V kuchyni s krevetami. 3 tradiční způsoby jak si je můžete připravit

Milovníci krevet jistě mají své oblíbené recepty a druhy příprav. Pravidelně své oblíbené jídlo připravují a dobře vědí, na co si dát pozor, jak krevetu loupat a jak je tepelně upravit. Ti, kteří se v krevetách tolik nevyznají, možná tápou. Hledají možnosti a způsoby, jak se poprat s jejich loupáním a jak je upravit. K dostání jsou krevety čerstvé, mražené či předvařené. Každé se připravují trochu jinak, je tedy důležité k tomu takto přistupovat. Hodí se do rizota, ke špagetám, těstovinám, ale i do salátů a podobně. Jak si krevety připravit na různé způsoby? A jak se postavit k čerstvým, mraženým a předvařeným krevetám?

Zdroj foto: KarepaStock / Shutterstock.com

Když máte čerstvé krevety

Máte-li čerstvé krevety, pak jsou většinou neloupané a je potřeba tento krok učinit. Ne vždycky se však musí loupat. Je to však mnohem lepší a ideální v syrovém stavu, což jde mnohem lépe. Krevetu oloupejte a nařízněte podélně z vnější strany. Střívko je tmavé, dlouhé a tenké, stačí jen vytáhnout, opláchnout studenou vodou a můžete připravovat.

Když máte mražené krevety

U těchto krevet stačí jen rozmrazit, většinou bývají připravené k další úpravě. Pozor, když je dáte rozmrazit do vody ve snaze zrychlit tento proces, není to nejšťastnější řešení. Chcete-li využít vodu, pak dejte krevety do sáčku, který nepropustí vodu a poté do vody. Maso z krevet do sebe nenasákne vodu a nebude rozmělněné a blátivé.

Když máte předvařené krevety

Na přípravu asi nejjednodušší. Jsou již oloupané a bez střívka, takže je stačí nechat chvíli v kuchyni při pokojové teplotě a následně je tepelně upravit tak, jak sami potřebujete.

Jak krevety připravit?

Fantazie se meze nekladou, pokud nemáte s krevetami příliš zkušeností, zůstaňte u klasických způsobů – na pánvi, ve vodě, na grilu.

Zdroj foto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Příprava na pánvi

Je jednoduchá a rychlá. Stačí vám trocha oleje, přidat krevety a osmahnout jejich maso. Většinou je to pár minut z každé strany, aby byly krásně růžové. Krevety by se neměly na pánvi překrývat, jinak hrozí, že se nepropečou dostatečně, což by se odrazilo jak na chuti, tak i na případných zdravotních obtížích. K oleji můžete přidat máslo, česnek, rajčata, bazalku a během pár chvil máte vynikající jídlo.

Příprava ve vodě

Zde můžete využít rychlý a chutný recept. Krevety uvařte ve vodě, přibližně tři a více minut, podle velikosti. Mezitím si rozehřejte na pánvi máslo. Scezené krevety dejte do rozehřátého másla, nechejte pěkně vsáknout. Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a případně osolte. Podávejte v zeleninovém salátu i samostatně, s pečivem nebo špagetami.

Příprava na grilu

Ideální je pečící kámen, podtácky nebo grilovací jehlice. I zde platí, že by se krevety neměly překrývat, aby se každý kousek dostatečně opekl. Nejlépe chutnají se solí, pepřem a česnekem, ale máte-li osvědčenou marinádu, můžete ji dát na krevety. Hodí se směs koření na krevety nebo třeba rozmarýn, který je krásně aromatický.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací