Křenová omáčka: Recept jednoduše a rychle
Křenová omáčka je nejen vynikající, ale hlavně taky zdravá a velmi rychlá na přípravu. Jak připravit tu nejlepší omáčku ze štiplavého křenu?

Léčivé účinky křenu
Pokud budete dělat křenovou omáčku poctivě, bude chuťově vynikající a zvládnou ji i naprostí začátečníci. Do svého jídelníčku byste poklad v podobě křenu měli zařadit pravidelně, protože má blahodárné účinky na váš organismus.
- Pomůže v boji proti chřipce, nachlazení, angíně, zahlenění i kašli.
- Podporuje trávení a vstřebávání živin.
- Snižuje bolesti kloubů.
- Harmonizuje hormonální systém.
- Působí jako prevence proti sedavému způsobu života.
Recept na křenovou omáčku
Jednoduchá a rychlá křenová omáčka. Tenhle recept na křenovou omáčku se smetanou je pro 4 osoby.
Suroviny
- 100 g másla,
- 2 středně velké cibule nakrájené na malé kostičky,
- 35 g hladké mouky,
- 500 ml masového vývaru – nejlépe hovězího,
- 125 ml smetany ke šlehání,
- čerstvě strouhaný křen, čerstvě mletý pepř a sůl na dochucení.
Postup přípravy křenové omáčky
- Na másle nechte zpěnit cibuli. Opravdu použijte máslo a ne olej. S olejem by výsledná omáčka měla jinou chuť.
- Cibuli nechte zhnědnout.
- Vše dělejte na mírném plamenu, aby se vám cibule nespálila.
- Zaprašte moukou a připravte jíšku.
- Za stálého míchání přilijte do jíšky masový vývar a nechte pozvolna vařit alespoň 20 minut.
- Během této doby sbírejte pěnu a nečistoty z povrchu.
- Přidejte polovinu nastrouhaného křenu a vařte dalších 5 minut.
- Přidejte sůl, pepř a smetanu ke šlehání.
- Omáčku rozmixujte.
- Nakonec vložte zbylý křen a ihned podávejte.

Tipy pro vylepšení křenové omáčky
Pro oživení chuti můžete použít i trochu citronové šťávy a cukru. Podávejte můžete také křenovou omáčku s vejcem s vařeným hovězím masem a houskovým nebo karlovarským knedlíkem.
Někdo vyrábí křenová omáčka z krenexu, což je vlastně vytvořená pasta z nastrouhaného křenu v kombinaci s cukrem, olejem a vodou. Vyzkoušejte i další recepty na omáčky.
Jaké maso využít do omáčky?
Máme pro vás několik tipů, jak podávat tuto chutnou omáčku. Vyzkoušejte:
- Křenová omáčka s hovězím masem
- Křenová omáčka s uzeným (můžete vzkoušet uzený jazýček)
- Křenová omáčka s vepřovým masem (hodí s kolenem)
Zdroj: simplyrecipes.com
Další recepty na omáčky