Hovězí ragú – Recept s kořenovou zeleninou

Mezi oblíbené nedělní rodinné obědy se rozhodně řadí hovězí ragú. Jak tento pokrm připravit na výbornou a jaké existují jeho obměny? Inspirujte se následujícími recepty.

Jste milovníky masa, zejména toho hovězího, a chcete si vyzkoušet nějaké nové recepty? Ideální příležitostí je hovězí ragú. Recept, který si zamilujete, a můžete ho neustále vylepšovat a doplňovat o další a další suroviny. Začnete klasikou s kořenovou zeleninou, zláká vás tradiční francouzský recept na víně nebo vsadíte na houby?

Recept na hovězí ragú

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření:2 hodiny Celkový čas:2 hodiny 30 minutPorce:6 porce

Hovězí ragú je oblíbeným pokrmem pro všechno “masožravce”. Pokud hledáte recept, kterým se zavděčíte, určitě vsaďte na hovězí ragú.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 2 cm.
  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji ve velkém hrnci dozlatova.
  3. Přidáme na cibuli maso a osmahneme ho ze všech stran, dokud nebude pěkně hnědé.
  4. Přidáme mouku, papriku a pepř, promícháme a chvíli osmahneme, aby mouka získala jemnou oříškovou vůni.
  5. Přidáme rajčatový protlak, ocet, cukr a bobkový list a znovu promícháme.
  6. Zalijeme vodou nebo vývarem a necháme vařit na mírném plameni pod pokličkou asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nebude měkké a omáčka se zredukuje na požadovanou hustotu. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji zředit trochou vody.
  7. Na konci vaření přidáme prolisovaný česnek a osolíme podle chuti. Necháme povařit ještě chvíli, aby se chutě spojily.

S čím podávat hovězí ragú?

Víte si rady s přípravou masa, ale dumáte nad vhodnou přílohou? Hovězí ragú s těstovinami ocení i ti nejmenší. Perfektně se k ní hodí také rýže. Chcete-li si dát ovšem s přípravou přílohy více práce, servírujte hovězí ragú s domácími houskovými knedlíky. Patříte-li k lidem, kteří mají rádi moderní přílohy, určitě vám zachutná se zeleninou a bulgurem.

Hovězí ragú s kořenovou zeleninou

Už se vám přejedla svíčková na smetaně nebo zkrátka chcete ochutnat něco nového? Připravte si doma hovězí ragú s kořenovou zeleninou. K jeho přípravě vám postačí kvalitní hovězí a kořenová zelenina. Aby bylo vaření rychlejší, můžete využít tlakový hrnec. Hovězí ragú s mrkví, celerem a petrželí ocení každý milovník svíčkové.

Hovězí ragú s houbami

Češi jsou národem houbařů, o tom se nemusíme dohadovat. Máte-li po ruce nějaké vlastnoručně sesbírané houby, využijte je a uvařte si hovězí ragú s houbami. V kombinace se smetanou a silným masovým vývarem vznikne skutečně lahodný pokrm.

Hovězí ragú po burgundsku

Oblíbeným receptem je také hovězí ragú po burgundsku. Lahodné a měkké hovězí maso v silné omáčce, která se neobejde bez francouzského červeného vína, se hodí jak pro nedělní oběd, tak i pro romantickou večeři ve dvou. Aby se vám pokrm skutečně povedl, zaměřte se zejména na správnou přípravu omáčky. Maso by se mělo ve vínu dusit od samého počátku, čímž mu bude propůjčena právě ona typická vůně i chuť. Nepodceňujte tedy výběr kvalitního burgundského vína a přichystejte si ragú na francouzský způsob v pohodlí své kuchyně.

Zdroj: theforkedspoon.com, olivemagazine.com

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.