Tuňáková pomazánka – Recept 8x jinak

Tuňákové pomazánky jsou velmi oblíbené, není se čemu divit, jejich příprava je tak snadná, že ji zvládne i malé dítě. Nejlépe chutná s čerstvým a křupavým pečivem.

Není snad nikdo, kdo by neochutnal tuňákovou pomazánku, je to jedna ze základních pomazánek, které se v kuchyni připravují. Hlavní surovinou tuňákové pomazánky je samozřejmě tuňák. Je naprosto skvělá v tom, že ostatní suroviny můžete použít podle sebe a podle toho, co zrovna máte doma.

tuňáková pomazánka
Zdroj foto: iuliia_n / Shutterstock.com

Jak udělat tuňákovou pomazánku není žádná věda, prostě smícháte všechny suroviny najednou a můžete servírovat. Inspirujte se následujícími recepty, které můžete využít třeba k přípravě rychlé večeře. Pamatujte, že domácí tuňáková pomazánka chutná nejlépe.

Tuňáková pomazánka s pomazánkovým máslem

Velmi jednoduchá tuňáková pomazánka je právě ta s pomazánkovým máslem.

Suroviny

  • 1 kelímek pomazánkového másla
  • 100 g taveného sýra
  • 1 plechovka tuňáka v oleji
  • 1 cibule
  • sůl a pepř

Postup

  1. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.
  2. Do mísy vložte veškeré ingredience vyjma cibule a rozmixujte.
  3. Nakonec do pomazánky vmíchejte cibuli a dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti.

Tuňáková pomazánka s tvarohem

Nejlepší tuňáková pomazánka s tvarohem bude chutnat, když ji budete podávat mírně vychlazenou.

Suroviny

  • 1 plechovka tuňáka v oleji
  • 250 g tvarohu
  • 1 cibule
  • 3 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • sůl, pepř a citronová šťáva na dochucení

Postup

  1. Nejdříve najemno nakrájejte cibuli.
  2. Všechny ingredience smíchejte za pomocí vidličky.
  3. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  4. Přidat můžete hrst čerstvé nasekané petrželky nebo pažitky.

Tuňáková pomazánka s vajíčkem

Skutečně dobrá tuňáková pomazánka vám vznikne, když do ní přidáte vajíčka.

Suroviny

  • 160 g tuňáka v oleji
  • 3 vejce
  • 1 polévková lžíce majonézy
  • 60 g bílého jogurtu
  • jarní cibulka
  • petrželová nať
  • sůl, pepř a citronová šťáva

Postup

  1. Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladnout.
  2. V misce smíchejte tuňáka – nechte z něj okapat přebytečný olej, vejce – protlačte je přes mřížku, jogurt, majonézu a nadrobno nakrájenou jarní cibulku.
  3. Ingredience důkladně promíchejte vidličkou, přidejte petrželku, ochuťte solí, pepřem a zakápněte citronovou šťávou.

Tuňáková pomazánka s olivami

Luxusní tuňáková pomazánka překvapí svou chutí kombinací ryb a oliv.

Suroviny

  • 1 plechovka tuňáka v oleji
  • 10 ks černých oliv
  • malá cibule
  • 3-4 sušená rajčata
  • 1 čajová lžička plnotučné hořčice
  • 1 čajová lžička sladkého kečupu
  • 1 polévková lžíce majonézy
  • sůl, pepř a citronová šťáva

Postup

  1. Ze všeho tuňáka zbavte přebytečného oleje – můžete si pomoct sítkem.
  2. Olivy, rajčata a cibulku nakrájejte nadrobno.
  3. Všechny ingredience smíchejte dohromady vidličkou.
  4. Dochuťte solí a pepřem, a nakonec lehce zakápněte citronovou šťávou.

Tuňáková pomazánka s lučinou

Aby nadýchaná tuňáková pomazánka chutnala, je nejlepší ji připravovat ze surovin pokojové teploty.

Suroviny

  • 1 plechovka tuňáka v oleji
  • 200 g Lučiny
  • 1 kostka taveného sýru
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 1 malá cibulka
  • sůl a pepř na dochucení.

Suroviny

  1. Cibulku nakrájejte najemno.
  2. V míse smíchejte všechny ingredience – můžete si pomoct mixérem.
  3. Přidejte cibulku, ochuťte solí a pepřem, případně zakápněte citronovou šťávou.

Tuňáková pomazánka s majonézou

Ideální a oblíbená tuňáková pomazánka pro děti, díky tomu že je jemná.

Suroviny

  • 1 plechovka tuňáku v oleji – sceďte,
  • 100 g másla,
  • 4 polévkové lžíce majonézy
  • 1 polévková lžíce plnotučné majonézy
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • 1 cibule
  • sůl a pepř.

Postup

  1. Scezeného tuňáky vymíchejte s máslem do pěny.
  2. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a vejce protlačené přes mřížku.
  3. Dále přidejte všechny zbylé suroviny, pomazánku pořádně vymíchejte.
  4. Dochuťte solí a pepřem, rozhodně nic nezkazíte, když do pomazánky přidáte pažitku nebo najemno nasekanou petrželku.
Jednoduchá tuňáková pomazánka
Zdroj foto: Alesia.Bierliezova / Shutterstock.com

Fitness tuňáková pomazánka

Tato lehká tuňáková pomazánka vám jistě přijde vhod po pořádném tréninku, je plná vitamínů a potřebných živin.

Suroviny

  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 kelímek Gervais
  • 1 kelímek Lučiny
  • 50 g tvarohu
  • 1 malá červená cibule
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • sůl a pepř

Postup

  1. Scezeného tuňáka vidličkou rozdrobte.
  2. Cibulku nakrájejte na velmi jemné kousky.
  3. Přidejte ostatní suroviny a vymíchejte.
  4. Nakonec dochuťte solí a pepřem, můžete přidat citronovou šťávu a pažitku.

Tuňáková pomazánka s avokádem

Stačí přidat avokádo a zdravá tuňáková pomazánka je na světě.

Suroviny

  • 1 plechovka tuňáka v oleji
  • 1 zralé avokádo
  • 2 vejce
  • malá červená cibule
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice (můžete použít i obyčejnou)
  • sůl, pepř, citronová šťáva, petrželka nebo pažitka

Postup

  1. Vejce uvařte natvrdo a cibuli nakrájejte najemno.
  2. V misce zralé avokádo rozmačkejte vidličkou na kaši.
  3. Přidejte tuňáka, vychladlá nastrouhaná vejce, cibulku a ostatní suroviny.
  4. Všechno pořádně vymíchejte a dochuťte dle své chuti.

Tuňákové pomazánky jsou ideální v tom, že je můžete připravit prakticky z čehokoliv a na jakýkoliv způsob. Třeba pikantní tuňáková pomazánka vyžaduje přidání chilli papriček, nebo dietní se jistě obejde bez tučné majonézy. Tuňáková pomazánka s máslem zase potěší ty, kteří mají rádi jemné chutě. Ať tak, či onak, skvělá je tuňáková pomazánka na jednohubky, ale také na čerstvý chléb podávaný k večeři.

Zdroj: culinaryhill.com, simplyrecipes.com


Tipy na další pomazánky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.