Dvojctihodné koláče – Oblíbené moravské koláčky s dvojí náplní

Připravte si doma lahodné moravské koláče, pro které se vžilo označení dvojctihodné, protože v sobě skrývají hned dvě různé náplně. Jaké dvě náplně zkombinujete?

Chutná kůrka, náplň, kterou ucítíte již při prvním zakousnutí a kombinace chutí, které si zamilujete. Tento gastronomický zážitek si můžete užít, když se zakousnete do dvojctihodného koláče. Abyste si ho mohli doma upéct i vy, přinášíme vám nejenom základní recept, ale také řadu tipů, jenž vám při jejich pečení přijdou vhod.

Recept na dvojctihodné koláče

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 15 minutCelkový čas:1 hodina 45 minutPorce:20 porce

Moravské dvojctihodné koláče se nejčastěji připravují s tvarohem a povidly, případně marmeládou, a na povrchu samozřejmě nesmí chybět drobenka.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že si necháte vzejít kvásek. Do mléka přidejte lžíci cukru a následně přidejte rozdrobené droždí. Nechte vykynout přibližně 10 až 15 minut.
  2. Zatímco se bude připravovat kvásek, připravte si mísu a nasypte do ní odměřené množství mouky, cukr, citrónovou kůru, špetku soli a muškátového oříšku a promíchejte.
  3. Máslo vložte do rendlíčku a nechte na plotýnce rozpustit. Poté ho sundejte z plotny, položte na prkýnko a počkejte, dokud se nezchladí.
  4. Mezitím hotový kvásek přidejte do mísy s moukou a dalšími ingrediencemi a důkladně promíchejte.
  5. Přidejte žloutky, opět promíchejte, a nakonec nezapomeňte přidat i zchlazené rozpuštěné máslo.
  6. Nyní buďte velmi pečliví a vypracujte těsto, které se nelepí. Můžete k tomu využít kuchyňského robota a usnadnit si práci. Jakmile budete mít hotovo, těsto v míse posypte moukou, přehoďte přes ni utěrku a položte na teplé místo.
  7. Nastavte si na časomíře 30 minut.
  8. Po uplynutí této doby těsto zkontrolujte, lehce promíchejte a nechte kynout další půlhodinu.
  9. Nakynuté těsto si položte na vál a rozdělte na dvacet stejně velkých kousků. Do každého koláčku vložte vnitřní náplň – ta bývá zpravidla tvarohová.
  10. Jakmile budete mít všech 20 koláčků naplněných, rozložte je na dva plechy vyložené pečícím papírem a dopřejte jim 15 minut na to, aby vykynuly.
  11. Až budou koláčky vykynuté, naplňte je druhou náplní – tou vrchní. Tradičně se k tomu používají povidla, ale samozřejmě můžete zvolit i marmeládu, džem nebo i čerstvé ovoce.
  12. Po naplnění namažte okraje koláčků vajíčkem a zasypte je drobenkou.
  13. Koláčky pečte v troubě na 195 °C po dobu 15 minut.
  14. Hotové moravské koláčky poznáte podle toho, že mají hezkou zlatavou barvu.

Jak připravit drobenku?

K vytvoření drobenky vám postačí:

  • máslo
  • cukr krupice
  • polohrubá mouka

Vždy se držte poměru 1 díl másla, 1 díl cukru a 2 díly polohrubé mouky. Recept na drobenku z hrubé či polohrubé mouky naleznete zde.

Tip: Připravte si také drobenkový koláč s ovocem

Nápln do dvojctihodných koláčů

Pokud toužíte po klasických dvojctihodných koláčcích, připravte si tvarohovou a povidlovou náplň.

Zatímco někteří si práci usnadňují tím, že koláčky plní pouze samotným tvarohem, můžete využít dobu kynutí k tomu, že si připravíte trochu propracovanější variantu tvarohové náplně. K té vám postačí:

  • tučný tvaroh
  • moučkový cukr
  • rozinky

Balení tvarohu smíchejte s cukrem podle chuti a přidejte hrst rozinek.

Tipy na nejlepší dvojctihodný koláč

Aby se vám dvojctihodné moravské koláče vždy povedli, sepsali jsem pro vás pár tipů a triků, kterých je dobré se při jejich pečení držet.

  • Nevíte si rady s naplněním koláčků dvěma náplněmi? Celý trik spočívá v tom, že tvarohovou náplň nanášíte do koláče s pomocí cukrářského sáčku.
  • Aby vám vzešel kvásek, vždy používejte pouze čerstvé droždí.
  • Zajímavou chuť koláčkům propůjčí drobenka z vanilkového cukru.
  • Máte-li příliš hutná povidla a chcete-li koláčky trochu ovonět, kápněte do nich lžíci rumu. Skvěle chutnají také povidla smíchaná se skořicí.
  • Před pečením nezapomeňte každý koláček důkladně potřít vajíčkem. Díky tomu totiž získají onen typický lesk.
  • Jestliže rádi zkoušíte netradiční recepty, můžete tvarohovou náplň nahradit citrónovou.

Zdroj: chocolatewithgrace.com, food.com

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra