Tradiční kváskový chléb: Naučte se jej připravit před Vánocemi

Znáte tradiční vánoční kváskový chléb? V některých rodinách je jeho příprava v předvánočním čase samozřejmostí. Pokud ještě nemáte svůj vlastní postup, započněte novou tradici.

Zdroj foto: Bukhta Yurii / Shutterstock.com

Letošní Vánoce si kromě tradičního vánočního cukroví zpestřete také vlastním chlebem.

Vánoční chléb ve světových zemích

V České republice patří mezi vánoční tradice pečení cukroví, zdobení stromečku, stavění jesliček a samozřejmě vrcholem vánočních příprav je štědrovečerní večeře, po níž následuje tradiční předávání a dostávání dárků. Zatímco české tradice velí, že na vánoční tabuli nesmí chybět kapr a bramborový salát, v některých zemích je součástí sváteční tabule také chléb.

Například v Itálii patří na štědrovečerní tabuli také panettone. Sladký chléb, který obsahuje také kousky kandovaného pomeranče, citronovou kůru a rozinky. Panettone se vyskytuje na vánočních tabulích také v jihoamerických zemích.

Vánoční chleba v české historii

V minulosti byl pecen chleba na stole také součástí českých vánočních tradic. Jeho přítomnost na slavnostní tabuli symbolizovala, že v následujícím roce bude mít celá rodina dostatek jídla. Ale chléb nebyl pouze symbolem dostatku, během oslav slunovratu symbolizoval také slunce.

Suroviny na přípravu kváskového chleba

Výhodou domácího pečeného chleba je to, že se sami můžete rozhodnout, čím ho ozvláštníte. Do těsta můžete přimíchat rozinky, skořici, slunečnicová semínka, kandované ovoce a další suroviny.

Na základní recept na kváskový chléb budete potřebovat:

  • 100 ml vlažné vody,
  • 400 ml žitného kvásku,
  • 600 gramů světlé mouky na chleba,
  • sůl.
Zdroj foto: Bukhta Yurii / Shutterstock.com

Příprava těsta

Začněte tím, že si předem připravený žitný kvásek vyndáte z lednice a necháte ho ohřát na pokojovou teplotu.

  1. Jakmile se zahřeje, přidejte do něj ještě 50 gramů mouky a 50 ml vlažné vody, zamíchejte a pod potravinovou fólií nechte několik hodin pracovat.
  2. Ideální je s přípravou chleba začít ráno, před odchodem do práce do kvásku zamíchat mouku a vodu, a přes den nechat těsto pracovat.
  3. Jakmile bude těsto připravené, do mísy si prosejte 600 gramů mouky, přidejte špetku soli, celý kvásek a vodu.
  4. Těsto následně důkladně promíchejte nebo vložte do kuchyňského robota. Až bude vláčné, vytvarujte z něj bochník, který přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte přes noc odležet v míse a nabrat na objemu.

Kváskový chléb – pečení

  1. Ráno těsto vyjměte z mísy, na pomoučněném vále ho několikrát přeložte a opět z něj vytvarujte bochník.
  2. Pokud chcete chléb něčím ozvláštnit, přidejte k němu vámi zvolené suroviny v tomto kroku. Do těsta přidat semínka, oříšky, kandované ovoce či rozinky.
  3. Bochník následně opatrně přemístěte do zapékací mísy vystlané pečícím papírem a nechte pod utěrkou opět kynout.
  4. Těstu dopřejte alespoň dvě hodiny na vykynutí, potom zapékací mísu s bochníkem vložte do trouby vyhřáté na 230 °C.
  5. Po půlhodině pečení povrch chleba potřete vlažnou vodou. Díky tomu se na povrchu vytvoří křupavá kůrka.
  6. Po potření pečte chléb ještě další čtvrthodinu. Poté ho vyndejte z trouby na mřížku, opět ho potřete vlažnou vodou, zakryjte utěrkou a nechte vychladnout.

Držte se při pečení postupu

Ačkoliv příprava kváskového chleba není nijak náročná, zabere vám celý postup dva dny. Pokud si chcete letošní vánoční tabuli ozvláštnit a přidat k ní domácí kváskový chléb, vyzkoušejte si jej před Vánocemi několikrát upéct. Díky tomu vychytáte všechny mouchy a vyzkoušíte všechny přísady, co chuť chleba ozvláštní a objevíte tu pravou, která se bude skvěle hodit na váš vánoční stůl.

Spoustu úspěchů s pečením a nebojte se zkoušet netradiční kombinace a chutě.

Zdroj: nutriadapt.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací