Pravá holandská omáčka – Dokonalá receptura oblíbené přílohy

Holandská omáčka patří mezi nejzákladnější omáčky, proto se žádný kuchař neobejde bez umu její přípravy. Naučte se i vy holandskou omáčku tak, jak ji připravují špičkoví kuchaři.

Mezi základní pokrmy, které se musí naučit všichni kuchaři světa, bezpochyby patří holandská omáčka. Dá se využít prakticky na cokoliv, recept není vůbec složitý, jen je třeba znát správný postup.

Původ holandské omáčky

Ačkoli svým názvem v člověku evokuje, že její původ jistě sahá do Nizozemí, není tomu tak zcela pravdou. Podle historie se recept na holandskou omáčku připisuje francouzskému lidu, zvanému Hugenoti (protestanti). Ti museli na konci 17. století prchnout ze země. Domov jim na čas poskytlo právě Holandsko, kde tuto omáčku také začali připravovat. Jakmile se Hugenoti mohli vrátit zpět do své rodné země, přivezli s sebou také recept na holandskou omáčku.

Tajemství jednoduché holandské omáčky tkví v přepuštěném másle. Cílem je, aby se syrovátka oddělila od mléčného tuku, který se usazuje na povrchu. Pozor si dejte, aby vám máslo nezačalo příliš hnědnout, mohlo by se spálit a získat nahořklou chuť.

Recept na holandskou omáčku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas: 20 minutPorce:2 porce

Z přípravy této jednoduché omáčky nemusíte mít strach, tento recept je velmi jednoduchý. Díky němu se tato rychlá holandská omáčka stane vaší nejoblíbenější omáčkou. Jak se dělá holandská omáčka se dozvíte níže v postupu.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Máslo vložte do hrnce a pomalu ho zahřívejte. Mléčný tuk polévkovou lžící sesbírejte a použijte k přípravě holandské omáčky.
  2. Do čistého hrnce nalijte trochu vody, dejte na sporák a zahřívejte – voda nesmí vařit. Do kovové misky nalijte víno.
  3. Jakmile se víno prohřeje, začněte postupně zašlehávat žloutky (ručně metličkou) – pozor na teplotu, aby nedošlo ke sražení vajec.
  4. Jakmile vám vznikne hustá a lesklá pěna, tenkým pramínkem do ní vlijte přepuštěné máslo. Po celou dobu opět metličkou máslo do pěny zlehka zašlehávejte.
  5. Na dochucení omáčky použijte sůl, pepř a šťávu z citronu. Pak můžete nechat státholandskou omáčku nad vodním koupelem, až dokud nebudete podávat jídlo.

Jak správně šlehat žloutky pro holandskou omáčku?

Při zašlehávání žloutků do vína používejte výhradně klasickou ruční metličku, vyhněte se elektrickému šlehači. Aby se vám žloutky nesrazily, občas mísu z hrnce sundejte. A pamatujte, že voda v hrnci nesmí vařit, mísa se nesmí dotýkat vody – nejlepší holandská omáčka se připravuje pouze nad parou.

holandská omáčka
Zdroj obrázku: barmalini / Shutterstock.com

S čím podávat holandskou omáčku?

I když je holandská omáčka spojována s vejcem Benedikt, můžete ji podávat prakticky s čímkoliv. Výborný je s holandskou omáčkou vařený chřest s holandskou omáčkou, losos, pečený pstruh nebo také obyčejná vařená brokolice.

Holandskou omáčku můžete také obměňovat – například přidáním šalotky a estragonu vám vznikne omáčka béarnská, maltézskou omáčku vytvoříte přidáním šťávy z červeného pomeranče. Holandskou omáčku můžete také dochutit o lžičku dijonské hořčice, v tomto případě ji podávejte ke kvalitnímu steaku.

Jestliže patříte mezi ty, kteří na tuto omáčku nedají dopustit, ale do její přípravy se moc nehrnou, můžete zkusit její alternativu z obchodu, například holandská omáčka z Lidla. Ovšem byla by škoda ji alespoň nezkusit, oblíbená je holandská omáčka podle Pohlreicha. Internet je plný receptů na tuto vynikající omáčku, vyhledávejte však ty tradiční.

TIP: Vyzkoušejte také oblíbenou žampionovou omáčku.

Pokud jste nováček v kuchyni a tuto omáčku jste ještě nezkoušeli, vrhněte se do toho a slibujeme, že se stane vaší oblíbenou.

Zdroj: foodnetwork.com, simplyrecipes.com


Další recepty na omáčky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.