Tato vláčná jablečná buchta je výborný moučník, který potěší vaše chuťové buňky. Jednoduchá kombinace surovin je okouzlující, pro přípravu toho nebudete potřebovat mnoho.
Jednoduchý recept na buchtu z jablek vám ukáže, jak zpracovat toto ovoce a plně si vychutnat jeho chuť. Spojení se skořicí je klasika – ovšem právě díky dokonalé chuti není důvod cokoli měnit a hledat nové kombinace.
Recept na buchtu z jablek
S tímto receptem si nemusíte vybírat, zda připravíte koláč s jablky, či vás láká spíše jablečná buchta. Jde totiž o zajímavou kombinaci, která uspokojí i náročné mlsouny. Potřebovat přitom budete jen pár základních surovin, které pravděpodobně máte doma.
Ingredience
Postup přípravy
- V misce smíchejte mouku, cukr a jednu lžičku skořice.
- Máslo pokrájejte na menší kousky a přidejte ho k suché směsi. Poté ho dobře zapracujte, aby vznikla drobivá směs – v podstatě jde o drobenku.
- Zhruba 2/3 této směsi nasypte do dortové formy či jiné malé nádoby. Prsty drobenku umačkejte na dně a vytvořte zhruba 2cm okraj po krajích nádoby.
- Troubu dejte předehřát na 180 °C. Mezitím oloupejte jablka, nakrájejte je na tenké plátky a vložte je do misky.
- Slijte šťávu, kterou ovoce pustí. Poté přidejte lžičku skořice a citrónovou šťávu.
- Jablka rozložte na připravené těsto, jemně je stlačte k sobě. Nevadí, pokud bude kousek vykukovat nad okraj nádoby.
- Zbývající drobenkou posypejte ovoce a moučník můžete dát péct do trouby. Doba pečení je zhruba 75 minut, vršek dezertu by měl krásně zezlátnout.
Jak na nejlepší buchty z jablek?
Vybírejte spíše nasládlé druhy jablek, aby nebylo třeba je doslazovat. Po vyndání z trouby objeďte nožem okraj dortové formy, aby se buchta s jablky nepřilepila. Můžete ji lehce pocukrovat a po vychladnutí servírovat.
Jednoduchá buchta z jablek je skvělá sama o sobě, ovšem servírování s kopečkem karamelové zmrzliny ji posune na další úroveň.
Další recepty z jablek
Jablka jsou v kuchyni hojně využívána, ač se to tak na první pohled nemusí zdát. Nejčastěji jde samozřejmě o různé moučníky, velmi oblíbená je buchta z jablek či jednoduchý jablečný koláč. V hlavní roli je samozřejmě ovoce. Klasickým buchtám dodává vláčnost, zatímco v koláči si můžete naplno užít chuť jablek. Oblíbeným receptem jsou také jablečné lívance i jablečné muffiny.
V tomto článku najdete recept na buchtu s jablky v lehce netradičním pojetí. V podstatě totiž kombinuje koláč a buchtu. Nabízí se však i spousta dalších možností – buchta ze strouhaných jablek, která zajistí vláčnost těsta. Oblíbená je také buchta z cukety a jablek, v jediném jídle dokážete zpracovat dvě letní suroviny, kterých bývá přebytek.
Ovšem existují i další recepty z jablek. Vůbec nemusí jít o sladkosti. Toto ovoce je totiž mnohdy přidáváno do různých salátů, pomazánek a dalších slaných pochoutek. Některé suroviny se totiž s nasládlou chutí skvěle doplňují – může jít například o různé sýry.
Zdroj: taste.com.au