Grilované kalamáry: Recept na oblíbené mořské plody

Kalamáry bývají vyhledávanou kulinářskou specialitou, předně milovníky exotických pokrmů a kuchyní. Proč tomu tak vlastně ale je a co to kalamáry jsou?

Co jsou kalamáry

Kalámary (kalamár obrovský) se jinak označují jako olihně (oliheň obecná). Jedná se o mořské hlavonožce, kteří mají úzká těla, dvě ploutve a deset chapadel. Jedná se o maso bílé. Nejčastěji jsou známy v podobě kroužků obalených v mouce, a následně osmažené. Podob ale může být více. Kromě smažených kalamárů se oblibě těší grilované kalamáry, plněné, kalamáry obalené v těstíčku. Mohou být připravovány nejen na pánvi, grilu, ale i v troubě.

Kalamáry
Zdroj foto: Paolo Gallo / Shutterstock.com

Jak chutnají

Leč se to mnohým nemusí na první pohled jevit, kalamáry chutnají opravdu delikátně. Maso je bílé, měkké, jejich chuť je jemnější a lehce dosladka.

Jak vybrat kvalitní kalamáry

Nenacházíte-li se zrovna v přímořské oblasti, vybrat kvalitní kalamáry může být těžký úkol. Objevíte-li čerstvé, vždy by měly mít neutrální vůni. Nikdy nesmíte cítit rybinu. Slupka má být lesklá a bíla, bez jakýchkoliv skrvn či žlutého nádechu.

Očistěte je, opláchněte, a následně umístěte do lednice. Spotřebovány by měly být maximálně do dvou dnů. Umístíte-li je do mrazáku, poznačte si k nim datum uložení. V mrazáku by měly být skladovány nanejvýše tři až čtyři měsíce, proto to datum.

Jak připravit a očistit kalamáry

Není to nic složitého.

  1. Jako první se propláchnou.
  2. Pomocí jednoho tahu vytáhněte hlavu s vnitřnostmi od těla.
  3. Poté prstem vydlabejte zbytek vnitřností.
  4. Nezapomeňte na kost, ta má průhlednou barvu.
  5. Dále odstraňte blánu na povrchu, ta vypadá jako by byla poseta pigmentem.
  6. A můžete odříznout chapadla od hlavy.
  7. Na spodní straně chapadel ještě pravděpodobně zůstane zobáček, ten musí z chapadel po stisknutí vyjet.
  8. Po osušení jsou kalamáry připraveny.

Recept na grilované kalamáry

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 4 minutyCelkový čas: 34 minutPorce:6 porce

Možností, jak si kalamáry ugrilovat, je nepřeberné množství. Nejlepším způsobem je naložit je do marinády, nechat odpočinout, a poté položit na rozpálený gril. A pochoutka, kterou ocení i hosté, je na světě.

Suroviny

Postup

  1. Kalamáry si řádně očistěte, osušte a napíchněte je na špejle.
  2. Připravte si marinádu. Do misky vložte oloupaný a prolisovaný či rozdrcený česnek, olivový olej, tymiánové snítky, sůl a pepř.
  3. Vše důkladně promíchejte. Do marinády vložte připravené a osušené kalamáry a nechte je alespoň půl hodiny marinovat.
  4. Včas si rozpalte gril a namarinované kalamáry na něj vložte. Z každé strany je maximálně 1-2 minuty pogrilujte, a to na velkém žáru. Dobu nikdy neprodlužte, jinak vám ztuhnou.
  5. Než začnete podávat, můžete je pokapat marinádou, co vám zbyla a ještě vymačkanou šťávou z citrónu.

  • Marinád se dá vykouzlit mnoho, kombinace oleje, bylinek, soli a pepře je zaručená jistota.
  • Kalamáry se tímto způsobem dají připravit i v troubě či na pánvi.

Jak dlouho vařit kalamáry?

Lze je i vařit, a to pokrájené, vždy maximálně po dobu 1 až 2 minut. Krátce, pro jejich křehkost. Nejchutnější maso je získané z těla, nicméně i chapadla jsou brána jako pochoutka.

Recept na chapadla

Očištěná chapadla vaříme v osolené či neosolené vodě do doby, než budou krásně měkká. Poté se vyndají a snadno se z nich dá stáhnout kůžička. Pokud si ale přejete kůži zachovat, nesundávejte ji. Takto uvařená chapadla se ještě dají na rozpálenou pánev, kam jsme předtím nalili olej. Zprudka opečeme, abychom získali nazlátlou barvu.

S tímto pokrmem se dá vymyslet toho spousta. Kalamáry se dají obalit v těstíčku nebo se plnit. Například nádivkou, špenátem, směsí bylinek, rozšlehaného vajíčka a sýru, variant je vícero.

Zdroj: seriouseats.com, lovefoodhatewaste.com


Tipy na další zajímavé recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.