Čím nahradit vejce v receptech: 14 tipů při vaření a pečení

Čím nahradit vejce v receptech – to je otázka, se kterou se při pečení či vaření setkáváme, pokud nám právě tato surovina doma pochybí. Přinášíme vám skvělých 14 tipů, čím nahradit vejce při pečení v připravovaném receptu. Naučte se v kuchyni improvizovat a nahrazovat ingredience, které zrovna nemáte po ruce. Fantazii se v kuchyni meze nekladou.

Vyzkoušejte ověřené tipy – čím nahradit vejce při pečení a vaření a připravte si chutné recepty.

Proč je vajíčko při pečení a vaření důležité?

V každém receptu, ve kterém se vajíčko nachází, má velmi důležitou roli – spojuje všechny suroviny dohromady a zároveň působí jako kypřidlo. Vejce v receptu činí těsto vzdušnější a vláčnější.

čím nahradit vejce v pečení
Zdroj foto: progressman / Shutterstock.com

Čím nahradit vejce při pečení

Kromě toho, že vám právě došla doma vajíčka, můžete hledat náhradu také z důvodu diety, alergie či veganské stravy. Považujeme za velmi dobré a praktické vědět, čím nahradit vejce v kuchyni při pečení a vaření.

Pozor!
V receptech můžeme nahradit pouze 1 – 2 vajíčka, ne více. Pokud jsou v receptu zapotřebí již 3 vajíčka, znamená to, že tvoří základ receptu a bez něj se připravovaný koláč či jiný pokrm zřejmě nepodaří.

Vyberte si některý ze 14 ověřených tipů čím nahradit vejce, podle toho, jaké ingredience se právě u vás doma nacházejí.

1. Banán

Zkušené hospodyňky vědí, že nejlepší ingrediencí, když nevíte čím nahradit vejce při pečení, je dozajista banán. Jedno vejce nahradíte polovinou zralého banánu, který rozmačkejte na kaši a přidejte do receptu. Platí, že čím více zralý, až prozrálý, tím lépe. Vejce můžete nahradit banánem v moučnících a pudincích. Tuto náhradu můžete použít i do krémů, kde však počítejte s jemně banánovou příchutí.

  • množství: 1 vejce = přibližně polovina zralého banánu
  • využití: moučníky, dezerty, pudinky, krémy

2. Jablečné pyré nebo šťáva

Pokud vám banánové aroma v receptu moc nevoní, vyzkoušejte jablečné pyré, které má jemnější chuť i vůni. K pyré nezapomeňte přidat trochu prášku do pečiva, což zajistí stejnou funkci jako vajíčka v receptu.

  • množství: 1 vejce = přibližně 5-6 PL jablečného pyré, cca čtvrť hrníčku
  • využití: moučníky, dezerty, pudinky

3. Jogurty a rostlinná mléka

Rostlinné mléko je skvělou náhradou vajíčka do receptů i v případě, že preferujete veganskou stravu. Do koláčů a sladkých dezertů můžete jako náhradu použít jogurt – nejlépe ovesný, sójový, kokosový, ale může být i bílý. Jogurt promíchejte se štipkou prášku do pečiva a poté přidejte k těstu.

Pokud potřebujete do receptu pouze vaječná žloutky, nahradit je můžete kokosovým mlékem, který vyšleháte do požadované konzistence.

  • množství: 1 vejce = 4 PL rostlinného mléka nebo jeden jogurt (přibližně 50-60 g)
  • využití: moučníky, sladké pečivo, dezerty, krémy

4. Arašídové máslo

Pokud se při otázce čím nahradit vejce rozhodnete pro arašídové máslo, myslete vždy na tom, že má slanou chuť, což ovlivní i připravovaný recept. Samozřejmě vhodné je hladké máslo, ne to, které obsahuje kousky arašídů.

  • množství: 1 vejce = 3 PL arašídového másla
  • využití: moučníky, krémy, dezerty

5. Sójové produkty a tofu

Sójové mléko je dokonalou náhradou vajíčka do různých receptů. Dokonce obsahuje stejný podíl lecitinu. Kromě sladkých receptů a krémů můžete tuto náhradu využít například i na majonézy.

Silken, hedvábné tofu, je výbornou náhradou vajíček dokonce i do kynutého a třeného těsta. Dodá každému cestu vláčnost a jemnou konzistenci. Toto tofu si však nemylte s klasickým tofu, které se často používá jako náhražka masa pro vegetariány.

  • množství: 1 vejce = přibližně 60 ml sójového mléka nebo 60 g tofu (hedvábného tofu, silken)

Tento druh tofu je tak dokonalou náhradou vajec, že si z něj můžete připravit i míchaná vajíčka.

6. Mouka a škrob

Pokud vás při otázce čím nahradit vejce napadnou jen tekuté suroviny, jste na omylu. Náhradou vajec může být i obyčejná mouka, jelikož je bohatá na lepek, který dokáže všechny ingredience v receptu dobře propojit. Rovněž funguje i škrob, který je vždy třeba rozmíchat ve 2 lžičkách vody.

  • množství: 1 vejce = 2 lžíce mouky, 2 lžíce vody, 2 lžíce oleje a 1 lžíce prášku do pečiva

7. Pudinkový prášek

Pudinkový prášek funguje v cestě na stejném principu jako škrob nebo mouka, také vajíčko velmi dobře nahradí a suroviny propojí.

  • množství: 1 vejce = 1 KL pudinku, 1 KL oleja
  • využití: sladká těsta, sladké dezerty, pudinky, krémy

8. Jedlá soda a prášek do pečiva

Chcete-li v receptech nahradit jedno vejce, musíte smíchat níže uvedené suroviny. Někdy se však uvádí, že i samotná lžička prášku do pečiva nahradí vajíčko.

Jak využít jedlou sodu? Chcete-li nahradit 1 vajíčko, na půl kila mouky v receptech se používá přibližně 3-4 lžičky sody, které rozmíchejte ve 3 lžičkách citrónové štávy nebo octa

  • množství: 1 vejce = 1 KL prášku do pečiva, 1 KL oleje, 1 KL vody
  • využití: moučníky, palačinky, lívance, muffiny, sladké koláče, těstíčko na obalování

9. Ovesné vločky

Pokud pečete suché pečivo, například sušenky, ovesné vločky jsou dobrou náhradou.

  • množství: 1 vejce = 2-3 lžíce ovesných vloček

10. Semínka

Vajíčko můžete nahradit semínky, nejvhodnější jsou chia semínka nebo lněná semínka. Chia semínka stačí nechat ve vodě krátce nabobtnat, avšak u lněných semínek počítejte s tím, že potřebují zůstat ve vodě alespoň pár hodin.

  • množství: 1 vejce = 2 PL semínek (lněná nebo chia semínka) a 4 PL vody
  • využití: křehké těsto, třené těsto, brownies, slané pečivo
čím nahradit vejce - chia semínka
Zdroj foto: everydayplus / Shutterstock.com

Čím nahradit vejce při vaření

Pokud se při vaření boříte s otázkou, čím nahradit vejce v receptu, nezoufejte. Při vaření můžete rovněž využít všech výše uvedených náhrad. Chuť dané suroviny už musíte sladit s receptem, který jste se rozhodli připravovat.

1. Brambory

Do klasických slaných pokrmů můžeme použít nastrouhanou bramboru jako náhradu vajíčka. Jedno vejce nahradí 2-3 lžíce čerstvě nastrouhaného syrového bramboru. Takové náhrady můžete využít například při přípravě bramborových či cuketových placek, karbanátek a pod.

2. Olej

U oleje si však dávejte pozor, vhodné je nahrazovat pouze jedno vajíčko, více oleje by negativně ovlivnilo chuť, ale také výslednou konzistenci připravovaného receptu. Jedno vejce nahradí přibližně 50-60 ml slunečnicového oleje.

3. Pivo

Pokud potřebujete obalit maso a vytvořit vhodnou konzistenci těstíčka, pak je pivo ideální náhradou vajíčka. Pokud nevíte, čím nahradit vejce při obalování, postupovat můžete jako u klasického trojobalu, akorát místo mléka a vejce využijete novou složku, a to pivo.

4. Cizrnová voda

Pokud najdete doma ve spíži konzervu cizrny, máte vyhráno. Cizrna má podobné složení jako vajíčko, proto cizrnová voda z konzervy dokáže nahradit vajíčko tak dokonale, že z ní můžete připravit tuhý sníh z bílků. Takový sníh se šlehá o trošku déle, ale do čtvrt hodiny byste to měli zvládnout. Jaký je vhodný poměr?

Chcete-li nahradit 1 celé vejce, použijte 3 PL cizrny, pokud chcete nahradit jen vaječné bílko stačí vám 2 PL cizrnové vody.

Tipy, čím nahradit vejce se jednou za čas hodí v kuchyni každému, komu pochybí jedna ze základních surovin. Proto pokud jste se rozhodli upéct či uvařit si vaše oblíbené jídlo, nevzdávejte se, pokud vám doma chybí nějaká ingredience. Využijte naše osvědčené tipy, čím nahradit suroviny a připravte si chutné pokrmy.

Pokud máte vlastní, léty ověřené, tipy jak nahradit vejce, když vám doma pochybí, dejte nám určitě vědět.

Zdroj: healthline.com, thekitchn.com


Další tipy, čím nahradit suroviny

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.