Jogurtové lívance: Recept na rychlé lívance z jogurtu

Jogurtové lívance jsou skvělou a zdravou alternativou tradičních lívanců. Tato zpravidla snídaňová pochoutka je snadná na přípravu a nabízí nekonečné možnosti, kterými je doladíte.

jogurtové lívance
Zdroj foto: valentinamaslova / Stock.adobe.com

Jogurtové lívance jsou oblíbeným pokrmem po celém světě. A není se čemu divit, lívance jsou rychlé na přípravu a díky své chuti se po nich rychle zapráší. Kromě toho nabízí širokou škálu možností, jak je můžete dochutit. Jedenkrát je můžete mít s ovocem, podruhé s čokoládou, záleží pouze na vaší chuti. Inspirujte se a připravte sobě i své rodiny nadýchané lívance z jogurtu.

Jak udělat nadýchané lívance?

Není lívanec jako lívanec. Abyste připravili nadýchané jogurtové lívance, prozradíme vám hned několik triků, pomocí nichž docílíte úžasných nadýchaných lívanců.

  • Jedlá soda a prášek do pečiva jsou ingredience, které vám zajistí, že lívance se zvednou a budou nadýchané.
  • Další možností je také oddělit bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta. Lívance tak budou mít lehčí a nadýchanější konzistenci.
  • Pomoci si můžete také tím, že tekuté ingredience do těsta přidáte postupně a důkladně je zlehka promícháte. Jakmile smícháte všechno najednou, těsto ztěžkne a nenafoukne se.

Recept na jogurtové lívance

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas pečení: 10 minutCelkový čas: 30 minutPorce:4 porce

Tento recept na jogurtové lívanečky je velmi jednoduchý a vyžaduje pouze základní suroviny, které najdete v lednici. Kromě toho jsou lívance z jogurtu mnohem zdravější než ty klasické, obsahují jogurt, který je bohatý na probiotika a pomáhá udržovat zdravou rovnováhu střevní mikroflóry. Takže pokud máte chuť na něco sladkého a zároveň zdravého, připravte si následující recept.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a jedlou sodou a prosejte přes sítko.
  2. Přidejte cukr a sůl a důkladně sypké ingredience promíchejte.
  3. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  4. Vejce vyšlehejte do pěny.
  5. Ke žloutkové pěně přidejte jogurt, mléko a rozpuštěné máslo a důkladně promíchejte.
  6. Smíchejte žloutkovou směs se směsí sypkou a opatrně promíchejte.
  7. Nakonec do celého těsta vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.
  8. Pánvičku rozpalte na střední teplotu a přidejte trochu másla (nebo oleje).
  9. Lžící vložte těsto na pánvičku.
  10. Lívance smažte na každé straně asi 2-3 minuty, dokud nejsou zlatavě hnědé a nadýchané.

Tipy, jak vylepšit lívance z jogurtu?

  • Pro ještě lepší lívanečky můžete do těsta přidat citronovou nebo pomerančovou kůru, lívance budou voňavější a chutnější.
  • Také se nebojte nahradit mléko jogurtem, lívance budou nadýchanější a vláčnější.
  • Pro mnohem lepší konzistenci používejte vajíčka pokojové teploty.
  • Aby se vám lívance nepřipekly a usmažily se i uvnitř, nechte plamen na střední teplotě.
  • A pro ještě zdravější verzi můžete připravit lívance z ovesných vloček a jogurtu s čerstvým ovocem.

Doporučujeme: Pokud máte rádi jogurtové recepty, vyzkoušejte si připravit jemné jogurtové muffiny.

S čím podávat jogurtové lívance?

Tyto lívance mohou být jak skvělou snídaní, tak i svačinou, kterou můžete podávat s mnoha různými ingrediencemi. Připravit si tak můžete jogurtové lívance s banánem, které zalijte javorovým sirupem – ten dodá lívancům příjemnou sladkou chuť a vynikající aroma.

Vynikající jsou také jogurtové lívance s jablky, kdy stačí pouze jablka nastrouhat, zasypat cukrem a nakonec skořicí. I když jste připravili lívance z jogurtového těsta, klidně je můžete podávat s jogurtem a třeba jahodami a malinami, opět přelijte javorovým sirupem.

A jaké máte rádi vy lívance a jaká je vaše nejoblíbenější příloha k lívancům?

Zdroj: bbcgoodfood.com, marthastewart.com


Další recepty na lívance

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.