Citrónový chia cheesecake: Chutný a zdravý dezert v jednom

Říká se, že láska prochází žaludkem. Kvůli tomu mám ve zvyku darovat blízkým jako dárek právě dezert. Je opravdu jednoduchý a šťavnatý, hlavně kvůli mému oblíbenému citrónovou krému (lemon curd), který často používám i jako náplň do dortů.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Při vytváření tohoto dezertu jsem chtěla trošku zaexperimentovat a změnit klasický sušenkovo-máslový korpus za něco jiného. Smíchala jsem tedy kešu, mandle, chia semínka a ovesné vločky, které jsem osladila medem a javorovým sirupem. Myslím, že tato kombinace vůbec nebyla špatná, a klidně se při dalších postupech mohou použít i jiné druhy ořechů.

Doba přípravy: 60 minut

Forma: ⌀ 16 cm

Náročnost: středně náročný

Kategorie: dezerty

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Ingredience

Korpus

  • 90 g kešu,
  • 130 g mletých mandlí,
  • 30 g ovesných vloček,
  • 1 PL chia semínek,
  • 1 PL javorového sirupu,
  • 2-3 PL medu.

Náplň

  • 200 ml sladké smetany,
  • 500 g tvarohu,
  • 2 PL chia semínek,
  • 2 PL moučkového cukru,
  • ½ želatinového ztužovače.

Citrónový curd

  • 2 vejce + 2 žloutky,
  • citronová kůra a šťáva z 2 velkých citronů,
  • 60 g krystalového cukru,
  • 70 g másla.
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Postup

  1. Všechny ingredience na korpus si dáme do výkonného mixéru a rozmixujeme najemno.
  2. Do směsi přidáme javorový sirup a med, a ještě chvilku mixujeme, aby směs držela pohromadě.
  3. Dno dortové formy si vyložíme pečicím papírem (nepečeme, to jen aby se nám cheesecake pěkně vybral z formy), směs namačkáme rovnoměrně na dno a odložíme zatím do chladničky.
  4. Pustíme se do přípravy krému. Vyšleháme si sladkou smetanu a přidáme do ní tvaroh.
  5. Přidáme i moučkový cukr, abychom krém trošku osladili, dosypeme želatinový ztužovač, a jako poslední přidáme chia semínka.
  6. Krém nalijeme do formy a dáme znovu chladit.
  7. Jako poslední si připravíme citrónový krém. Všechny suroviny si nachystáme do hrnce nebo plechové misky a dáme je zahřívat ve vodní lázni.
  8. Směs mícháme, dokud nám nezhoustne, odstavíme a necháme vychladnout.
  9. Na cheesecake si naneseme hotový citrónový krém a dáme ještě chvilku do chladničky.
  10. Hotový vychlazený cheesecake si už jen libovolně ozdobíme. Já jsem použila kousky citronu, ořechové myšky a pár kvítků. Můžete však použít i nasekané oříšky. Doufám, že vám bude chutnat.

Alergeny: 1, 3, 7, 8.

V tomto návodu jsem vám představila možnost, jak obdarovat vaše blízké. Příště vám však ukážu, jak připravit klasický narozeninový dort.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací