K létu zkrátka a dobře patří i letní grilovačky. Příjemná kratochvíle, během které se sejdou přátelé i rodinní příslušníci u grilu a nad jídlem tak stráví příjemné odpoledne, které se často přehoupne až do nočních hodin. A protože i dobré jídlo, připravené jak jinak než na grilu, rozhoduje o tom, jak úspěšná grilovačka bude, zasvětili jsme následující řádky receptům na ty nejlepší marinády.
Základní marináda na maso
Říká se, že kvalitní maso nepotřebuje překombinovanou a složitou marinádu. Proto vám na úvod našeho seznamu receptů na marinády představujeme základní marinádu na maso, kterou nic nezkazíte. K její přípravě potřebujete následující suroviny:
- 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky,
- 60 ml olivového oleje,
- 1 čajovou lžičku soli,
- 2 čajové lžičky nasekaného čerstvého oregana,
- špetku pepře,
- 1 čajovou lžičku nasekaného čerstvého tymiánu,
- 1 stroužek rozdrceného česneku.
Veškeré ingredience smíchejte, a následně v nich maso marinujte alespoň 30 minut.
Citronovo-rozmarýnová marináda na kuřecí steaky
Pokud na grilu připravujete kuřecí steaky, s citronovo-rozmarýnovou marinádou bude šťavnaté a svěží. K její přípravě potřebujete:
- 3 velké citrony,
- hrst nasekaného čerstvého rozmarýnu,
- 60 ml olivového oleje,
- 2 rozdrcené stroužky česneku,
- 2 čajové lžičky soli,
- špetku pepře.
Smícháním všech surovin vytvořte marinádu, do které následně ponořte kuřecí steaky a nechte je marinovat jednu až dvě hodiny. Čím déle steaky v marinádě necháte, tím více do sebe nasají aroma citronu a rozmarýnu – a budou chutnější.
Rychlá ananasová marináda
Chcete do pokrmů přenést trochu kyselosti, šťavnatosti a havajských chutí? Tak to musíte vyzkoušet ananasovou marinádu, která je lahodná a neuvěřitelně rychlá na přípravu. K její přípravě budete potřebovat:
- 240 ml rozdrceného ananasu,
- 80 ml sójové omáčky,
- 80 ml medu,
- 60 ml jablečného octa,
- 1 stroužek drceného česneku,
- 1 čajovou lžičku zázvoru v prášku,
- ½ čajové lžičky drceného hřebíčku.
Opět všechny ingredience smíchejte dohromady a nechte 15 minut odpočinout. Následně do marinády ponořte maso a nechte marinovat alespoň dvě hodiny.
Marináda na žebra
Milujete grilovaná žebra? Vyzkoušejte na ně marinádu, která obsahuje následující ingredience:
- 60 ml citronové šťávy,
- 60 ml octa,
- 60 ml olivového oleje,
- 3 polévkové lžíce medu,
- 4 stroužky drceného česneku,
- 1 polévkovou lžíci soli,
- špetku pepře.
Po smíchání všech surovin ponořte žebra do vzniklé marinády a nechte v lednici alespoň 12 hodin odpočívat.
Ať už vyzkoušíte kterýkoliv z výše uvedených receptů, přejeme vám dobrou chuť a ať se vám každá grilovačka vydaří a všichni si pochutnáte. A ještě jeden tip závěrem: na marinování používejte skleněné či plastové mísy a vyhýbejte se těm kovovým.