Bazalkové pesto – Připravte si oblíbené dochucovadlo

Bazalkové pesto je oblíbené dochucovadlo. Lze ho použít do různych jídel. Vyzkoušejte jednoduchý recept, pesto z bazalky je velice chutné.

Co je bazalkové pesto?

Pasta je v dochucovací omáčka z rozmixovaných předem daných surovin, které k sobě dokonale chuťově ladí. Pest je mnoho druhů, například pesto z medvědího česneku nebo pesto ze sušených rajčat, ale bazalkové je asi nejznámější. Kdysi dávno se pesta připravovala v mramorových hmoždířích s pomocí dřevěných tloučků. Dnes ruční práci nahradili kuchyňské přístroje.

Snad všechny hospodyňky, používající pesto ve své kuchyni, mají na něho svůj recept. Možná jste jich už pár i odzkoušeli a pořád jste nebyli úplně spokojeni. Zkuste náš recept.

Recept na bazalkové pesto

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutPorce:1 porce

Tento recept na bazalkové těsto časem neztrácí svou svěží zelenou barvu, nemá nahořklou chuť a uděláte-li si ho dostatek, budete mít zásobu na celou zimu.

Ingredience

Postup přípravy

  1. V kastrolu přiveďte k varu lehce osolenou vodu a ke sporáku si nachystejte mísu s hodně studenou až ledovou vodou.
  2. Bazalkové listy vhoďte do vroucí vody a ihned je cedníkem vylovte a ponořte do ledové vody, aby se zastavil var. Výsledkem bude krásně zelená barva, která taková již zůstane.
  3. Bazalku pořádně osušte a rozmixujte společně s oříšky, parmazánem a rozetřeným česnekem. Přilijte olej a nechte všechny ingredience propojit.
  4. Pestem naplňte skleničky a uložte je v lednici. Chcete-li si ho uchovat na zimu, rozdělte pesto do tvořítek na led a dejte zamrazit.

Využití bazalkového pesta

  • na rychlé dochucení těstovin (uvařené těstoviny smícháme s pestem a posypeme strouhaným parmazánem),
  • do baget a sendvičů (pestem namažeme pečivo, které následně obkládáme např. mozzarellou, rajčaty a lístky rukoly),
  • na grilovaná masa či ryby,
  • k dochucení grilované zeleniny,
  • jako rychlý dip (smícháme řecký bílý jogurt s pestem),
  • salát Caprese (sýr Mozzarella a plátky rajčat pokapané bazalkovým pestem).

Skvělý tip: Vyzkoušejte topinku, kde místo česneku potřete opečený chléb pestem.

Zdroj: simplyrecipes.com, almanac.com

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra