Křupavé americké cookies s čokoládou si zamiluje celá rodina. Připravit si můžete také jejich zdravější verzi

Americké cookies jsou jednou z nejrozšířenějších pochoutek, které si neodepře snad nikdo. Lahodné sušenky, které mohou být prakticky s čímkoliv, si zamilují dospělí i děti. Ač si mnozí myslí, že jejich původ je v Americe, jejich předchůdce pochází z Holandska. Receptů je velká spousta, takže vybrat si můžete podle vaší chuti nebo preferencí. Je možné připravit velké množství cookies – s mléčnou, hořkou i bílou čokoládou, ořechy, kakaem, sušeným ovocem, zázvorem nebo třeba lentilkami a podobně. Připravte si klasickou verzi cookies nebo zdravější fitness verzi.

Zdroj foto: beats1 / Shutterstock.com

Tradiční cookies s čokoládou

Suroviny:

  • 200 g čokolády (mléčná, hořká, bílá nebo mix)
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ hrnku mleté špaldové mouky
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka

Jak postupovat?

Máslo vytáhněte z lednice a nechte v pokojové teplotě změknout. Nasekejte čokoládu na malé kousky, můžete také použít čokoládové pecky, které práci usnadní. V míse smíchejte obě mouky s práškem do pečiva. Prosejte, přidejte špetku soli a promíchejte. Ve druhé míse smíchejte cukr s máslem. Postupně přidejte vejce a mléko. Přisypte sypkou směs a vše spojte do jednolitého těsta, ideálně rukama.

Předehřejte troubu na 180 ºC. Na plech dejte pečicí papír a za pomoci lžíce dávejte na plech stejně velké kusy, které můžete lehce splácnout. Pečte dozlatova, což je asi deset minut, podle velikosti a šířky sušenek. Nechte vychladnout a poté konzumujte. Můžete dozdobit čokoládou a podobně.

Zdravější forma cookies

Suroviny:

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 20 g arašídového másla (může být práškové)
  • 100 g mletých ovesných vloček
  • 110 g jablka (jedno menší)
  • 1 vejce
  • 2 bílky
  • 100 ml mléka
  • 25 g kokosového oleje
  • prášek do pečiva
  • ořechy, sušené brusinky, hořká čokoláda podle chuti.
Zdroj foto: Elena Veselova / Shutterstock.com

Jak postupovat:

Jablko očistěte a nastrouhejte na silné části struhadla. Všechny suché ingredience dejte do mísy a promíchejte. Přidejte vejce, olej, mléko a nastrouhané jablko. Pečlivě promíchejte. Vyšlehejte dva bílky do tuhého sněhu a vmíchejte opatrně, aby se sníh nesrazil, do těsta. Nakonec přidejte ořechy, brusinky, čokoládu nebo to, co chcete do sušenek dát. Na plech vyložený pečicím papírem dávejte menší kuličky, které lehce rozplácněte rukou nebo lžící. Pečte 20 – 30 minut, podle velikosti, v troubě, kterou si předehřejete na 180 ºC.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací