Hovězí na víně: Snadný recept šťavnaté masko s chutnou omáčku

Hovězí na víně je docela snadný recept, který se hodí i na nedělní oběd. Chuť omáčky je silná, takže potěší i toho největšího gurmána.

Jaké víno vybrat na hovězí na víně?

Aby bylo nejlepší hovězí na víně, je třeba použít opravdu kvalitní červené víno. Nejlépe takové, které byste si sami dali ve vinárně a pochutnali si na něm. Nejvhodnější jsou suché a málo kyselé odrůdy.

  • Cabernet Sauvignon – Při pití tohoto vína budete cítit výrazné tóny ovoce a jemnou kyselost. V omáčce se díky své struktuře neztratí.
  • Merlot – Toto víno je o něco měkčí než Cabernet. Má nádech ovoce, a to konkrétně švestek a třešní.
  • Shiraz – Shiraz má kořenitou a velmi botahou chuť, ve které jde cítit nádech pepře a bylinek. Takže se hodí pro opravdu silné omáčky, jelikož je zde možnost, že chuť tohoto vína by právě chuť omáčky přebila.
  • Chianti – Tato odrůda se na rozdíl od Shiraz hodí do lehčích omáček, protože je jemně kyselé a má výraznou ovocnou chuť.

Jaké hovězí maso vybrat pro recept?

Pro přípravu tohoto receptu je potřeba použít opravdu kvalitní a šťavnaté maso, aby při pečení nedošlo k jeho vysušení. Nejvhodnější je maso, které se hodí na pomalé vaření či pečení. Tuková složka masa zaručí, že bude maso opravdu bohaté na chuť. Které části hovězího jsou nejvhodnější?

  • Hovězí plec – Toto maso je dostatečně tučné na to, aby zvládlo dlouhé pečení a zachovalo si šťavnatost.
  • Hovězí výpečky – Mají podobné vlastnosti jako plecko, nicméně obsahuje více svaloviny a méně tuku, takže je o něco méně šťavnatější, ale stále velmi chutné.
  • Hovězí kližka – Kližka obsahuje vysoký podíl kolagenu, což zajišťuje, že maso je i po dlouhém vaření stále šťavnaté a měkké. Hovězí kližka na víně je skvělá volba.
  • Hovězí krk – Kousek masa z krku je také vhodný na pomalé vaření a má podobné vlastnosti jako plec a výpečky.
  • Hovězí líčka – Hovězí líčka na víně jsou oblíbeným receptem po celém světě. Líčka obsahují dostatečné množství tuku = dostatečná chuť. Hovězí líčka na červeném víně jsou jasná volba.

Pokud chcete, aby byla vaše omáčka opravdu silná, je potřeba vybrat maso s vysokým podílem tuku. Skvělý recept je také hovězí na víně s kořenovou zeleninou.

Recept na hovězí na víně

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření:2 hodiny Celkový čas:2 hodiny 30 minutPorce:5 porce

Základem tohoto receptu je vybrat kvalitní kus masa, a hlavně kvalitní druh červeného vína s výraznější strukturou. Vyzkoušejte například klasické hovězí po burgundsku s přidáním burgundského vína.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 2 cm.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli dozlatova.
  4. Přidáme maso a osmahneme ho ze všech stran, dokud nebude pěkně hnědé.
  5. Přidáme mouku, promícháme a chvíli osmahneme.
  6. Přilijeme víno, rajčatový protlak, sůl, pepř, bobkový list, hřebíčky a nové koření. Zalijeme vodou nebo vývarem, aby bylo maso ponořené.
  7. Přikryjeme poklicí a necháme vařit na mírném plameni 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nebude měkké a omáčka se zredukuje na požadovanou hustotu.
  8. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji zředit trochou vody nebo vývaru. Pokud je naopak příliš řídká, můžeme ji zredukovat odkrytou na vyšším plameni.

Doporučujeme: Recept na hovězí ragú

S čím podávat hovězí na víně?

Každého hned napadne podávat hovězí na víně s bramborovou kaší. Skvělou volbou je ale také hovězí na víně se zeleninou nebo těstovinou. Kořenová zelenina je do receptu oblíbeným doplňkem, stačí když si mrkev, rajčata a jinou zeleninu osmahnete na pánvi a přidáte do omáčky.

Zdroj: delish.com, myrecipes.com

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.