Kváskový chléb je tradicí v našich domovech. Příprava je jednoduchá, stačí jen přesný postup. Chuť a vůně domácího chleba se žádnému jinému nevyrovnají. Tak ho pojďte vyzkoušet.
Znáte tradiční vánoční kváskový chléb? V některých rodinách je jeho příprava v předvánočním čase samozřejmostí. Pokud ještě nemáte svůj vlastní postup, započněte novou tradici.
Letošní Vánoce si kromě tradičního vánočního cukroví zpestřete také vlastním domácím kváskovým chlebem.
Kváskový chléb patří k Vánocům
V České republice patří mezi vánoční tradice pečení cukroví, zdobení stromečku, stavění jesliček a samozřejmě vrcholem vánočních příprav je štědrovečerní večeře, po níž následuje tradiční předávání a dostávání dárků. Zatímco české tradice velí, že na vánočním stole nesmí chybět kapr a bramborový salát, v některých zemích je součástí sváteční tabule také chléb.
Například v Itálii patří na štědrovečerní stůl také panettone. Sladký chléb, který obsahuje také kousky kandovaného pomeranče, citronovou kůru a rozinky. Panettone se vyskytuje na vánočních stolech také v jihoamerických zemích.
Kváskový chléb v české historii
V minulosti byl pecen chleba na stole také součástí českých vánočních tradic. Jeho přítomnost na slavnostní tabuli symbolizovala, že v následujícím roce bude mít celá rodina dostatek jídla. Ale chléb nebyl pouze symbolem dostatku, během oslav slunovratu symbolizoval také slunce.
Recept na kváskový chléb
Výhodou domácího pečeného chleba je to, že se sami můžete rozhodnout, čím ho ozvláštníte. Do těsta můžete přimíchat rozinky, skořici, slunečnicová semínka, kandované ovoce a další suroviny.
Ingredience
Postup přípravy
- Začněte tím, že si předem připravený žitný kvásek vyndáte z lednice a necháte ho ohřát na pokojovou teplotu.
- Jakmile se zahřeje, přidejte do něj ještě 50 gramů mouky a 50 ml vlažné vody, zamíchejte a pod potravinovou fólií nechte několik hodin pracovat.
- Ideální je s přípravou domácího chleba začít ráno, před odchodem do práce do kvásku zamíchat mouku a vodu, a přes den nechat těsto pracovat.
- Jakmile bude těsto připravené, do mísy si prosejte 600 gramů mouky, přidejte špetku soli, celý kvásek a vodu.
- Těsto následně důkladně promíchejte nebo vložte do kuchyňského robota. Až bude vláčné, vytvarujte z něj bochník, který přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte přes noc odležet v míse a nabrat na objemu.
- Ráno těsto vyjměte z mísy, na pomoučněném vále ho několikrát přeložte a opět z něj vytvarujte bochník.
- Pokud chcete chléb něčím ozvláštnit, přidejte k němu vámi zvolené suroviny v tomto kroku. Do těsta přidat semínka, oříšky, kandované ovoce či rozinky.
- Bochník následně opatrně přemístěte do zapékací mísy vystlané pečícím papírem a nechte pod utěrkou opět kynout.
- Těstu dopřejte alespoň dvě hodiny na vykynutí, potom zapékací mísu s bochníkem vložte do trouby vyhřáté na 230 °C.
- Po půlhodině pečení povrch chleba potřete vlažnou vodou. Díky tomu se na povrchu vytvoří křupavá kůrka.
- Po potření pečte chléb ještě další čtvrthodinu. Poté ho vyndejte z trouby na mřížku, opět ho potřete vlažnou vodou, zakryjte utěrkou a nechte vychladnout.
Příprava těsta
Jak upéct kváskový chleba?
Ačkoliv příprava kváskového chleba není nijak náročná, zabere vám celý postup dva dny. Pokud si chcete letošní vánoční tabuli ozvláštnit a přidat k ní žitný kváskový chléb, vyzkoušejte si jej před Vánocemi několikrát upéct. Díky tomu vychytáte všechny mouchy a vyzkoušíte všechny přísady, co chuť chleba ozvláštní a objevíte tu pravou, která se bude skvěle hodit na váš vánoční stůl.
Spoustu úspěchů s pečením a nebojte se zkoušet netradiční kombinace a chutě.
Vyzkoušejte i jiný recept! Recept na domácí kváskový chléb snadno a rychle
Zdroj: allrecipes.com
Vyzkoušejte další recepty