Připravte šťavnatou marinádu a sladkou omáčku na žebra

Chystáte posezení s přáteli a chcete jim připravit co nejlepší pohoštění? Věřte, že každou návštěvu oslníte skvěle připravenými, grilovanými žebírky. Kdo by neměl rád voňavá žebra?

Zdroj foto: Irina Burakova / Shutterstock.com
Zdroj foto: Irina Burakova / Shutterstock.com

Tuto pochoutku můžete připravit při letním grilování, ale také na kontaktním grilu v zimních měsících. Naučte se správný postup přípravy marinády na grilovaná žebra, a vyzdvihněte své pohoštění o stupeň výš díky těm nejlepším omáčkám k masu.

Marináda na žebra

Aby mělo vaše pohoštění zaručený úspěch, je nutné dodržet jednoduché, ale velmi důležité kroky při postupu. Důležité je, aby žebra byla po upečení stále šťavnatá a plná chuti. Zároveň však musí být dostatečně upečená, aby šla dobře od kosti. Vsaďte na dobrou a šťavnatou marinádu a ten nejlepší recept pro pečená žebra.

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 1,5 kg gramů vepřových žeber,
  • sůl a pepř,
  • 2 cibule,
  • 8 lžic kečupu,
  • 4 stroužky česneku,
  • sladkou papriku a chilli,
  • 1 lžičku instantní kávy,
  • 2 lžíce sladkého džemu.

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve si připravte dokonalou marinádu, která žebra vynese na další úroveň pečeného masa.
  2. Smíchejte do velké mísy najemno nakrájenou cibuli, česnek, veškeré koření i lžičku instantní kávy. Kečup můžete vyměnit za kvalitní rajský protlak, lžíce ovocného džemu zase za sladký med. Záleží jen na vaší chuti a na zásobách v kuchyni.
  3. Troubu předehřejte na 220 °C, a mezitím si připravte žebra. U těch odstraňte blány, dobře je osolte a opepřete a vložte do vyššího pekáče.
  4. Pekáč se žebry vložte do trouby a nechte péct asi deset až patnáct minut. Stačí jen chvíle, aby se žebra zatáhla. Po pár minutách žebra z trouby vytáhněte.
  5. Hned po vytažení je čas na marinádu. Tou potřete žebra ze všech stran. Nezapomeňte je podlít hrnkem vody a pekáč přiklopit. Pečte tři hodiny na 170 °C.
  6. Jednou za čas žebra zkontrolujte a znovu podlijte vodou.

Pro krásnou barvu i jemnost můžete nakonec pekáč odklopit a pár minut péct bez poklopu. Žebra budou krásně měkká.

Zdroj foto: Mironov Vladimir / Shutterstock.com
Zdroj foto: Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Jaká příloha se k žebrům hodí?

Pečená žebírka si můžete vychutnat jako skvělý hlavní chod, dobrou volbou jsou žebra také jako občerstvení při posezení s přáteli. Zkoušeli jste někdy marinovaná žebra s bramborovou kaší? Tato kombinace je překvapivě skvělá. Vychutnat si tuto dobrotu můžete ale také s lehkým salátem, obyčejným krajícem chleba nebo také s opečeným toustem.

K žebrům se hodí sladké omáčky

Pokud chcete připravit geniální žebra, nezapomeňte na výborné omáčky. Nejvíce se k jemné marinádě hodí omáčky se zajímavou dominantní chutí, proto zvolte jednu sladkou, pálivou, sýrovou a česnekovou omáčku. Tyto čtyři druhy jsou totiž vůbec nejoblíbenější, navíc se hodí nejen k žebrům, ale také k dalším druhům masa.

Skvělou volbou a oblíbenou variantou jsou zejména pálivé omáčky. Ke sladké a jemné marinádě, měkkému masu a neutrální příloze se skvěle hodí například chilli omáčka nebo omáčka s křenem či česnekem jako dominantní surovinou. Takové omáčky skvěle rozzáří celý pokrm a dodají mu ten správný říz.

Jestliže milujete naopak jemné omáčky, můžete zvolit například sýrovou omáčku. Dobrou volbou je také hořčičná, sladká švestková nebo jemná pažitková omáčka. Pro podpoření marinády můžete jako jednu z variant připravit také barbecue omáčku, tou rozhodně nic nezkazíte. Všechny připravené omáčky naservírujte v malých miskách, co rozložíte kolem žeber uprostřed stolu.

Takovým pohoštěním rozhodně uchvátíte každou návštěvu.

Zdroj: inspiredtaste.net

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.