Hlavní jídla a obědReceptyVepřové maso

Trhané maso hitem gurmánů: Recept na dokonale šťavnaté maso

Trhané maso v poslední době válcuje internet. Jeho šťavnatou chuť milují všichni. Má všestranné využití. Jak připravit dokonalé trhané maso? Upečte si delikatesu na talíři.

Trhané maso vyžaduje pomalé pečení, které z masa vytvoří naprostou delikatesu. Jak sám název napovídá, skutečně se jedná o trhané maso, kdy ho pomocí vidličky natrháte po jeho vlákně. Inspirujte se receptem na trhané maso v hamburgerové housce.

Vynikající trhané vepřové maso

Abyste byli více v obraze, co trhané maso je, seznámíme vás s jeho úpravou.

Co je trhané maso?

Trhané maso (z ang. pulled pork) pochází z Ameriky, kde se takto připravuje maso na barbecue. Výhodou je, že ho můžete podávat na různé způsoby, nemusíte zůstávat jen u americké klasiky v podobě burgrů, ale můžete ho použít do tortill a quesadill.

trhané maso recept
Zdroj foto: Stock River / Shutterstock.com

Jaké maso použít na trhané maso?

Klasikou je trhané vepřové maso, ale rozhodně nic nezkazíte, když použijete také hovězí, kuřecí, nebo dokonce krůtí.

Jak připravit trhané maso?

Častou otázkou je, jak připravit trhané maso. Cílem je, aby zůstalo šťavnaté a nevysušilo se. Proto se maso pouze zlehka okoření a pomalu se peče – klidně i celou noc. Důležité je také zmínit, že maso se peče v celém kuse, neporcujete ho.

Recept na trhané maso v žemli

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření:2 hodiny 30 minutCelkový čas:3 hodiny Porce:6 porce

Trhané maso v žemli nebo hamburgerové housce je velmi oblíbený recept na trhané maso, kterým potěšíte celou svou rodinu.

Suroviny

  • Omáčka

Postup

  1. Maso očistěte od blan, omyjte a pořádně osolte.
  2. Maso dejte na plech, zakápněte trochou oleje a vložte do trouby na 220 stupňů na 30 minut.
  3. Následně snižte teplotu na 160 stupňů a zakryjte ho alobalem, pečte pomalu asi 2 hodiny – maso by mělo být zcela měkké.
  4. Mezitím, co je maso v troubě, připravte si omáčku.
  5. Olej vlijte na pánev, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět.
  6. Poté k cibuli přidejte chilli (ideálně vločky), nadrobno nakrájený česnek, cukr a veškeré koření na dochucení a vše nechte zkaramelizovat.
  7. Nakonec do omáčky přidejte ocet, worcester, rajčatový protlak a 2 dcl vody.
  8. Omáčku ještě 15 minut vařte.
  9. Jakmile je maso hotové, vezměte si dvě vidličky a maso roztrhejte na tenká vlákna.
  10. Takto připravené maso zalijte hotovou omáčkou a vložte zpět do trouby, aby se celá směs prohřála.
  11. Hamburgerové housky nahřejte v troubě, aby byly křupavé, vložte do nich připravenou masovou směs, zasypte sýrem, přidejte zeleninu dle vašich preferencí a můžete podávat.

  • Aby maso mělo výraznější chuť a bylo skutečně šťavnaté, nepoužívejte k jeho přípravě sušší maso jako je kotleta nebo vepřová kýta.
  • Jistotu, že se vám maso nespálí budete mít, když připravíte trhané maso v pomalém hrnci.

Doporučení: Vepřová krkovice pečená v troubě

Jak připravit maso před pečením?

Maso před pečením je dobré vytáhnout alespoň jednu hodinu před. Důležitým krokem je také nechat maso zatáhnout, a to půl hodiny při vysoké teplotě.

Jak správně dochutit trhané maso?

Trhané maso v troubě před jeho přípravou nijak zvlášť nedochucujete, dochucování přichází na řadu až po jeho upečení. Jak ho dochutit záleží ale pouze na vás, někdo ho zalije například jablečným ciderem, nesmí chybět česnek, koření a jiná dochucovadla. Tady se skutečně fantazii meze nekladou.

Jak dlouho se peče trhané maso?

Trhané vepřové maso se peče minimálně dvě hodiny, ovšem počítejte, že doba pečení se může protáhnout. Někdo dává přednost tomu, když maso vloží večer do trouby a nechá ho péct při nižším stupni celou noc.

S čím podávat trhané maso?

I v tomto případě je výběr přílohy pouze na vás, trhané maso můžete podávat s čímkoliv, jak s bramborami, rýží, houskami, oblíbené jsou také tortilly, zeleninový salát, hranolky a další.

Zdroj: aldi.us, yummly.com


Další tipy na recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)