Zpracování zeleniny: Tipy a triky, jak ji uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle

Blíží se konec léta a s ním i zpracování zeleniny. Proto je důležité vědět, jak svou vypěstovanou úrodu správně uskladnit. V tomhle článku vám prozradíme, jak na to.

Zdroj foto: Grandpa / Shutterstock.com

Je spousta možností, které vám pomůžou zabránit zbytečnému vyhazování úrody kvůli jejímu uhnívání po pár dnech.

Uchovávání v chladu

Důležité je vybrat vhodný prostor na uchování zeleniny, aby byl vzdušný a chladný, s ideální teplotou 0-4°C. Mělo by to být místo, kde je dostatek tmy. Pokud je místnost příliš vlhká, zkuste často větrat – nebo skvělým trikem je vložit mezi úrodu ubrousek, který vpije vlhkost do sebe. Pokud máte opačný problém, že je v místnosti sucho, pokropte zem vodou.

Neomývejte zeleninu před skladováním

Pokud se vám zdá zelenina špinavá, můžete ji utřít kouskem hadru, ale v žádném případě ji neomývejte. I když vám to přijde logické. Zeleninu omyjte jen v případě, že ji hned hodláte konzumovat. Umytím povrchu úrody se může stát, že smyjete přirozený povrch, který chrání proti hnilobě.

Neuchovávejte zeleninu v lednici

Určitě si říkáte proč? Každý z nás hned po sklizení či nákupu umístí zeleninu do lednice. Ale tím, že bude zelenina v chladu, se může stát, že její povrch začne být nepříjemně slizký. Uchovávejte ji spíše v pokojové teplotě.

Nakrájenou rychle do vody

Pokud jste zeleninu ořezávali nebo ji krájeli, zkuste ji vložit do mísy s vodou. Zelenina vydrží dlouho čerstvá a nezkazí se.

Co skladovat odděleně?

Věděli jste, že brambory a cibule by se neměly skladovat spolu? Většina z vás to tak možná dělá – a rychle si to určitě rozmyslí. Pokud je budete uchovávat společně, stane se to, že jim začnou klíčit výhonky a zelenina se stává nejedlou.

Druhy zeleniny, které mají rády tmu

K uschování jsou vhodné sklepy, šuplíky, krabice, a pokud takové místo nemáte, můžete zeleninu uložit do sáčku a udělat do něj díry, aby proudil vzduch. Mnoho z vás určitě ví, o jaký druh zeleniny se jedná. Jde o česnek, cibuli a brambory. Pokud přidáte k bramborám pár jablek, zaručíte tím jejich delší výdrž. Můžete také cibuli a česnek po vytažení z půdy svázat do svazku, a poté je nechat pověšené ve tmě na nějaké tyči.

Zdroj foto: diignat / Shutterstock.com

Využijte vody a vlhkosti

Zelenina, která zůstane déle svěží a vyhledává vodu, je například chřest, který je jako květiny. Dále také například brokolice a květák zůstanou déle čerstvé, když je postavíte do vody.

Sušení a zavaření

Zelenina, kterou můžete sušit, je například paprika. Tu můžete po usušení pomlít a použít jako koření. Dále můžete sušit i například rajčata, která jsou vhodnou surovinou k vaření. Zavařovat můžete jakoukoliv zeleninu, to už záleží na vás.

Připravte si třeba domácí lečo či zavařenou řepu se zelím. Tato jídla jsou velice vhodná na zimu díky vysokému obsahu vitamínů.

Zdroj: happymag.cz, zdravy-domov.doktorka.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací