ovšem nic nepokazíte tím, když vejce s cukrem vyšleháte do pěny, a následně postupně přidáte zbytek surovin.
  • Pozor na vyklápění – Věříme, že na stole vám přistála luxusní kefírová bábovka, na kterou se vám sbíhají sliny. Bábovku je ale třeba nechat před vyklopením alespoň čtvrt hodiny vychladnout. Mohlo by se stát, že se vám ještě horká bábovka rozpůlí, a to prostě nechcete. Jestliže vám vyklápění i tak nepůjde od ruky, namočte a vyždímejte utěrku a položte ji na formu. Tento trik našich babiček vás zachrání.

Zdroj: thepioneerwoman.com, bbcgoodfood.com


Tipy na další bábovky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.