Rychlá hrstková polévka: Jednoduchý recept na rychlý oběd

Hrstková polévka patří k oblíbeným polévkám, protože je snadná a rychlá na přípravu. Lze do ní nasypat vše, co máte zrovna po ruce, a stále bude chutnat skvěle.

Nejčastěji se s hrstkovou polévkou setkáváme v chladných měsících, protože si ji lze jednoduše připravit z ingrediencí, které máte doma a výsledkem je barevná polévka, která vás zahřeje a v lednici vydrží několik dní. Nelekněte se ovšem toho, že časem zhoustne. To nijak nenaruší její dokonalou chuť a polévka vás díky tomu ještě více zasytí.

Co obsahuje hrstková směs

Hrstková luštěninová polévka se tradičně skládá z:

  • čočky,
  • fazolí,
  • krup,
  • hrachu,
  • kořenové zeleniny.

Jejím obměnám se ale meze nekladou. Název hrstkové polévky byl odvozen od toho, že ingredience přidáváte po hrstkách. O tom, že je právě tato polévka v Česku velmi oblíbená, svědčí také to, že na pultech v obchodech narazíte na hrstkové směsi, které stačí do polévky nasypat a ušetřit si tak práci. Záleží tedy na vás, zda si chcete svou hrstkovou polévku připravit od základu nebo si nechat trochu vypomoci.

Staročeská hrstková polévka – jednoduchý recept

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas: 50 minutPorce:6 porce

Popis receptu

Recept na tradiční hrstkovou polévku obsahuje luštěniny a kořenovou zeleninu, ale můžete přidat také brambory, batáty, dýni, květák a brokolici.

Suroviny

Postup

  1. Nejprve namočte veškeré luštěniny a kroupy do vody, propláchněte je a následně je v hrnci s vodou vařte doměkka. Chcete-li si ušetřit čas, namočte luštěniny přes noc a druhý den se rovnou vrhněte na vaření. Zkrátíte si tím totiž celkový čas vaření.
  2. Zatímco se vám budou luštěniny vařit na sporáku, oloupejte si veškerou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky. Cibuli nasekejte najemno. Jakmile budou luštěniny měkké a připravené, odložte je stranou a na sádle si opečte mrkev, petržel a celer. Pečte přibližně pět minut a hlídejte, aby se zelenina nikde nespálila. Pak k ní přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a počkejte, dokud nezesklovatí.
  3. Potom směs zalijte vývarem, přidejte měkké luštěniny a kroupy. Do polévky přidejte kmín, pepř a sůl. Vařte 25 až 30 minut, dokud veškeré suroviny nezměknou.
  4. Na závěr přidejte utřené stroužky česneku, sušenou majoránku a popřípadě polévku ještě dochuťte pepřem a solí. Okamžitě servírujte, nejlépe s plátkem chleba či rohlíkem.

TIP

  • Do polévky můžete přidat za hrst všeho, co máte rádi. Hodí se do ní i cizrna, quinoa či více druhů a barev fazolí.
Klíčová slova:hrstková polévka, hrstková směs, čočka, fazule, hrach

Proč si doma uvařit hrstkovou polévku

Staročeská hrstková polévka se stále těší ohromné popularitě, protože je rychlá, snadná a chutná. S výslednou chutí polévky si můžete pohrát a přidávat nejrůznější druhy koření, ale měnit i samotné druhy luštěnin, které do polévky přidáte. Vyzkoušejte vyměnit tradiční zelenou čočku za červenou nebo černou. To samé platí také o fazolích.

Zkoušejte různé druhy a nebojte se experimentovat. Kromě toho, že vás luštěninová polévka příjemně zahřeje, je také zdravá. Luštěniny jsou totiž výtečným zdrojem vlákniny a bílkovin, tudíž vás dokonale zasytí. Kromě toho ale mohou pochlubit nízkým glykemickým indexem a zaplní vás na opravdu dlouhou dobu.

Hrstková polévka ve světě

Tradiční hrstková polévka patří k typicky českým receptům na polévky. Přestože každá země a kultura má svůj recept na rychlou hrstkovou polévku, ta naše je jedinečná. Ve světě se totiž setkáme většinou s variantami na luštěninové polévky, které se skládají z kombinací čočky a hrachu a jsou doplněny masem a zeleninou. Stejně u nás, někteří mají v oblibě více hrstkovou polévku s klobásou či uzeným, jiní mají rádi hrstkovou polévku s bramborami.

Ať už si připravíte libovolnou verzi hrstkové polévky, přejeme vám dobrou chuť!

Zdroje: tasteofhome.com, bunch.countdown.co.nz


Další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.