Recept na domácí čalamádu z okurek a cukety

Čalamáda z cukety a uhorek je chutným jídlem pro horší časy a je vhodná jako příloha k masu. Příprava je jednoduchá. Vyzkoušejte domácí recept na zavařenou čalamádu.

Čalamáda je ideální na horší časy

Upekli jste už z cukety už buchtu nasladko i naslano, usmažili jste tuny cuketových bramboráků a okurkový salát už nemůžete ani vidět? Měli byste zakonzervovat všechnu tuto zeleninu na horší časy. Připravte si zeleninovou čalamádu z okurek a cukety.

Z čeho připravit čalamádu?

Často se připravuje čalamáda ze kapusty, rajčat či paprik. V našem receptu připravujeme okurkovo cuketovou čalamádu.

Proč čalamáda z cukety?

Cukety jsou v našich zahrádkách velice běžné a oblíbené, protože i při relativně malém úsilí z nich můžete mít velký užitek. Pokud nemáte možnost si je sami vypěstovat, během sezony je seženete levně ve všech obchodech či na tržištích. Cukety jsou dietní, zdravé, chutné, snadné na zpracování (vaření, pečení, dušení, smažení, grilování), hodí se snad do všeho a ke všemu, ale na konci léta nastává období, když už člověku mohou trochu „lézt krkem“. Není tedy nic snadnějšího, než připravit cuketovou čalamádu, zavařit ji a uchovat na zimu.

Proč čalamáda z okurek?

S okurkami je to podobně – pokud máte skleník, ve kterém se okurkám daří, je možné, že vám také brzy dojdou nápady, co s nimi. Navíc okurky nejsou tak variabilní na zpracování jako cukety a lépe chutnají čerstvé než tepelně upravené. Naštěstí se také dají zpracovat tak, aby byly jedlé a chutné i za pár měsíců, a to díky okurkové čalamádě. Řeč je hlavně o salátových okurkách, ale pokud se vám přemnoží nakládačky, můžete použít i je.

Recept na čalamádu z cukety a okurek

Není nad klasickou čalamádu jako od babičky. Vyzkoušejte ověřený recept na domácí okurkovo cuketovou čalamádu.

Suroviny (pro 6 sklenic)

  • 1 kg cibule
  • 2,5 kg cuket nebo okurek (můžete přidat i patizon)
  • 1 dcl octa
  • 1 lžičku soli
  • 400 g cukru
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 1 lžičku kari

Postup

  1. Cukety, okurky a cibuli nakrájíme na menší kousky, případně nastrouháme nahrubo na struhadle. Přidáme koření a promícháme.
    Čalamáda recept
    Čalamáda recept. Zdroj foto: Šárka Kostková

     

  2. Pak čalamádu napěchujeme do sklenic (předem umytých v horké vodě) a rovnoměrně přidáme cukr – z tohoto množství dostanete 6 sklenic o objemu 0,7 litru.
    Čalamáda z cukety ve sklenici
    Napěchujeme do sklenic. Zdroj foto: Šárka Kostková

     

  3. Do sklenic přilijeme i šťávu, kterou zelenina pustila, otřeme horní okraj sklenic do sucha a zavřeme čistými víčky.
    Čalamáda z okurek a cukety připravena k uskladnění
    Čalamáda připravena k uskladnění, Zdroj foto: Šárka Kostková

     

  4. Sklenice vložíme do zavařovacího hrnce (případně do trouby nebo použijeme vlastní ověřený způsob sterilizace zeleniny) a zavařujeme asi 20 minut při 85 stupních. Výsledná chuť je sladko-kyselá, pokud máte rádi raději pikantní čalamádu, přidejte více kari nebo jiného oblíbeného koření. Více pikantní chuť je typická pro maďarskou čalamádu.

Čalamáda jako příloha

Čalamáda se hodí jako příloha především k masu, ale určitě se dá použít na mnoho různých způsobů. Pokud máte rádi zavařené nakládačky, tato čalamáda se stane pro vás příjemnou obměnou. Využít můžete i šťávu, neboli nálev na čalamádu. Okurky nebo cukety zpracované na čalamádu vám vydrží minimálně do příštího roku, ale pokud jim přijdete na chuť, zmizí ze spíže mnohem dřív.

Zdroj: autorský text

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.