Křenová omáčka: Recept jednoduše a rychle

Křenová omáčka je nejen vynikající, ale hlavně taky zdravá a velmi rychlá na přípravu. Jak připravit tu nejlepší omáčku ze štiplavého křenu?

Jednoduchou křenovou omáčku si určitě pamatujete ze školní družiny. Tahle skvělá delikatesa se dá vařit ale i jinak, než jak ji znáte – a zaručeně vám bude chutnat.
Křenová omáčka
Zdroj foto : 5PH / Shutterstock.com

Léčivé účinky křenu

Pokud budete dělat křenovou omáčku poctivě, bude chuťově vynikající a zvládnou ji i naprostí začátečníci. Do svého jídelníčku byste poklad v podobě křenu měli zařadit pravidelně, protože má blahodárné účinky na váš organismus.

  • Pomůže v boji proti chřipce, nachlazení, angíně, zahlenění i kašli.
  • Podporuje trávení a vstřebávání živin.
  • Snižuje bolesti kloubů.
  • Harmonizuje hormonální systém.
  • Působí jako prevence proti sedavému způsobu života.

Recept na křenovou omáčku

Jednoduchá a rychlá křenová omáčka. Tenhle recept na křenovou omáčku se smetanou je pro 4 osoby.

Suroviny

  • 100 g másla,
  • 2 středně velké cibule nakrájené na malé kostičky,
  • 35 g hladké mouky,
  • 500 ml masového vývaru – nejlépe hovězího,
  • 125 ml smetany ke šlehání,
  • čerstvě strouhaný křen, čerstvě mletý pepř a sůl na dochucení.

Postup přípravy křenové omáčky

  1. Na másle nechte zpěnit cibuli. Opravdu použijte máslo a ne olej. S olejem by výsledná omáčka měla jinou chuť.
  2. Cibuli nechte zhnědnout.
  3. Vše dělejte na mírném plamenu, aby se vám cibule nespálila.
  4. Zaprašte moukou a připravte jíšku.
  5. Za stálého míchání přilijte do jíšky masový vývar a nechte pozvolna vařit alespoň 20 minut.
  6. Během této doby sbírejte pěnu a nečistoty z povrchu.
  7. Přidejte polovinu nastrouhaného křenu a vařte dalších 5 minut.
  8. Přidejte sůl, pepř a smetanu ke šlehání.
  9. Omáčku rozmixujte.
  10. Nakonec vložte zbylý křen a ihned podávejte.
Křen
Zdroj foto: Cegli / Shutterstock.com

Tipy pro vylepšení křenové omáčky

Pro oživení chuti můžete použít i trochu citronové šťávy a cukru. Podávejte můžete také křenovou omáčku s vejcem s vařeným hovězím masem a houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

Někdo vyrábí křenová omáčka z krenexu, což je vlastně vytvořená pasta z nastrouhaného křenu v kombinaci s cukrem, olejem a vodou. Vyzkoušejte i další recepty na omáčky.

Jaké maso využít do omáčky?

Máme pro vás několik tipů, jak podávat tuto chutnou omáčku. Vyzkoušejte:

  • Křenová omáčka s hovězím masem
  • Křenová omáčka s uzeným (můžete vzkoušet uzený jazýček)
  • Křenová omáčka s vepřovým masem (hodí s kolenem)

Zdroj: simplyrecipes.com


Další recepty na omáčky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.