Pěstování pažitky je nenáročné. Jak na to?

Pažitka – nejoblíbenější bylinka v našich kuchyních. Nenáročná na pěstování, jednoduchá péče. Jak ji pěstovat a sbírat?

Pažitka (Allium schoenoprasum) je u nás velice rozšířená rostlina, jelikož je nejenom jednoduchá na pěstování, ale nezabere ani mnoho místa, a navíc je zdravým a chutným doplňkem při vaření. Pěstovat ji ale klidně můžete i doma na balkoně či na okně. Jak na to?

pažitka
Zdroj foto: Endless luck / Shutterstock.com

Pěstování pažitky

Existuje hned několik odrůd s různě palčivou chutí a také má několik různých odstínů zelené barvy. Na pěstování si můžete vybrat bud semínka, nebo už předpěstovanou sazeničku. Dokonce není ani špatná volba nákupu pažitky v supermarketu. Zde je však třeba podotknout, že v takovém případě ji musíte hned po zakoupení seříznout a nechat ji vyrůst znovu. Jen to s jejím nákupem nepřehánějte, protože tato rostlinka se nedá nijak skladovat. Maximálně ji můžete zmrazit, ale tím změní chuť.

Půda

Pažitku zasaďte do hlinité a humózní půdy. Potřebuje též přímé světlo a spoustu živin. Měli byste ji tedy přihnojovat.

Výsev

Ideální doba pro výsev je v březnu, ale nemusíte se bát zasadit ji i na podzim do pařeniště.

Množení a hnojení

Dá se také jednoduše množit. Stačí ji rozdělit na několik trsů a znovu zasadit. Rostlinky po celou dobu růstu musíte dostatečně zalévat a občas i okopat. Počítejte s tím, že druhým rokem se objeví květy, které je třeba vyštípat.

Co s pažitkou když kvete?

Kvetoucí pažitka je rájem pro včely. Pokud chcete, aby se pažitka vysemenila a příští rok rozrostla, nechte pár květin na stonku, později se z nich vytvoří tobolky, které obsahují semínka.

Věděli jste, že květy pažitky jsou jedlé? Použít je můžete rovněž do salátů, pomazánek, polévek nebo i hlavních jídel. Rozhodně je nevyhazujte, mají ještě výraznější chuť než samotné stonky a jsou plné vitamínů.

Jak pažitku sklízet?

Sklidit pažitku není složité a docílíte toho tak, že seřezáváte listy těsně u země. Dělejte to opakovaně, nebo vám začne kvést. Květy jsou sice velmi pěkné, ale zastavují tvorbu nových listů – a vy se tak připravíte o dobrou sklizeň. Pokud budete pažitku pěstovat ve skleníku nebo fólií, můžete se z ní těšit po celý rok. Tato rostlinka však dobře roste i na slunném balkóně nebo ve větším truhlíku za oknem.

Co s přebytkem pažitky?

Větší množství pažitky můžete usušit a přidávat do jídel v sušené podobě k dochucení. Vhodné je také zamrazení bylinky. Bylinku důkladně omyjte, nadrobno nasekejte a nechte zamrazit.

TIP: Sušenou pažitku můžete také přidat do domácí vegety. Výborně dochutí každé jídlo.

Co obsahuje pažitka?

Tato bylinka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů potřebných pro naše tělo. Z těch nejdůležitějších jsou to hlavně bílkoviny, vláknina, betakaroten, omega kyseliny, vysoký podíl vitamínu C, dále vitamíny A, K, minerály draslík, vápník, železo, zinek a mnohé další.

Pažitka je skvělou rostlinkou, která podporuje trávení, snižuje krevní tlak, a hlavně funguje jak odpuzovač mšic.

Zdroj: almanac.com, rhs.org.uk


Tipy na další bylinky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.