Ačokča (paprikookurka): Jak na pěstování + Účinky a recepty
Ačokča je méně známá zelenina, se kterou se na zahrádkách zcela běžně nesetkáváme. V článku se dozvíte jak pěstovat ačokču, jaké má léčivé účinky, případně i to, jaké recepty si z ačokči můžete připravit.
![Ačokča](https://www.tipio.cz/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_679249258.jpg)
Rostlina ačokča
Ačokča (lat. Cyclanthera pedata) se někdy nazývá také korila nebo také paprikookurka. Tento tykvovitý plod pochází z Jižní Ameriky, a ačkoliv svým vzhledem připomíná papriku, chutí je více podobný okurce.
Ačokča a její léčivé účinky
Ačokča konzumovaná zasyrova působí blahodárně na vysoký krevní tlak a snižuje cholesterol. Je vhodná i pro cukrovkáře a používá se při léčbě onemocněních dýchacích cest.
Dá se i dusit a vařit. Proč byste ji i vy měli ve své zahrádce pěstovat? Máme pro vás hned několik důvodů. Plus pár tipů na lahodné recepty, které zkrátka musíte vyzkoušet!
Ačokča pěstování
Pěstování ačokči je velmi snadné a zvládne ho i úplný začátečník.
- Semena se vysévají v druhé polovině května na slunné stanoviště.
- Co se dalších požadavků týče, má ráda kvalitní humózní a propustnou půdu a dostatečnou vláhu.
- Proto ji hlavně přes léto nezapomínejte zalévat, jinak by se mohlo stát, že by vlivem dlouhodobého sucha přestala úplně plodit.
- Rostlina ačokča má drobné žluté až nazelenalé květy.
Skvělá úroda
Pokud jste plody ačokči ochutnali a nemůžete se jich nabažit, zasaďte si několik rostlinek na vaši zahrádku a budete mít obrovskou úrodu od léta do podzimu. Opravdu. Ačokča je totiž až neuvěřitelně plodná. Při správné péči vám budou rostlinky bohatě plodit po celé léto. A výhodou je, že nepotřebují mnoho prostoru, výborně se proto hodí i do městských zahrádek, kde se mohou pnout po stěnách či po tyčích, mnohdy až do výšky pěti metrů.
![Ačokča](https://www.tipio.cz/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_1170723373.jpg)
Odolná rostlina
Pokud nezapomenete rostlinu pravidelně zalévat, je téměř nemožné ji zabít. Dá se pěstovat i bez použití chemických výrobků a hnojiv, a netrpí plísněmi ani žádnými jinými nemocemi. Je zkrátka velmi odolná a vhodná i pro začínající pěstitele. Jestli se bojíte neúspěchu a malé úrody, pořiďte si několik rostlinek ačokči a budete sklízet plody po celé léto.
Ačokča recepty
Jak již bylo zmíněno v úvodu, tvarem připomíná ačokča papriku, ale chutí je mnohem více podobná okurce. Dá se jíst jak v syrovém stavu, tak i po různých úpravách. Vyzkoušejte ačokča recepty, které jsou jednoduché. Nejlepší je její zavařování.
Zavařování ačokčy
Skvělá je například nakládaná v nálevu. Ačokču můžete zavařovat s jinou zeleninou, třeba:
- česnekem,
- cibulí,
- vinnými listy,
- bobkovými listy,
- koprem,
- chilli papričkami.
Plněná ačokča
Výborná je také plněná ačokča, přičemž jako náplň můžete použít prakticky cokoliv: mletým masem počínaje a sýrem konče. Tím ale výčet receptů ačokčy rozhodně nekončí.
Skvěle chutná i zeleninová polévka z ačokči, rajčat, mrkve, brambor a cibule.
Přestože ačokča existuje již mnoho let a pěstovali ji kdysi Inkové, kteří si ji oblíbili pro její léčivé vlastnosti, v Česku je stále poněkud opomíjená. Což je obrovská škoda, protože je chutná a jednoduchá na pěstování. Schválně si ji zkuste sami vypěstovat. Budete překvapeni z úrody i z toho, jak snadné a bezstarostné její pěstování je.
Tipy na další články