Recept na domácí čalamádu z okurek a cuket

Pokud jste vášniví pěstitelé nebo máte někoho, kdo vás pravidelně zásobuje, v tomto období si nejspíše začínáte klást nerudovskou otázku: kam s ní(m)? Z cukety už jste upekli buchtu nasladko i naslano, usmažili jste tuny cuketových bramboráků a okurkový salát už nemůžete ani vidět. Možná se vám do ruky dostal dokonce i patizon, se kterým si už vůbec nevíte rady. Je čas zakonzervovat všechnu tuto zeleninu na horší časy.

Cukety jsou v našich zahrádkách velice běžné a oblíbené, protože i při relativně malém úsilí z nich můžete mít velký užitek. Pokud nemáte možnost si je sami vypěstovat, během sezony je seženete levně ve všech obchodech či na tržištích. Cukety jsou dietní, zdravé, chutné, snadné na zpracování (vaření, pečení, dušení, smažení, grilování), hodí se snad do všeho a ke všemu, ale na konci léta nastává období, když už člověku mohou trochu „lézt krkem“. Není tedy nic snadnějšího, než je „zavařit“ a uchovat na zimu.

S okurkami je to podobně – pokud máte skleník, ve kterém se okurkám daří, je možné, že vám také brzy dojdou nápady, co s nimi. Navíc okurky nejsou tak variabilní na zpracování jako cukety a lépe chutnají čerstvé než tepelně upravené. Naštěstí se také dají zpracovat tak, aby byly jedlé a chutné i za pár měsíců. Řeč je hlavně o salátových okurkách, ale pokud se vám přemnoží nakládačky, můžete použít i je.

Budete potřebovat:

  • 2,5 kg cuket nebo okurek (můžete přidat i patizon)
  • 1 kg cibule
  • 1 dcl octa
  • 400 g cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 1 lžičku kari
Čalamáda recept
Čalamáda recept

Cukety, okurky a cibuli nakrájíme na menší kousky, případně nastrouháme nahrubo na struhadle. Přidáme koření a promícháme. Pak napěchujeme do sklenic (předem umytých v horké vodě) – z tohoto množství dostanete 6 sklenic o objemu 0,7 litru. Do sklenic přilijeme i šťávu, kterou zelenina pustila, otřeme horní okraj sklenic do sucha a zavřeme čistými víčky.

Napěchujeme do sklenic
Napěchujeme do sklenic

Sklenice vložíme do zavařovacího hrnce (případně do trouby nebo použijeme vlastní ověřený způsob sterilizace zeleniny) a zavařujeme asi 20 minut při 85 stupních. Výsledná chuť je sladko-kyselá, pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte více kari nebo jiného oblíbeného koření.

Čalamáda připravena k uskladnění
Čalamáda připravena k uskladnění

Čalamáda se hodí jako příloha především k masu, ale určitě se dá použít na mnoho různých způsobů. Pokud máte rádi zavařené nakládačky, tato čalamáda může být příjemnou obměnou. Okurky nebo cukety zpracované na čalamádu vám vydrží minimálně do příštího roku, ale pokud jim přijdete na chuť, zmizí ze spíže mnohem dřív.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací