Ačokča: Nenáročné pěstování a snadné zpracování. Přinášíme vám vše, co o ní potřebujete vědět

Znáte ačokču, někdy též nazývanou korilu nebo také paprikookurku? Tento tykvovitý plod pochází z Jižní Ameriky, a ačkoliv svým vzhledem připomíná papriku, chutí je více podobný okurce. Ačokča konzumovaná zasyrova působí blahodárně na vysoký krevní tlak a snižuje cholesterol. Je vhodná i pro cukrovkáře a používá se při léčbě onemocněních dýchacích cest.

Zdroj foto: Larisa Blinova / Shutterstock.com

Ačokča se ale dá i dusit a vařit. Proč byste ji i vy měli ve své zahrádce pěstovat? Máme pro vás hned několik důvodů. Plus pár tipů na lahodné recepty, které zkrátka musíte vyzkoušet!

Snadné pěstování

Pěstování ačokči je velmi snadné a zvládne ho i úplný začátečník.

  • Semena se vysévají v druhé polovině května na slunné stanoviště.
  • Co se dalších požadavků týče, má ráda kvalitní humózní a propustnou půdu a dostatečnou vláhu.
  • Proto ji hlavně přes léto nezapomínejte zalévat, jinak by se mohlo stát, že by vlivem dlouhodobého sucha přestala úplně plodit.
  • Rostlina má drobné žluté až nazelenalé květy.

Skvělá úroda

Pokud jste plody ačokči ochutnali a nemůžete se jich nabažit, zasaďte si několik rostlinek na vaši zahrádku a budete mít obrovskou úrodu od léta do podzimu. Opravdu. Ačokča je totiž až neuvěřitelně plodná. Při správné péči vám budou rostlinky bohatě plodit po celé léto. A výhodou je, že nepotřebují mnoho prostoru, výborně se proto hodí i do městských zahrádek, kde se mohou pnout po stěnách či po tyčích, mnohdy až do výšky pěti metrů.

Zdroj foto: Larisa Blinova / Shutterstock.com

Odolná rostlina

Pokud nezapomenete rostlinu pravidelně zalévat, je téměř nemožné ji zabít. Dá se pěstovat i bez použití chemických výrobků a hnojiv, a netrpí plísněmi ani žádnými jinými nemocemi. Je zkrátka velmi odolná a vhodná i pro začínající pěstitele. Jestli se bojíte neúspěchu a malé úrody, pořiďte si několik rostlinek ačokči a budete sklízet plody po celé léto.

Ačokča v kuchyni

Jak již bylo zmíněno v úvodu, tvarem připomíná ačokča papriku, ale chutí je mnohem více podobná okurce. Dá se jíst jak v syrovém stavu, tak i po různých úpravách. Skvělá je například nakládaná v nálevu s:

  • česnekem,
  • cibulí,
  • vinnými listy,
  • bobkovými listy,
  • koprem,
  • chilli papričkami.

Výborná je také plněná, přičemž jako náplň můžete použít prakticky cokoliv: mletým masem počínaje a sýrem konče. Tím ale výčet receptů rozhodně nekončí. Vyzkoušejte i lečo, do kterého použijete ačokču místo papriky anebo zeleninovou polévku z ačokči, rajčat, mrkve, brambor a cibule.

Přestože ačokča existuje již mnoho let a pěstovali ji kdysi Inkové, kteří si ji oblíbili pro její léčivé vlastnosti, v Česku je stále poněkud opomíjená. Což je obrovská škoda, protože je chutná a jednoduchá na pěstování. Schválně si ji zkuste sami vypěstovat. Budete překvapeni z úrody i z toho, jak snadné a bezstarostné její pěstování je.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.