Guláš z hlívy ústřičné: Jednoduchý recept krok za krokem

Guláš z hlívy je oblíbenou pochoutkou během sezóny, kdy rostou houby. Nabízíme vám jednoduchý recept krok za krokem. Připravte si chutný hřibový guláš z hlívy ústřičné.

Tahle verze guláše je zcela jiná než tradiční guláš, protože do tohoto receptu nejde vůbec maso, to nahrazuje právě hlíva ústřičná. Její konzumace má mnoho pozitivních účinků na zdraví, přečtěte si o hlívě více v našem článku.

Guláš z hlívy
Zdroj foto: foodandcook / Shutterstock.com

Oblíbená je také varianta polévky z hlívy ústřičné. Využijte sezónu kdy roste hlíva a připravte si chutné recepty z této houby.

Recept guláš z hlívy

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas:1 hodina Porce:4 porce

Připravte si ten nejlepší guláš z hlívy ústřičné. Polopatě postup přípravy, díky čemu jednoduše a rychle připravíte tenhle recept.

TIP: Pokud chcete recept na guláš z hlívy ústřičné s bramborem, můžete si je tam jednoduše přidat, stačí když spolu s hlívou dáte na posledních 15-20 minut vařit 2 větší nakrájené brambory do polévky.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Na rozpáleném sádle osmažíme hezky do zlatova větší množství krájené cibule.
  2. Poté zaprášíme červenou sladkou paprikou, ale můžeme přidat dle chuti i chilli. Hlavně pozor na spálení.
  3. Po krátkém restování a neustálém míchání, přidáme omytou a nakrájenou hlívu. Chviličku opékáme a zalijeme pasírovanými rajčaty (popř. rajským protlakem). Následuje drcený kmín a několik stroužků prolisovaného česneku, sůl a pepř.
  4. Zbývá už jen promíchat a zalít vývarem (pokud nemáme, tak vodou, ale jídlo pak budeme nejspíš muset dochutit kostkou masoxu). Dusíme pod pokličkou do měkka a hlídáme, aby se nám nevyvařila tekutina (doléváme).
  5. Pokud jsme měli správné množství cibule a vývar (vodu) dolévali tak akorát, tak nám vznikl dostatečně hustý gulášek, který už jen v případě potřeby dochutíme solí, pepřem a taky majoránkou.
  6. V tomto kroku přidejte do hlívového guláše brambory. (Pokud nechcete brambory, tento krok vynechejte)
  7. Jestli jsme to s tekutinou přehnali a guláš je příliš řídký, rozmícháme trošku hladké mouky s vodou a přes sítko vlijeme ke guláši. Mícháme a provaříme ještě 15 minut.

Doporučujeme: Dršťková polévka z hlívy

S čím podávat guláš z hlívy?

Takzvanou gulášovou polévku s hlívy podáváme s knedlíkem nebo těstovinami, noky nebo třeba jen s chlebem.


Tipy na další oblíbené recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.