Grenadýrský pochod: Recept na klasický a levný pokrm

Grenadýrský pochod je recept na klasické jídlo, které se jídávalo v dobách, kdy lidé neměli téměř nic. Pochutnáte si, a navíc navaříte rychle a levně!

Přemýšlíte každý den nad tím, co uvaříte? Chcete vařit hlavně levně a rychle? Pokud si myslíte, že jste už všechny možnosti vyčerpali, možná to není úplně pravda. Zkuste své rodině připravit klasický pokrm s názvem grenadýrský pochod, který vás vyjde doslova na pár korun.

Grenadýrský pochod jídlo
Zdroj foto: Danler / Shutterstock.com

Nevíte, co je grenadýrský pochod? Už jste ale název tohoto jídla dost možná slyšeli.

Jak vznikl grenadýr?

Grenadýrský pochod nebo také grenadýr marš, to jsou názvy pro klasické tradiční jídlo z brambor, těstovin a slaniny. Původ tohoto velmi jednoduchého pokrmu sahá velmi daleko, jídlo mělo vzniknout někdy během napoleonských válek.

Kuchaři, kteří vařili pro vojáky, neměli příliš mnoho surovin, a tak si museli poradit i s tím málem, co měli k dispozici. Bylo totiž třeba nasytit hladové vojáky. Tak vznikl grenadýr, který se těší i dnes velké popularitě. Jde totiž o jídlo velmi jednoduché, které zasytí, a také výborně chutná. Navíc se připravuje opravdu jen z několika málo surovin, které jsou běžně k dostání.

Co je grenadýrský marš?

Právě v dnešní době, kdy stále více přemýšlíme nad tím, co vařit a z jakých surovin, je vhodná doba si oprášit tento starý recept. Jak už tomu tak bývá, i grenadýr marš se dá připravit na vícero způsobů. Servírovat se pak může grenadýrský pochod s okurkou, velmi oblíbený je s uzeninou a nejvíce si pochutnáte na grenadýrském pochodu se slaninou. Jaké variantě dáte přednost?

Doporučujeme: Bramborové knedlíky

  1. <strong>Jak připravit šťavnatý grenadýrský pochod?</strong>

    Jestliže budete chtít vylepšit klasický recept na grenadýrský pochod, přidejte do receptu kysané zelí. Grenadýr pak bude krásně šťavnatý a mnohem chuťově lepší.

Recept na grenadýrský pochod

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 35 minutČas pečení: 35 minutCelkový čas:1 hodina 10 minutPorce:4 porce

Grenadýrský pochod si dost možná také pamatujete jako jídlo svého dětství, naše babičky tento pokrm totiž také velmi rády připravovaly. Pojďte si oživit tento velmi jednoduchý a zároveň chutný recept na výživný pokrm.

Suroviny

Postup

  1. Nejprve si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky. Pak dáme vařit těstoviny.
  2. Cibuli i česnek rovněž oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  3. Slaninu si nakrájíme na drobné kostičky.
  4. Dostatečně velký pekáč si vymažeme sádlem, dáme do něj slaninu, cibuli s česnekem a brambory. Přidáme uvařené těstoviny, ochutíme solí, pepřem a špetkou mletého kmínu. Přidáme sladkou papriku a promícháme. Pak vše zalijeme vývarem.
  5. Pekáč přikryjeme a pečeme v troubě, kterou předehřejeme na 220 stupňů asi 35 minut. Během pečení grenadýr občas promícháme.
  6. Poté pekáč odkryjeme a grenadýr vypečeme, v troubě necháme 10 minut a můžeme podávat.

Pokud doma nemáte slaninu, můžete místo ní použít nakrájenou klobásku nebo jakoukoliv jinou uzeninu. Například i salám junior či gothajský salám.

S čím podávat grenadýrský pochod?

Grenadýrský pochod podáváme se zeleninovým salátem nebo kysaným zelím. Grenadýr bude skvěle chutnat i s kyselou okurkou.

Jak na zapékaný grenadýr

Recept si můžete trošku zjednodušit, grenadýr můžete zapéct, a to bez vývaru. Stačí, když brambory předem uvaříte ve vodě stejně jako těstoviny. Pak všechny suroviny stačí dát do pekáče a grenadýr dát zapéct do trouby asi na dvacet minut. K této variantě receptu můžete přimíchat k surovinám i zelí.

Dobrou chuť!

Zdroj: www.bordbia.ie, www.sunset.com


Tipy na další hlavní jídla

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.