Jak pěstovat hrášek, aby plodil po celou sezónu?

Sladký hrášek je pro jeho chuť oblíbený u dětí i dospělých. Při pěstování dobře snáší chlad, můžete ho tak vysévat velmi časně. Navíc se jedná o velmi jednoduchý druh zeleniny.

Při správném postupu si navíc jeho úrodu můžete užívat po celou dobu sezóny.

Hrášek
Hrášek. Zdroj foto: Zakhar Mar / Shutterstock.com

Podmínky pro pěstování hrášku

Hrášek jako plodina nemá náročné požadavky na půdu. Špatně však snáší studené a mokré půdy.

Kdy se sází hrášek?

Sázet hrášek můžete odkdy rozmrzne zem a lze s ní manipulovat. Můžete jej vysazovat přibližně od polovice února až do května nebo června. Jestli chcete druhou dávku hrachu, můžete ji sázet později v letních měsících od července do srpna.

Jak zasadit hrášek?

Jednotlivé skupiny semínek by mezi sebou měly mít prostor 20–30 centimetrů. Jakmile rostlinky vzejdou, zvládnou i nepříznivé podmínky v podobě mírných mrazíků.

Nejlépe se této rostlině pak daří v teplotách kolem 15 °C. Zálivka nemusí být častá, aby však plody zůstaly šťavnaté, je třeba nenechat půdu úplně vyschnout. Přihnojování není potřebné, ovšem žádoucí je pravidelné pletí a okopávání, aby se rostlině dařilo.

Důležitá je také opora, aby hrášek nelehal. K tomu stačí laťky, mezi kterými je nataženo několik řad provázků, či pletivo. Na první plody se můžete těšit již po 12 týdnech od doby, co jste hrách zaseli, nicméně období hlavní sklizně je na přelomu června a července. Postupem času se cukr mění ve škrob, čímž hrášek ztrácí chuť a šťavnatost. Pokud tedy toužíte po sladkých luscích, není dobré nechávat je dlouho zrát. Jakmile jsou tedy uvnitř lusků patrné kuličky hrášku, můžete sklízet.

Prodloužení doby sběru hrášku

Pokud chcete prodloužit dobu sklizně, nabízí se dvě možnosti. Tou první je vysévat jednu oblíbenou odrůdu s odstupem zhruba dvou týdnů. Díky tomu by lusky měly dozrávat postupně. Ovšem to nemusí platit v suchém a teplém počasí, kdy mohou lusky dozrávat současně. Jinou variantou je proto vysadit více odrůd, u kterých se liší vegetační doba. Můžete tak kombinovat rané odrůdy s pozdními, čímž prodloužíte sklizeň zhruba o čtyři týdny.

Zelený hrášek
Zelený hrášek. Zdroj foto: MaKo-studio / Shutterstock.com

Výhody hrášku

Hrášek je skvělý pro přímou konzumaci, ovšem využít ho můžete i v kuchyni. Ať už jako rané čerstvé lusky, nebo hrách. Tato zelenina však poskytuje mnoho zdraví prospěšných živin. Mezi ty nejdůležitější patří například vitamin C a vitaminy skupiny B. Dále také vitamin E, provitamin A a kyselina listová.

Hrášek je však bohatý také na minerální látky:

Oblíbená je tato plodina také u vegetariánů, jelikož obsahuje velké množství hodnotných bílkovin, díky kterým je strava plnohodnotná i bez živočišného proteinu. Kromě toho je vhodná také pro diabetiky, jelikož podporuje činnost slinivky břišní, a pro lidi se srdečním onemocněním. Díky svému složení totiž posiluje srdeční sval a harmonizuje jeho činnost.

Pěstování hrášku zvládne každý, na záhoně se mu totiž daří opravdu dobře. Odměnou vám pak budou sladké plody, které jsou navíc ceněné i pro svou skladbu živin, především vitaminů a minerálních látek.

Zdroj: gardenersworld.com

Mohlo by se Vám také líbit
3 komentáře
  1. Viki Vikina říká

    Jednotlivá semínka by měla mít prostor 20-30 cm? Asi bylo myšlenko skupina semínek, do skupiny cca 4 semínka. Jinak je tok ničemu. Pokud se seje do řádku po jednom semínku, ne do skupin, určitě budou podstatně blíž.

  2. Milda říká

    Takže zase článek na nic. Plodit po celou sezónu? Proč tohle vůbec někdo píše?

  3. Eva Rosůlková říká

    Je to určitě myšleno jako po celou plodnou sezónu. Autorka uvedla i tipy, jak prodloužit dobu sklizně. Nevidím na tom nic k nepochopení?

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.