Chřest: Jak jej pěstovat a používat v kuchyni?
Chřest, neboli asparagus, je v našich podmínkách oblíbenou zeleninou, v různých nářečích se mu přezdívá i špargl. Je ceněn pro své pozitivní přínosy na lidské zdraví, jelikož obsahuje spoustu vlákniny a bílkovin. Je tedy vhodný jako potravina při dietách.
Pěstování chřestu
Pokud chcete zasadit chřest ještě před teplou sezónou, můžete jej vysadit v březnu doma, a následně přesadit na zahrádku v době, kdy již nehrozí přízemní mrazíky. Tak již nebude rostlince dlouho trvat zakořenit.

V případě, že budete na jaře zasívat semínka, vložte je do hloubky maximálně 3 centimetry pod povrch. Chřest je vytrvalá rostlina, takže vyberte takové stanoviště, kde vám může růst i několik let. Toto stanoviště musí být dostatečně slunné a teplé. Chřestu se totiž moc nedaří v teplotách pod 16 stupňů Celsia.
Nemusíte jej často zalévat, jelikož má raději sušší půdu. Je tedy potřeba jej zalévat jen v době většího sucha. Zato hnojit jej musíte pravidelně, a to organickým hnojivem jak v průběhu růstu, tak i po sklizni, aby byl připraven na zimu.

Zazimování chřestu
Před zimou je potřeba seříznout uvadlé výhony a do okolí rostlin nahrnout kompost. Ten zajistí dostatek tepla a živin pro zimní období. Doma jej uskladníme prakticky stejně, jako každou jinou zeleninu.
Můžete jej:
- zamrazit,
- zavařit,
- naložit.
Co chřest ohrožuje?
Ani tato zelenina není chráněna před škůdci. Nejčastějším je slimák. Proto byste měli používat organické postřiky či si vyrobit vlastní z oleje, vody a prášku do pečiva.
Chřest v kuchyni
Chřest se nejčastěji připravuje vařením ve slané vodě bez dřevnaté části a svázaný po několika kusech, jejichž optimální počet je šest. Nicméně i slupky se dají využít, jelikož je v nich spousta vitamínů – připravuje se z nich například polévka. Dobře vypěstovaný chřest je křehký a po ohnutí by neměl být gumový, ale měl by hned prasknout.
Jaké jídlo z chřestu máte nejraději?