Krevety: Recept 3 tradiční způsoby jak je připravit

Milovníci krevet jistě mají své oblíbené recepty a druhy příprav. Pravidelně své oblíbené jídlo připravují a dobře vědí, na co si dát pozor, jak krevetu loupat a jak je tepelně upravit.

Ti, kteří se v krevetách tolik nevyznají, možná tápou. Hledají možnosti a způsoby, jak se poprat s jejich loupáním a jak je upravit. K dostání jsou krevety čerstvé, mražené či předvařené. Každé se připravují trochu jinak, je tedy důležité k tomu takto přistupovat. Hodí se do rizota, ke špagetám, těstovinám, ale i do salátů a podobně. Jak si krevety připravit na různé způsoby? A jak se postavit k čerstvým, mraženým a předvařeným krevetám?

krevety
Zdroj foto: KarepaStock / Shutterstock.com

Jak připravit krevety?

Když máte čerstvé krevety

Máte-li čerstvé krevety, pak jsou většinou neloupané a je potřeba tento krok učinit. Ne vždycky se však musí loupat. Je to však mnohem lepší a ideální v syrovém stavu, což jde mnohem lépe. Krevetu oloupejte a nařízněte podélně z vnější strany. Střívko je tmavé, dlouhé a tenké, stačí jen vytáhnout, opláchnout studenou vodou a můžete připravovat.

Jak připravit mražené krevety

U receptu z mražených krevet stačí jen rozmrazit, většinou bývají připravené k další úpravě. Pozor, když je dáte rozmrazit do vody ve snaze zrychlit tento proces, není to nejšťastnější řešení. Chcete-li využít vodu, pak dejte krevety do sáčku, který nepropustí vodu a poté do vody. Maso z krevet do sebe nenasákne vodu a nebude rozmělněné a blátivé.

jak připravit předvařené krevety

Na přípravu jsou asi nejjednodušší předvařené krevety. Jsou již oloupané a bez střívka, takže je stačí nechat chvíli v kuchyni při pokojové teplotě a následně je tepelně upravit tak, jak sami potřebujete.

Recepty na krevety

Fantazie se meze nekladou, pokud nemáte s krevetami příliš zkušeností, zůstaňte u klasických způsobů – na pánvi, ve vodě, na grilu.

krevety recept
Zdroj foto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Recept krevety na pánvi

Je jednoduchá a rychlá. Stačí vám trocha oleje, přidat krevety na pánev a osmahnout jejich maso. Většinou je to pár minut z každé strany, aby byly krásně růžové. Krevety by se neměly na pánvi překrývat, jinak hrozí, že se nepropečou dostatečně, což by se odrazilo jak na chuti, tak i na případných zdravotních obtížích. K oleji můžete přidat máslo, česnek, rajčata, bazalku a během pár chvil máte vynikající jídlo.

Recept krevety ve vodě

Zde můžete využít rychlý a chutný recept. Krevety uvařte ve vodě, přibližně tři a více minut, podle velikosti. Mezitím si rozehřejte na pánvi máslo. Scezené krevety dejte do rozehřátého másla, nechejte pěkně vsáknout. Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a případně osolte. Podávejte v zeleninovém salátu i samostatně, s pečivem nebo špagetami.

Recept krevety na grilu

Ideální je pečící kámen, podtácky nebo grilovací jehlice. I zde platí, že by se grilované krevety neměly překrývat, aby se každý kousek dostatečně opekl. Nejlépe chutnají se solí, pepřem a česnekem, ale máte-li osvědčenou marinádu, můžete ji dát na krevety. Hodí se směs koření na krevety nebo třeba rozmarýn, který je krásně aromatický.


Tipy na další oblíbené recepty

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.