Kanapky: Recept na originální a chutné občerstvení
Rádi připravujete pro návštěvu moderní kanapky a zkoušíte nové pohoštění? Nakupte ty nejlepší suroviny a připravte chutné a slavnostní kanapky, které okouzlí.
Co je kanapka?
Kanapky jsou něco mezi malými koktejlovými chlebíčky a jednohubkami. Hlavním rozdílem mezi drobnou jednohubkou a kanapkou je jednoduchý. Kanapce totiž netvoří základ kolečko klasického rohlíku, ale je mnohem originálnější. Vznikne vám tak skvělé občerstvení, nebo prostě jenom mlsání k televizi.
Pro přípravu kanapky se jako podklad používá například:
- slaný sušený krekr,
- opečený toust,
- plátek okurky,
- kostky celozrnného chleba.
Kanapky jsou především známé svým originálním a moderním vzhledem. Zatímco některé mají několik vysokých vrstev a propíchnuté kreativní špejlí, jiné připomínají rolky. Kreativně vyzdobené kanapky jsou často mazané dobrou pomazánkou nebo klasickým máslem, navrchu se používají zajímavé volby ovoce i uzenin.
Drobné a malé chlebíčky, jednohubky a kanapky. Vedle misek s brambůrkami a tyčinkami takové pohoštění jistě nesmí chybět na žádném stole při oslavě nového roku. Vedle chuťovek se v posledních letech těší oblíbenosti právě kanapky, které vypadají mnohem lákavěji, na stole působí moderně a svěže. Vyzkoušejte jejich kouzlo a jistě si je zamilujete i vy.
Recepty na moderní kanapky
Na internetu najdete mnoho inspirace a receptů na nejrůznější kanapky. Ty nejoblíbenější kombinace jsou však léty ověřené a na všech stolech vítané. Podívejte se na tři z nich.
Sýry a ořechy
Neodmyslitelná kombinace, která nesmí chybět na silvestrovských oslavách. Do této variace kanapek se hodí opečený celozrnný chléb spolu s krémovým sýrem, tvrdým sýrem, trochou soli a pepře – a samozřejmě nesmí chybět vlašský ořech. Spolu s touto kombinací dobře koresponduje také hroznové víno.
Postup je jednoduchý.
- Na kostku celozrnného chleba namažte lučinu nebo máslo, přidejte kostku tvrdého sýra, na ní hroznové víno a posypte nahrubo drcenými ořechy.
- Celou kanapku propíchněte koktejlovou špejlí, aby se dala dobře servírovat.
Pršut a parmazán
Skvělá kombinace pro všechny druhy pohoštění, se kterou nikdy návštěvu ani celkový dojem ze stolu nezklamete.
Pro přípravu těchto kanapek si připravte:
- opečený toustový chléb,
- pršut,
- parmazán,
- cherry rajčata,
- rukola,
- sůl a pepř.
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve si nakrájejte malá rajčata na tenké plátky a připravte si co nejčerstvější rukolu, kterou stačí propláchnout ve studené vodě.
- Toustový chléb opečte a ostrým nožem nakrájejte na středně velké čtverce, které budou sloužit jako základ pro kanapku.
- Toust můžete namazat lučinou nebo máslem, dobrý bude ale i suchý.
- Přidejte plátek rajčete, hobliny parmazánu a stylově skládaný pršut.
- Navrch můžete přidat trochu rukoly a posypat kvalitním drceným pepřem.
- Opět nezapomeňte kanapku propíchnout špejlí, aby se dobře jedla a nerozpadala.
Kanapky se sušenými rajčaty a olivami
Pro gurmány bude nejlepší volbou kanapka, kde hlavní roli sehraje sušené rajče naložené v oleji. Na zajímavosti kanapce dodá také chuť olivy.
Pro gurmánskou kanapku si připravte:
- kvalitní tmavý chléb,
- parmazán,
- sušená rajčata,
- olivy,
- rukola.
Postup přípravy:
- Čerstvý tmavý chléb bude skvělou volbou pro kombinaci tohoto stylu kanapky. Nakrájejte jej na menší kostky a použijte chléb jako základ pro kanapku.
- Na kostku chleba přidejte sušené rajče naložené v oleji, nezapomeňte na hobliny parmazánu pro zajímavou kombinaci chutí.
- Pro svěžest dodejte navrch ještě rukolu nebo jiný druh salátu, který máte rádi.
Jako druhou variantu opět použijte chléb, parmazán a salát, místo sušeného rajčete však přidejte olivu. Získáte tak dva druhy kanapek, se kterými obohatíte váš stůl barvami a zajímavou chutí.
Zdroj: bbcgoodfood.com
Další oblíbené recepty