Trouba: Jak ji jednoduše a efektivně vyčistit?

Trouba je skvělá věc, kterou v domácnosti používají všichni. Skvěle se v ní peče, ale čas od času je třeba ji vyčistit, a to už tak zábavné není. Mastnota z pečení se usazuje nejen na stěnách, ale i dvířkách či roštech. Prostě všude a mnohdy boj s touto mastnotou bývá téměř prohraný. Čisticí přípravky jsou drahé – a mnohdy ani nefungují podle představ.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.comnejjednodušší, jak se zbavit nečistot po pečení, je koupě drahých přípravků, kde výrobci dávají jasně najevo, že jejich přípravek je určen přesně na tyto účely

Čisticí přípravky na troubu

Boj s mastnotou v troubě je nepříjemný a možná se vám bude zdát, že nejjednodušší, jak se zbavit nečistot po pečení, je koupě drahých přípravků, kde výrobci dávají jasně najevo, že jejich přípravek je určen přesně na tyto účely a bez něj se neobejdete. Bohužel realita bývá jiná, a mnohdy můžete být zklamaní. Přípravky nedosahují takového úspěchu, jaký jste očekávali, a ještě k tomu jsou velmi drahé. Zkuste využít suroviny, které máte doma. Ušetříte, a ještě bude vaše trouba vypadat jako nová.

Jedlá soda je snad ten nejlepší pomocník v boji s jakoukoliv špínou

Skvělý čisticí prostředek, který si dokáže poradit s nečistotami v troubě je pasta z jedlé sody. Skvěle odstraní připečeniny i mastnotu. Její příprava není těžká, ale výsledek vás nadmíru překvapí.

  1. Připravte si menší mističku a dejte do ní jedlou sodu.
  2. Tu zakápněte šťávou s čerstvě vymačkaného citrónu. Použijte ho přesně tolik, aby vám vznikla roztíratelná pasta.
  3. Konzistencí by se měla podobat krupicové kaši.
  4. Pastu naneste na houbičku a vyčistěte s ní celou troubu.

Ocet je také úžasný pomocník

Pokud zrovna nemáte po ruce jedlou sodu, nevadí. Skvěle vám poslouží i ocet, který má doma prakticky každý.

  1. Použijte lihový ocet, který nalijte do rozprašovače, a postříkejte s ním celý vnitřek trouby i dvířka.
  2. Nechte chvíli působit a poté vezměte houbičku a celou troubu vydrhněte.

Půjde to hladce – a vy si ušetříte spoustu práce složitým drhnutím. Jen si raději vezměte rukavice, ať vaše ruce netrpí.

Pasta ze sody a ocet

Nejlepší variantou, kterou můžete zvolit, když je vaše trouba opravdu hodně zanesená, je použití obou pracovních postupů dohromady. Nejprve do trouby naneste pastu ze sody a citrónu, a poté celou troubu vystříkejte octem. Nelekněte se toho, že tyto ingredience spolu začnou působit – a to tak, že v místech, kde jste nastříkali ocet, vznikne pěna. Vše nechte chvíli působit, a pak bude umývání zaschlých nečistot naprostá hračka.

Zdroj foto: ALPA PROD / Shutterstock.com

Na černé připáleniny postačí voda s citrónem

Pokud vaše trouba není příliš znečištěná, jen se v ní sem tam objeví nějaká ta černá připálenina, nemusíte vyrábět pastu, ani sahat po octu. Bohatě vám bude stačit voda s citrónovou šťávou. Do zapékací misky nalijte trochu horké vody s citrónovou šťávou, vložte ji do trouby, a tu následně zapněte na 160 ˚C. Takto to nechte zhruba 45 minut. Poté už jen stačí houbičkou otřít připálená místa a máte hotovo.

Vhodný pomocník je i prášek do pečiva

Kypřicí prášek pomůže nejvíc špinavému a mastnému sklu.

  1. Jeden sáček kypřicího prášku do pečiva nasypte do mističky a zakápněte ho malým množstvím vody. Vznikne vám krémová kaše.
  2. Tu houbičkou naneste na znečištěný povrch.
  3. Takto to nechte působit zhruba hodinu a setřete.
  4. Poté už stačí jednoduše dočistit sklo houbičkou a ve vodě navlhčeným hadříkem.

Čištění mastného skla bude skoro bez námahy.

Před tím, než se rozhodnete investovat peníze do drahých přípravků, nejprve vyzkoušejte osvědčené domácí pomocníky.

1 komentář
  1. Lydie říká

    Abych pravdu řekla,tyto rady žádný velký zázrak na vyčistění nejsou

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací