Špenát je vitamínová bomba. Účinky a proč ho jíst?

Špenát je skvělý druh zeleniny, který má v sobě řadu tělu prospěšných látek – a neměli byste ho ze svého jídelníčku v žádném případě vyřazovat. Ba právě naopak. Má příznivé účinky nejen pro vaše srdce, ale také snižuje riziko cukrovky.

Špenát
Zdroj foto: VICUSCHKA / Shutterstock.com

Příznivé účinky špenátu

Špenát je skvělou potravinou hlavně v době, kdy chcete shodit nějaké to kilo, protože je nízkokalorický. Tím však výčet jeho pozitivních vlastností rozhodně nekončí.

  • Pozitivně prospívá srdci, protože obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály.
  • Snižuje riziko nádorových onemocnění.
  • Látky, které obsahuje, snižují vznik cukrovky.
  • Podporuje správnou funkci mozku – a mozek tak stárne výrazně pomaleji.
  • Pozitivní účinky na zrak má ještě lepší než pověstná mrkev.

Recepty ze špenátu

Dušený špenát

Nemáte-li rádi čerstvý špenát, připravte si skvělé jídlo, které vám vařila už vaše babička. Na dušený špenát pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 balení špenátového protlaku,
  • 1–2 lžíce hrubé mouky,
  • 2 vejce,
  • 300 ml polotučného mléka,
  • čerstvě mletý pepř,
  • 2 stroužky prolisovaného česneku,
  • 1 středně velkou cibuli,
  • sůl.
Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Pracovní postup

  1. Nakrájejte cibuli nadrobno a mírně ji osmahněte ve větším hrnci.
  2. Cibuli zasypte hrubou moukou a vytvořte světlou jíšku.
  3. Postupně do jíšky vmíchejte za pomocí metličky mléko.
  4. Do směsi přidejte špenát, prolisovaný česnek, sůl a čerstvě mletý pepř – a nechte vařit zhruba 20 minut.
  5. Vejce si rozmíchejte v malé misce a vmíchejte ho metličkou ke špenátu.
  6. Vše nechte ještě chvíli pořádně prohřát, popřípadě dochuťte znovu solí – a můžete podávat.

K dušenému špenátu se skvěle hodí vařený brambor s vepřovým masem, ale klidně si k němu můžete udělat volské oko, nebo vejce natvrdo.

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.