Tuňákové pomazánky jsou velmi oblíbené, není se čemu divit, jejich příprava je tak snadná, že ji zvládne i malé dítě. Nejlépe chutná s čerstvým a křupavým pečivem.
Není snad nikdo, kdo by neochutnal tuňákovou pomazánku, je to jedna ze základních pomazánek, které se v kuchyni připravují. Hlavní surovinou tuňákové pomazánky je samozřejmě tuňák. Je naprosto skvělá v tom, že ostatní suroviny můžete použít podle sebe a podle toho, co zrovna máte doma.
Jak udělat tuňákovou pomazánku není žádná věda, prostě smícháte všechny suroviny najednou a můžete servírovat. Inspirujte se následujícími recepty, které můžete využít třeba k přípravě rychlé večeře. Pamatujte, že domácí tuňáková pomazánka chutná nejlépe.
Tuňáková pomazánka s pomazánkovým máslem
Velmi jednoduchá tuňáková pomazánka je právě ta s pomazánkovým máslem.
Suroviny
- 1 kelímek pomazánkového másla
- 100 g taveného sýra
- 1 plechovka tuňáka v oleji
- 1 cibule
- sůl a pepř
Postup
- Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.
- Do mísy vložte veškeré ingredience vyjma cibule a rozmixujte.
- Nakonec do pomazánky vmíchejte cibuli a dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti.
Tuňáková pomazánka s tvarohem
Nejlepší tuňáková pomazánka s tvarohem bude chutnat, když ji budete podávat mírně vychlazenou.
Suroviny
- 1 plechovka tuňáka v oleji
- 250 g tvarohu
- 1 cibule
- 3 čajové lžičky plnotučné hořčice
- sůl, pepř a citronová šťáva na dochucení
Postup
- Nejdříve najemno nakrájejte cibuli.
- Všechny ingredience smíchejte za pomocí vidličky.
- Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Přidat můžete hrst čerstvé nasekané petrželky nebo pažitky.
Tuňáková pomazánka s vajíčkem
Skutečně dobrá tuňáková pomazánka vám vznikne, když do ní přidáte vajíčka.
Suroviny
- 160 g tuňáka v oleji
- 3 vejce
- 1 polévková lžíce majonézy
- 60 g bílého jogurtu
- jarní cibulka
- petrželová nať
- sůl, pepř a citronová šťáva
Postup
- Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladnout.
- V misce smíchejte tuňáka – nechte z něj okapat přebytečný olej, vejce – protlačte je přes mřížku, jogurt, majonézu a nadrobno nakrájenou jarní cibulku.
- Ingredience důkladně promíchejte vidličkou, přidejte petrželku, ochuťte solí, pepřem a zakápněte citronovou šťávou.
Tuňáková pomazánka s olivami
Luxusní tuňáková pomazánka překvapí svou chutí kombinací ryb a oliv.
Suroviny
- 1 plechovka tuňáka v oleji
- 10 ks černých oliv
- malá cibule
- 3-4 sušená rajčata
- 1 čajová lžička plnotučné hořčice
- 1 čajová lžička sladkého kečupu
- 1 polévková lžíce majonézy
- sůl, pepř a citronová šťáva
Postup
- Ze všeho tuňáka zbavte přebytečného oleje – můžete si pomoct sítkem.
- Olivy, rajčata a cibulku nakrájejte nadrobno.
- Všechny ingredience smíchejte dohromady vidličkou.
- Dochuťte solí a pepřem, a nakonec lehce zakápněte citronovou šťávou.
Tuňáková pomazánka s lučinou
Aby nadýchaná tuňáková pomazánka chutnala, je nejlepší ji připravovat ze surovin pokojové teploty.
Suroviny
- 1 plechovka tuňáka v oleji
- 200 g Lučiny
- 1 kostka taveného sýru
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 1 malá cibulka
- sůl a pepř na dochucení.
Suroviny
- Cibulku nakrájejte najemno.
- V míse smíchejte všechny ingredience – můžete si pomoct mixérem.
- Přidejte cibulku, ochuťte solí a pepřem, případně zakápněte citronovou šťávou.
Tuňáková pomazánka s majonézou
Ideální a oblíbená tuňáková pomazánka pro děti, díky tomu že je jemná.
Suroviny
- 1 plechovka tuňáku v oleji – sceďte,
- 100 g másla,
- 4 polévkové lžíce majonézy
- 1 polévková lžíce plnotučné majonézy
- 1 vejce uvařené natvrdo
- 1 cibule
- sůl a pepř.
Postup
- Scezeného tuňáky vymíchejte s máslem do pěny.
- Přidejte najemno nakrájenou cibulku a vejce protlačené přes mřížku.
- Dále přidejte všechny zbylé suroviny, pomazánku pořádně vymíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem, rozhodně nic nezkazíte, když do pomazánky přidáte pažitku nebo najemno nasekanou petrželku.
Fitness tuňáková pomazánka
Tato lehká tuňáková pomazánka vám jistě přijde vhod po pořádném tréninku, je plná vitamínů a potřebných živin.
Suroviny
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 kelímek Gervais
- 1 kelímek Lučiny
- 50 g tvarohu
- 1 malá červená cibule
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- sůl a pepř
Postup
- Scezeného tuňáka vidličkou rozdrobte.
- Cibulku nakrájejte na velmi jemné kousky.
- Přidejte ostatní suroviny a vymíchejte.
- Nakonec dochuťte solí a pepřem, můžete přidat citronovou šťávu a pažitku.
Tuňáková pomazánka s avokádem
Stačí přidat avokádo a zdravá tuňáková pomazánka je na světě.
Suroviny
- 1 plechovka tuňáka v oleji
- 1 zralé avokádo
- 2 vejce
- malá červená cibule
- 1 čajová lžička dijonské hořčice (můžete použít i obyčejnou)
- sůl, pepř, citronová šťáva, petrželka nebo pažitka
Postup
- Vejce uvařte natvrdo a cibuli nakrájejte najemno.
- V misce zralé avokádo rozmačkejte vidličkou na kaši.
- Přidejte tuňáka, vychladlá nastrouhaná vejce, cibulku a ostatní suroviny.
- Všechno pořádně vymíchejte a dochuťte dle své chuti.
Tuňákové pomazánky jsou ideální v tom, že je můžete připravit prakticky z čehokoliv a na jakýkoliv způsob. Třeba pikantní tuňáková pomazánka vyžaduje přidání chilli papriček, nebo dietní se jistě obejde bez tučné majonézy. Tuňáková pomazánka s máslem zase potěší ty, kteří mají rádi jemné chutě. Ať tak, či onak, skvělá je tuňáková pomazánka na jednohubky, ale také na čerstvý chléb podávaný k večeři.
Zdroj: culinaryhill.com, simplyrecipes.com
Tipy na další pomazánky