Quinoa: Základní příprava a co z ní připravit v kuchyni

Quinoa patří mezi nejzdravější potraviny. V naší kuchyni si zatím hledá místo a stává se stále populárnější. Jak se vaří quinoa a oblíbené recepty z této zdravé suroviny.

Quinoa neboli Merlík čilský byla objevena v Jižní Americe. Přezdívá se jí Poklad Inků. Původně se její semena používala jako obilnina – mlela se z ní mouka, připravovaly se z ní kaše. Inkové ji ještě uctívali jako takzvanou matku zrn. U nás se sice moc nepoužívá, ale ve světě je tomu jinak.

Co je quinoa?

Quinoa je celozrnná potravina. Obsahuje vysoké množství vápníku a aminokyseliny. Řadí se mezi obiloviny. Často se označuje také jako superpotravina. Výhodou je, že quinoa lepek neobsahuje, právě díky tomu ji mohou konzumovat i lidé trpící celiakií.

Quinoa
Zdroj foto: YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Quinoa – Příprava

Recept na quinou není těžký. Vaří se podobným způsobem jako rýže. Je to dokonale naměřeno, nikdo se nemůže splést. V podstatě je to právě jen o správné gramáži.

Suroviny

  • 1 šálek quinoi,
  • 2 šálky osolené vody,
  • případně vývar.

Jak se vaří quinoa

  1. 1 šálek quinoi zalijte 2 šálky osolené vody.
  2. Přivedete k varu a vaříte zhruba 14 až 18 minut.
  3. V tomhle případě se může použít i náhradní varianta. Stačí quinou na 5 minut namočit do studené vody. Tím ji zbavíte možné hořkosti. Pak zalijte vývarem a povařte. Na skus by měla být křupavá. Ani tvrdá, ale ani úplně měkká, něco mezi.
Quinoa recept
Zdroj foto: Elena Veselova / Shutterstock.com

Recepty s quinoou

Vyzkoušejte zdravé recepty z quinoi.

Salát z quinoi

Tohle jídlo obzvláště vhodné pro vegetariány a vegany. To ale neznamená, že by si to nemohli dát i ti ostatní. Je tam v podstatě jen zelenina a koření.

Suroviny

  • 500 g nových brambor, pokud možno malých,
  • 400 ml kokosového mléka,
  • 400 g cizrny v plechovce,
  • 400 g krájených rajčat v plechovce,
  • 200 g bílé quinoi,
  • 100 g baby špenátu,
  • cca 300 ml vroucí vody,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 lžičku mletého chilli,
  • 1 lžičku sušeného chilli – to pouze v případě, kdo si na něj potrpí a kdo snese větší ostrost,
  • 1 lžičku mletého zázvoru,
  • 2 lžičky mleté kurkumy,
  • sůl,
  • čerstvě mletý pepř,
  • 1 lžičku mletého koriandru, případně čerstvého.

Postup

  1. Brambory omyjte, uvařte ve slupce a nechte vychladnout.
  2. Následně je nakrájejte na menší kousky. Spolu s prolisovaným česnekem a veškerým kořením orestujte na pánvi.
  3. Dále zalijte kokosovým mlékem, přidejte krájená rajčata, quinou a vroucí vodu.
  4. Vše řádně promíchejte a vařte, dokud nebude quinoa hotová.
  5. Během vaření quinoi se musí hlídat voda. Když bude potřeba, stačí přilít.
  6. Na posledních 5 minut přidejte špenát a propláchnutou cizrnu.
quinoa salát
Zdroj foto: Alphonsine Sabine / Shutterstock.com

Tvaroh s quinoou

Tvaroh je sám o sobě úžasná pochoutka. Jednak zdravá a jednak výborná jako taková. Kdo si chce držet linii, může použít nízkotučný, ale lepší je klasický.

Suroviny

  • 500 g quinoi,
  • 500 g listového špenátu,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 balíčky tvrdého tvarohu.

Postup

  1. Quinou propláchněte ve studené vodě. Dejte ji povařit do osolené vody.
  2. Zhruba za 20 minut se může scedit.
  3. Česnek nakrájejte na kolečka a osmahněte na pánvi.
  4. Přidejte špenát a vše chvilku poduste.
  5. Až špenát změní svoji konzistenci, můžete přidat quinou. Poté stačí už jen posypat tvarohem a může se podávat.

Rajčatová quinoa na lilku

Zelenina a quinoa není vůbec žádná neobvyklá kombinace. V tomto případě s rajčaty vhodná volba.

Budete potřebovat:

  • 1 lilek,
  • 1 česnek,
  • 1 větší rajče,
  • 1 hrnek quinoi,
  • rajčatový protlak,
  • olivový olej,
  • sůl,
  • pepř,
  • cukr,
  • koření podle vlastního výběru – oregano, bazalka, tymián,…

Postup přípravy:

  1. Lilek si nakrájejte zhruba na 1,5 cm plátky. Potřete je olivovým olejem, posolte a popepřete.
  2. Česnek nakrájený na plátky osmažte na oleji, přidejte rajče a rajčatový protlak. Poté už jen stačí dochutit kořením – sůl, cukr, oregano, tymián a tak dále. Prostě podle svojí vlastní chuti.
  3. Může se stát, že bude směs až příliš hutná. Stačí jen rozředit vodou.
  4. Na závěr přimíchejte quinou uvařenou ve vývaru a směs pokryjte lilkem. Ještě posypte natvrdo nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby na 170 stupňů.
recepty s quinoou
Zdroj foto: Sia-James / Shutterstock.com

Jak je vidět, i z méně známých surovin se dá chutně uvařit a navíc v některých případech i levně.


Další oblíbené články

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra