Krémová kedlubnová polévka – Jemná a zdravá polévka

Kedlubnová polévka je ideální pro zahřátí. Kedluben známe všichni, jde o zeleninu, která je velmi zdravá i chutná a neobsahuje téměř žádné kalorie. Vyzkoušejte recept na krémovou polévku z kedlubny.

Jednoduchá kedlubnová polévka zahřeje a určitě bude i výborně chutnat. Kedlubny obsahují řadu cenných látek, a přitom skoro žádné kalorie, takže obohatí váš jídelníček, a navíc nepřiberete. Kedlubnová krémová polévka je velmi jemná, a hlavně zdravá. Vhodná je kedlubnová polévka pro vegany i vegetariány. Zkusíte si ji také připravit?

Recept na krémovou kedlubnovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas:1 hodina 10 minutPorce:4 porce

Kedlubnová polévka s bramborem a smetanou chutná skvěle, je jemná a lehká, na talíři vypadá skvěle a jistě si její netradiční chuť oblíbíte a budete tuto polévku vařit pravidelně. Navíc není vůbec pracná na přípravu.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Kedlubny si oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, brambory si taktéž oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Oloupanou cibuli si nakrájíme najemno a v hrnci rozpustíme kousek másla.
  3. Na másle cibulku osmahneme a přidáme nakrájené kedlubny a brambory.
  4. Poté zalijeme vše vývarem a vaříme asi dvacet až třicet minut, dokud nebudou brambory s kedlubnami úplně měkké.
  5. Polévku odstavíme z plotny a tyčovým mixérem ji rozmixujeme.
  6. Nakonec přidáme smetanu, osolíme, opepříme dle chuti, a nakonec přimícháme prolisovaný česnek a malou špetku muškátového oříšku.
  7. Vše řádně promícháme a můžeme podávat.

Polévku je možné dozdobit nasekanými bylinkami a podáváme ji s čerstvým pečivem nebo opečenými tousty. Do polévky je možné přidat i krutony.

Jak vylepšit kedlubnovou polévku?

Výborná kedlubnová polévka se může připravit na vícero způsobů. Dochutit ji můžete koprem, ale i čerstvými bylinkami nebo pórkem, zahustit se dá kedlubnová polévka s krupicí, zajímavou chuť má kedlubnová polévka se zakysanou smetanou. Kombinace kedlubnové polévky a brambor se pak může zdát celkem netradiční, ale díky našemu receptu zjistíte, že se tato dvojice k sobě náramně hodí. Vyzkoušejte náš skvělý recept na kedlubnovou polévku.

kedlubnová polévka
Zdroj foto: Monika_1 / Shutterstock.com

Kedluben a zdravotní benefity

Kedlubny jsou plné vitamínů, nejvíce obsahují vitamíny C a B. Mají v sobě ale i minerální látky, zejména:

  • vápník,
  • železo,
  • zinek,
  • fosfor,
  • jód,
  • hořčík.

Neobsahují téměř žádné kalorie, za to obsahují plno vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Díky tomu přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a zlepšují rovněž činnost zažívacího ústrojí.

Díky obsahu selenu pomáhají kedlubny i posilovat imunitu. Málokdo také ví, že listy kedlubny obsahují cenných látek mnohem více než samotné bulvy kedlubny, které se konzumují. Pokud budete příště chtít listy z kedlubny vyhodit, nedělejte to a listy využijte například pro přípravu salátu. Nasekané kedlubnové listy můžete použít rovněž do polévky.

Další recepty z kedlubny

Co z kedlubny připravit? Receptů z kedlubny existuje mnoho, tuto zeleninu nemusíte jíst jen zasyrova ke chlebu nebo si z ní udělat polévku. Zkuste si připravit i vynikající kedlubnové zelí, kedlubnové bramboráčky nebo placky. Vynikající je i kedlubnová smetanová omáčka, ke které můžete podávat maso nebo volské oko a brambory. Za vyzkoušení určitě stojí i kedlubny pečené, ty stačí vydlabat a naplnit sýrovou nebo masovou náplní. Kedlubny se hodí i jako příloha k masitým jídlům a připravit se z nich dá i lehká pomazánka na chlebíčky.

Dobrou chuť!

Zdroj: abelandcole.co.uk, allrecipes.com


Tipy na další zeleninové polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.