Crumble: Recept na sladkou pochoutku z libovolného ovoce

Připravte si doma výborný ovocný crumble. Recept spojuje sladké ovoce a křupavý drobenkový posyp. Jde o jednoduchý a chutný dezert, jehož příprava zabere jen chvilku.

Co je crumble?

Crumble, v češtině někdy označován též jako krambl, je lehký ovocný dezert. Spodní část tvoří šťavnaté ovoce, zatímco navrchu je křupavá drobenka. Vyzkoušejte náš postup jak připravit drobenku na koláč. Nejde o klasický moučník, zde je totiž v hlavní roli ovoce. Jaké? Jakékoli si vyberete. Doplnit ho stačí trochou cukru a skořice – nebojte se však nechat vyniknout samotnou chuť ovoce.

Tento sladký dezert si získává popularitu. K jeho přípravě vám stačí jen pár surovin, jde přitom o univerzální dezert, který lze upéct v podstatě z libovolného ovoce. Záleží tak pouze na vás, na co zrovna máte chuť, či jaké ovoce je zrovna v sezóně.

Recept na crumble

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 35 minutCelkový čas: 50 minutPorce:6 porce

Crumble recept je opravdu jednoduchý. Jde o rychle připravenou sladkost, na kterou nepotřebujete mnoho surovin. Jde přitom o skvělou sladkou tečku po obědě či svěží ovocnou svačinku.

Ingredience

    Na ovocnú náplň

  • Na drobenku

Postup přípravy

  1. Nejprve dejte nahřívat troubu na 190 °C a připravte si plech či jinou nádobu na pečení. Velikost volte dle množství ovoce – mělo by naplnit téměř celou nádobu.
  2. Vybrané ovoce zbavte stopek, semínek a dalších nejedlých částí. Nakrájejte ho na menší kousky. Přidejte cukr, citronovou šťávu, škrob a skořici.
  3. Připravenou ovocnou směs nasypte do vymazané pečicí nádoby.
  4. V míse smíchejte mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva a sůl. Máslo nakrájejte na menší kousky a přidejte ho k suchým ingrediencím. Zapracujte rukou či vidličkou.
  5. Vzniklou drobenkou rovnoměrně posypte ovoce.
  6. Crumble dejte do trouby a pečte zhruba 30-35 minut – drobenka by měla být tuhá na dotek a zlatavá.
  7. Po vychladnutí můžete podávat.
crumble recept
Zdroj foto: HLPhoto / Stock.adobe.com

Jak vylepšit crumble?

  • Množství cukru můžete upravit v závislosti na druhu ovoce – rebarborový crumble potřebuje více cukru než například jablečný crumble.
  • Crumble s jablky je klasika, ovšem vyzkoušet můžete i méně tradiční ovoce, například hruškový crumble či švestkový crumble.
  • Pokud byste si chtěli udělat zdravější variantu, nabízí se crumble z ovesných vloček, u kterého stačí část mouky v drobence nahradit mletými ovesnými vločkami.

Zdroj: delicious.com.au, thekitchn.com


Další tipy na recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.