Špenát je skvělý druh zeleniny, který má v sobě řadu tělu prospěšných látek – a neměli byste ho ze svého jídelníčku v žádném případě vyřazovat. Ba právě naopak. Má příznivé účinky nejen pro vaše srdce, ale také snižuje riziko cukrovky.
Příznivé účinky špenátu
Špenát je skvělou potravinou hlavně v době, kdy chcete shodit nějaké to kilo, protože je nízkokalorický. Tím však výčet jeho pozitivních vlastností rozhodně nekončí.
- Pozitivně prospívá srdci, protože obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály.
- Snižuje riziko nádorových onemocnění.
- Látky, které obsahuje, snižují vznik cukrovky.
- Podporuje správnou funkci mozku – a mozek tak stárne výrazně pomaleji.
- Pozitivní účinky na zrak má ještě lepší než pověstná mrkev.
Recepty ze špenátu
Dušený špenát
Nemáte-li rádi čerstvý špenát, připravte si skvělé jídlo, které vám vařila už vaše babička. Na dušený špenát pro 4 osoby budete potřebovat:
- 1 balení špenátového protlaku,
- 1–2 lžíce hrubé mouky,
- 2 vejce,
- 300 ml polotučného mléka,
- čerstvě mletý pepř,
- 2 stroužky prolisovaného česneku,
- 1 středně velkou cibuli,
- sůl.
Pracovní postup
- Nakrájejte cibuli nadrobno a mírně ji osmahněte ve větším hrnci.
- Cibuli zasypte hrubou moukou a vytvořte světlou jíšku.
- Postupně do jíšky vmíchejte za pomocí metličky mléko.
- Do směsi přidejte špenát, prolisovaný česnek, sůl a čerstvě mletý pepř – a nechte vařit zhruba 20 minut.
- Vejce si rozmíchejte v malé misce a vmíchejte ho metličkou ke špenátu.
- Vše nechte ještě chvíli pořádně prohřát, popřípadě dochuťte znovu solí – a můžete podávat.
K dušenému špenátu se skvěle hodí vařený brambor s vepřovým masem, ale klidně si k němu můžete udělat volské oko, nebo vejce natvrdo.