Hrstková polévka: Recept jednoduše a rychle
Hrstková polévka patří k oblíbeným polévkám, protože je snadná a rychlá na přípravu. Lze do ní nasypat vše, co máte zrovna po ruce, a stále bude chutnat skvěle.
Nejčastěji se s hrstkovou polévkou setkáváme v chladných měsících, protože si ji lze jednoduše připravit z ingrediencí, které máte doma a výsledkem je barevná polévka, která vás zahřeje a v lednici vydrží několik dní. Nelekněte se ovšem toho, že časem zhoustne. To nijak nenaruší její dokonalou chuť a polévka vás díky tomu ještě více zasytí.
Co obsahuje hrstková směs
Hrstková luštěninová polévka se tradičně skládá z:
- čočky,
- fazolí,
- krup,
- hrachu,
- kořenové zeleniny.
Jejím obměnám se ale meze nekladou. Název hrstkové polévky byl odvozen od toho, že ingredience přidáváte po hrstkách. O tom, že je právě tato polévka v Česku velmi oblíbená, svědčí také to, že na pultech v obchodech narazíte na hrstkové směsi, které stačí do polévky nasypat a ušetřit si tak práci. Záleží tedy na vás, zda si chcete svou hrstkovou polévku připravit od základu nebo si nechat trochu vypomoci.
Recept na hrstkovou polévku
Recept na tradiční hrstkovou polévku obsahuje luštěniny a kořenovou zeleninu, ale můžete přidat také brambory, batáty, dýni, květák a brokolici.
Suroviny
Postup
- Nejprve namočte veškeré luštěniny a kroupy do vody, propláchněte je a následně je v hrnci s vodou vařte doměkka. Chcete-li si ušetřit čas, namočte luštěniny přes noc a druhý den se rovnou vrhněte na vaření. Zkrátíte si tím totiž celkový čas vaření.
- Zatímco se vám budou luštěniny vařit na sporáku, oloupejte si veškerou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky. Cibuli nasekejte najemno. Jakmile budou luštěniny měkké a připravené, odložte je stranou a na sádle si opečte mrkev, petržel a celer. Pečte přibližně pět minut a hlídejte, aby se zelenina nikde nespálila. Pak k ní přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a počkejte, dokud nezesklovatí.
- Potom směs zalijte vývarem, přidejte měkké luštěniny a kroupy. Do polévky přidejte kmín, pepř a sůl. Vařte 25 až 30 minut, dokud veškeré suroviny nezměknou.
- Na závěr přidejte utřené stroužky česneku, sušenou majoránku a popřípadě polévku ještě dochuťte pepřem a solí. Okamžitě servírujte, nejlépe s plátkem chleba či rohlíkem.
TIP
- Do polévky můžete přidat za hrst všeho, co máte rádi. Hodí se do ní i cizrna, quinoa či více druhů a barev fazolí.
Doporučujeme: Vločková polévka
Proč si doma uvařit hrstkovou polévku
Staročeská hrstková polévka se stále těší ohromné popularitě, protože je rychlá, snadná a chutná. S výslednou chutí polévky si můžete pohrát a přidávat nejrůznější druhy koření, ale měnit i samotné druhy luštěnin, které do polévky přidáte. Vyzkoušejte vyměnit tradiční zelenou čočku za červenou nebo černou. To samé platí také o fazolích.
Zkoušejte různé druhy a nebojte se experimentovat. Kromě toho, že vás luštěninová polévka příjemně zahřeje, je také zdravá. Luštěniny jsou totiž výtečným zdrojem vlákniny a bílkovin, tudíž vás dokonale zasytí. Kromě toho ale mohou pochlubit nízkým glykemickým indexem a zaplní vás na opravdu dlouhou dobu.
Hrstková polévka ve světě
Tradiční hrstková polévka patří k typicky českým receptům na polévky. Přestože každá země a kultura má svůj recept na rychlou hrstkovou polévku, ta naše je jedinečná. Ve světě se totiž setkáme většinou s variantami na luštěninové polévky, které se skládají z kombinací čočky a hrachu a jsou doplněny masem a zeleninou. Stejně u nás, někteří mají v oblibě více hrstkovou polévku s klobásou či uzeným, jiní mají rádi hrstkovou polévku s bramborami.
Ať už si připravíte libovolnou verzi hrstkové polévky, přejeme vám dobrou chuť!
Zdroje: tasteofhome.com, bunch.countdown.co.nz
Další recepty na polévky